KORONAŠTEVILKE

Rozman napovedal, kdaj bi se lahko vrnili v normalo (VIDEO)

Velik delež pozitivnih PCR-testov. Umrlo je še 31 ljudi.
Fotografija: Aleš Rozman, direktor klinike Golnik. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Aleš Rozman, direktor klinike Golnik. FOTO: Jure Eržen, Delo

Zadnji dan leta 2020 je bilo opravljenih 4.073 PCR-testiranj, od katerih je bilo pozitivnih 1.437 oziroma kar 35,3 odstotka (dan prej je bil ta odstotek 30,2). Opravili so tudi 4.841 HAT-testiranj. T. i. hitri testi so odkrili 315 pozitivnih na novi koronavirus (pozitivnih je bilo 6,5 odstotka testov oziroma 0,6 odstotne točke manj kot v sredo).

Skupaj je bilo tako v četrtek vzetih 8.914 brisov, od katerih je bilo pozitivnih 1.752 oziroma 19,7 odstotka, kar je za 1,3 odstotne točke več kot v sredo, ko je bilo opravljenih rekordnih 14.383 testov.

V bolnišnicah se je zadnji decembrski dan leta 2020 zdravilo 1.110 pacientov na covid oddelkih (64 manj kot v sredo), od tega v intenzivnih enotah 189 (devet manj kot dan prej). Na respiratorjih je bilo 145 oseb. Umrlo je še 31 ljudi, skupaj od začetka epidemije 2.728. Ponovno se je povzpelo število aktivnih primerov, in sicer na 20.339, razkriva sledilnik covida 19.

Cepivo kot novoletno darilo

Vladni govorec za covid 19 Jelko Kacin in direktor klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman sta spregovorila ob začetku cepljenja zaposlenih. Prenos izjave ste lahko spremljali na naši spletni strani.

Rozman je povedal, da bodo precepili približno 50 odstotkov zaposlenih v bolnišnici, okoli 15 odstotkov tistih, ki so bolezen preboleli, pa se bo cepilo čez kakšen mesec. Za cepljenje je bilo prijavljenih 307 zaposlenih, prijeli so nekaj manj doz. Okoli 60 zaposlenih je bolezen namreč že prebolelo in jih bodo cepili čez kakšen mesec. Rozman se je cepil v torek. Naslednji dan ga je nekoliko bolela roka. Nihče od cepljenih zaposlenih ni imel kakšnih večjih reakcij.



Imunih naj bi bilo do okoli 75 odstotkov zaposlenih, »pri ostalih se ne bomo nehali truditi, da bi jim pokazali, da je cepljenje koristno. Cepivo nekako jemljemo kot darilo za novo leto. Zaposlenim tudi na 1. januar ni odveč priti v bolnišnico na cepljenje. Če bomo v tretji fazi dovolj pametni, se nam obeta sproščeno poletje. Nekje do velike noči, do maja bi lahko z virusom zaključili, če se bomo vsi državljani držali ukrepov,« je dejal Rozman. Če bo treba, so pripravljeni na sprejem novih bolnikov. V novem letu si je zaželel, da bi se čim prej rešili virusa, da bi šel lahko na dober rock koncert in na dopust.

Brez hujših reakcij na cepljenje

Kacin pa je dejal, da si želi, da bi tudi drugi zdravstveni delavci sledili zgledu in se cepili. Povedal je, da se spremljajo tudi reakcije ob cepljenjih in da za zdaj ni bilo nobenih omembe vrednih stranskih učinkov. Naslednji teden se pričakuje registracija cepiva Moderne. Vsak teden bomo dobili okoli 16 tisoč doz cepiva, ko se registrira še cepivo Moderne in Astrazenece pa še več. Če bo šlo tako naprej, se bo lahko cepilo celotno prebivalstvo in se bo poskušalo nadoknaditi, kar nam je vzelo leto 2020, je še dejal Kacin. Vlado skrbijo morebitne posledice božično-novoletnih praznikov: »Spremljamo epidemiološko sliko, od katere bo odvisno, kdaj se bo dovolilo prvi triadi v šolo.«

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije