ŽALOSTNO

Kaotično stanje na otroški srčni kirurgiji: umrla dojenčica

Sistem s tujimi strokovnjaki ni optimalen, je pa edina mogoča rešitev, da program ostane  v Sloveniji.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

LJUBLJANA – Že tako kaotično stanje na otroški srčni kirurgiji, ki je nedavno ostala brez štirih slovenskih zdravnikov, je danes dodatno razžalostila še novica, da je zaradi zapletov po operaciji umrl otrok.

To so danes uvodoma sporočili na novinarski konferenci Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB) in pojasnili, da je otroka operiral kirurg iz ZDA Jorge Salazar. Operacija je bila uspešna, a ker se je stanje poslabšalo, so ga morali operirati znova. Tudi ta operacija je bila po mnenju zdravnikov uspešna, otrok naj bi dobro okreval, toda starši so danes sporočili, da je nenadoma umrl.

Predsednik sveta inštituta Igor Gregorič verjame, da je bilo zdravljenje v skladu s smernicami, napovedal pa je tudi revizijo celotnega postopka obravnave otroka. 

Menjave niso vplivale na smrt otroka

Sicer pa so na konferenci spregovorili o trenutnem stanju na otroški srčni kirurgiji. Gregorič je dejal, da sistem, po katerem tuji kirurgi in drugi strokovnjaki prihajajo v UKC Ljubljana, ko se na nekaj tednov menjajo, zagotovo ni optimalen, a je v tem trenutku po njegovem mnenju to edina mogoča rešitev, če želijo ohraniti program otroške srčne kirurgije v Sloveniji.

Dodal je še, da menjave zdravnikov niso vplivale na primer smrti otroka. Enakega mnenja je tudi Salazar, ki je dvakrat operiral umrlega. Otroku so zagotovili neprekinjeno zdravstveno oskrbo in je po drugi operaciji dobro okreval, danes pa so ga o nenadni smrti obvestili iz UKC ter tudi otrokovi starši, je povedal.

Salazar je sicer v času delovanja UKC operiral še štiri otroke, vsi dobro okrevajo in so na poti domov. Poudaril je, da je pomembno, da oddelek za zdravljenje otroških srčnih bolezni ostane v Ljubljani, kot glavno težavo pa izpostavil koordinacijo med vsemi specialističnimi vejami, brez katere ni mogoče zagotavljati oskrbe po mednarodnih standardih.

Gregorič si je skupaj s predstavnico otrok iz Društva za zdravje srca in ožilja Petro Aleš zaželel mir pri svojem delu. Negativna klima, ki se je naselila nad inštitut, namreč ne koristi nikomur, še najmanj bolnim otrokom.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije