Kakšna razlika v ceni! Zaračunali vam bodo zaščitno opremo, delo zaposlenih ...

Po samoplačniškem testu za okužbo z novim koronavirusom največ povprašujejo tisti, ki nameravajo v tujino, saj morajo ob odhodu iz karantene opraviti test.
Fotografija: Dodatni del cene vključuje pregled pacienta, odvzem brisa, hrambo, prevoz v laboratorij ... FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Dodatni del cene vključuje pregled pacienta, odvzem brisa, hrambo, prevoz v laboratorij ... FOTO: Reuters

Zdravstvene ustanove po Sloveniji izvajajo samoplačniške teste za okužbo z novim koronavirusom. Zanimanje je precejšnje, prav tako pa je tudi odstopanje v cenah – od 80 evrov v Murski Soboti, 93 v UKC Ljubljana in Mariboru, 94 v Velenju do 100 evrov na Gorenjskem in v ZD Ljubljana. Zakaj tolikšna odstopanja v ceni?

Kot so nam odgovorili iz ZD Ljubljana, samoplačniške cene niso poenotene, ker jih zdravstveni ponudniki oblikujejo sami. Cena samoplačniškega testa v ZD Ljubljana je 100 evrov, od tega je delež stroškov laboratorijskega testiranja na inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) medicinske fakultete v Ljubljani 65 odstotkov cene, torej 65 evrov. Enake stroške laboratorija plačuje tudi UKC Ljubljana, le da razliko do 93 evrov, kolikor pacienta test stane, predstavljajo realni stroški v UKC Ljubljana – osebna varovalna oprema, delo zaposlenih, administracija, so nam pojasnili.
Preberite tudi: Bi se testirali na okužbo s koronavirusom? Tukaj so vsi odgovori
V Murski Soboti, kjer je cena samoplačniškega testa najcenejša, analizo brisa na covid-19 izvaja nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ki za analizo zaračunava enako kot v laboratorij v Ljubljani, Mariboru in na Gorenjskem – 65 evrov.

Če so realni stroški zdravstvene ustanove, ki vključujejo pregled osebe, poseg jemanja brisa, bris, zaščitno opremo in transport brisa, v Ljubljani, Mariboru in na Gorenjskem ocenjeni nekje med 30 do 35 evri, pa so ti stroški v ZD Murska Sobota polovico nižji – 15 evrov.

Po uvedbi samoplačniškega testiranja za okužbo z novim koronavirusom v nekaterih slovenskih zdravstvenih ustanovah je za to možnost kar nekaj zanimanja. Po njem največ povprašujejo tisti, ki nameravajo v tujino, saj morajo ob odhodu iz karantene opraviti test. V ZD Ljubljana so do zdaj testirali 19 oseb, malenkost več pa v UKC Ljubljana.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije