ODLOČENO

Kazen za Milana Kreka

Neuporaba maske med točenjem goriva je denarnico direktorja Nijz Milana Kreka precej olajšala.
Fotografija: Milan Krek. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Milan Krek. FOTO: Delo

Pravila imamo zato, da jih spoštujemo. Če jih kršimo in če je zanje predvidena sankcija – pogoj je še, da nas pri tem zasačijo –, sledi kazen.

Direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz) Milana Kreka so pred časom (nekje v drugi polovici oktobra 2020) ujeli na bencinskem servisu, ko je točil gorivo brez maske. Vest o tem je hitro zakrožila po medijih. Kakopak, saj gre za osebo, ki ob drugih pripravlja ukrepe za slehernega med nami. Krek se ni sprenevedal, temveč je priznal dogodek. Priznanje je sicer šlo v smeri, da je bil utrujen in se mu je zgodil lapsus. Mnogi so skočili v zrak in mu očitali dvoličnost: medtem ko pred kamero žuga nam in govori o 90.000 mrtvih zaradi konoravirusa, sam teh istih pravil ne spoštuje.


Koliko znaša kazen za neuporabo maske


Obveznost nošenja zaščitne maske je določena v odloku o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom sars-cov-2, ki je bil sprejet na podlagi druge točke prvega odstavka zakona o nalezljivih boleznih (ZNB). Kršitev določb navedenega odloka zato pomeni prekršek, za katerega je za posameznika določena globa v višini od 400 do 4.000 evrov.  


Odločitev inšpektorata


In kaj je ugotovil pristojni inšpektorat, torej Zdravstveni inšpektorat RS (ZIRS)? »G. Milan Krek je za prekršek točenja goriva brez maske plačal tako kazen kot tudi sodno takso. Postopek je s tem zaključen.« Več podrobnosti nam niso sporočili. »Osebni podatki v zvezi s prekrški se lahko obdelujejo samo pod posebnimi pogoji, ki jih določa zakonodaja s področja varstva osebnih podatkov (Splošna uredba o varstvu podatkov, Zakon o varstvu osebnih podatkov) in zakonodaja s področja prekrškov (Zakon o prekrških). Skladno s tem vam podrobnih podatkov o posameznih prekrškovnih postopkih, ki se nanašajo na fizične osebe, ne moremo posredovati. Ne glede na navedeno pa Zdravstveni inšpektorat RS lahko v zvezi s prekrškovnimi postopki v posameznih primerih potrdi ali zanika, da je bil inšpekcijski nadzor uveden.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije