11 DNI STROGIH OMEJITEV

Popolno zaprtje države od četrtka, Fafangel se državljanom opravičuje (VIDEO)

Vlada je pritrdila svetovalni skupini, da se Slovenijo popolnoma zapre med 1. in 12. aprilom.
Fotografija: Mario Fafangel. FOTO: Vlada RS, Twitter
Odpri galerijo
Mario Fafangel. FOTO: Vlada RS, Twitter

Na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja so se danes znova sestali predstavniki nekaterih strank in stroke na temo ukrepov za zajezitev epidemije covida 19. Posvet je bil javen.

Potem se je sestala vlada in pritrdila stroki. Sprejela je tudi nov ukrep glede nošenja mask.  Zaostrila je prehajanje meja, in to že s ponedeljkom, 29. marca. Ostali ukrepi stopijo v veljavo 1. aprila. 



»Od zadnjega posveta so se epidemiološke razmere močno spremenile,« je uvodoma povedal zdravstveni minister Janez Poklukar. Kot je še dodal, je zadnje leto pustilo pandemsko izčrpanost, a je izrazil upanje, da bomo zmogli še zadnji korak v maratonu. Poklukar je izpostavil še, da je virusu trenutno najbolj izpostavljena starostna skupina pod 45 let.

Zdravstveni minister meni, da bo angleška različica izpodrinila aktualno, kar pomeni več hospitaliziranih in okuženih. Za zdaj ni dokazov, da bi imel ta virus večjo smrtnost, ima pa lahko več mlajših težji potek bolezni, še pravi.

image_alt
Znane nove številke okužb, na intenzivni negi več kot 100 bolnikov

 

Logarjeva: Potrebno je popolno zaprtje države


Mateja Logar na posvetu. FOTO: posnetek zaslona
Mateja Logar na posvetu. FOTO: posnetek zaslona
Vodja svetovalne skupine za cocid 19 Mateja Logar je dejala, da so kar nekaj časa pretresali predloge, a kot pravi, idealnih žal ni. Po njenih besedah je bilo treba upoštevati, kaj je optimalno in kaj je izvedljivo. »Zavedamo, se da so ukrepi po eni strani potrebni, po drugi strani pa tudi vemo, da jih moramo časovno opredeliti,« je dejala. »Prišli smo do skupne odločitve, da je potrebno popolno zaprtje države. Ne pričakujemo, da bo po zaprtju mogoče vse ukrepe sprostiti,« je dejala. Predlagajo popolno zaprtje države za 11 dni, ki se začne prvega aprila.

Med zaprtjem bi bilo po predlogu strokovne skupine mogoče druženje dveh gospodinjstev na velikonočno nedeljo, sicer pa bi bilo gibanje omejeno na regije. Šolanje bi v času zaprtja potekalo na daljavo, vrtci in prva triada poskrbijo za nujno varstvo. 12. aprila bi se šole in vrtci znova odprli. Po začasnem zaprtju pa bi sicer ocenili stanje in sledili ukrepom po vladnem semaforju. Logarjeva poziva, naj se v času zaprtja dela od doma, javni prevoz bo deloval v omejenem obsegu.

Kot izjema je po predlogu po besedah Logarjeve na velikonočno nedeljo druženje zunaj regij, in sicer do dveh gospodinjstev (pet odraslih oseb in otroci), sicer pa bi bilo gibanje v času zaprtja omejeno na regije.


 

Janša: Odločitve o zaprtju so težke


Premier Janez Janša je dejal, da ni pričakovati, da bi do poletja učinkovito ustavili epidemijo s cepljenjem, saj smo po njegovih besedah približno v enomesečni zamudi. Astrazeneca je namreč dostavila le četrtino dogovorjene vrednosti. Države v EU zaostrujejo ukrepe. Po besedah Janše so odločitve o zaprtju težke, s seboj prinesejo tudi finančne posledice. Pred nami je nekaj tednov testa solidarnosti, je še poudaril.
 

Počivalšek: V primeru popolnega zaprtja bi se povečalo delo na črno


Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je izrazil nekatere pomisleke do popolnega zaprtja. Po njegovem mnenju zaprtje storitvenih in gostinskih dejavnosti ne bi prineslo želenih učinkov, saj bi to po njegovem mnenju pomenilo povečanje dela na črno, povečala pa bi se tudi zasebna druženja. »Vlada ne uživa dovolj zaupanja, da bi naše poteze javnost sprejela kot izraz skrbi za zdravje, zapiranje bi pomenilo konec dela,« je dejal Počivalšek.


Fafangel se je opravičil


Epidemiolog Mario Fafangel je dejal, da zaradi trenutnih epidemioloških razmer žal niso imeli druge izbire, kot da predlagajo popolno zaprtje, saj da so bili stisnjeni v kot. »Trenutno je treba hitro ukrepati. Vse odločitve slonijo na aktualnih številkah. Epidemiološka krivulja se obrača navzgor,« je dejal Fafangel. Kot pravi, na ta način kupujejo čas za cepljenje. Zaprtje bo po njegovih besedah kratko in jasno definirano, kdaj se konča. Za stroge predloge se je opravičil, saj pravi, da se zaveda, da predstavljajo precejšen poseg v življenja ljudi.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije