TEST NA COVID 19

Bi se testirali na okužbo s koronavirusom? Tukaj so vsi odgovori

Objavljeno 22. maj 2020 11.49 | Posodobljeno 22. maj 2020 15.17 | Piše: STA, N. Č.

Za samoplačniško testiranje za okužbo s koronavirusom je kar nekaj zanimanja, cena do 100 evrov.

FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Po uvedbi samoplačniškega testiranja za okužbo z novim koronavirusom v nekaterih slovenskih zdravstvenih ustanovah je za to možnost kar nekaj zanimanja. Po njem največ povprašujejo tisti, ki nameravajo v tujino, saj morajo ob izhodu iz karantene opraviti test. Cene se gibljejo od 80 do 100 evrov.

V ZD Ljubljana so začeli samoplačniško testirati v četrtek. Doslej so ljudje le poizvedovali, med njimi pa so bili zlasti tisti, ki gredo na delo v tujino, in študenti, ki se tja vračajo na študij. Cena testiranja znaša 93 evrov.V mariborskem zdravstvenem domu so začeli samoplačniške teste izvajati v sredo. Po besedah pomočnika direktorja zdravstvenega doma Aleksandra Jusa je zanimanja veliko, predvsem zaradi želje po prestopu državne meje. Zanimanje tako narašča vzporedno z odpiranjem državnih meja. Večinoma se ljudje naročajo za prihodnje dni, saj želijo čim bolj svež izvid.

Ta teden imajo naročenih do pet ljudi na dan, tudi v soboto in nedeljo, prihodnji teden pa pričakujejo dnevno še več oseb. »Z nami je v stik stopil tudi delodajalec, ki bo prihodnji teden pripeljal na testiranje svoje zaposlene, tik preden jih bo lahko poslal v tujino,« je pojasnil Jus. Cena testiranja in izdaje potrdila, ki ga testirana oseba dobi naslednji dan, znaša 93 evrov.

Kako se naročiti na bris nosno-žrelnega predela na covid 19

Na odvzem se lahko naročite na elektronski naslov ali po telefonu v izbrani zdravstveni dom ali zdravstveno ustanovo, ki samoplačniške teste izvaja.

Ob naročilu v elektronski pošti sporočite podatke: ime in priimek datum rojstva, naslov stalnega bivališča, elektronski naslov in telefonska številka za potrebni kontakt, opredelitev načina prevzema izvida (osebno ali šifrirano elektronsko sporočilo na e-naslov). Pri prevzemu izvida prek elektronske pošte je treba dodati še številka mobilnega telefona.

Iz zdravstvene ustanove vam bodo sporočili datum in uro za odvzem brisa.

Zaradi hitrejšega in varnejšega poteka obravnave v UKC Ljubljana prosijo, da plačilo izvedete predhodno z nakazilom na račun ali s plačilno kartico ob prihodu na odvzem, potrdilo o plačilu pa prinesete s seboj. Storitev lahko plačate tudi s plačilno kartico v zdravstveni ustanovi.

Izvid boste prejeli v roku 24 ur ali pa naslednji dan na okencu. Če bo izvid pozitiven, bo z vami osebno kontaktiral zdravnik epidemiolog prek telefona.


Direktor ZD Velenje Janko Šteharnik je za STA povedal, da teste že izvajajo. Cena je 94 evrov, pri čemer pregled brisa stane 65 evrov. »Dodatni del cene vključuje komunikacijo s pregledanim, nabavo brisa, hrambo, jemanje vzorca, prevoz v laboratorij v Celju ali Ljubljani, izdajo potrdila in potem pošiljanje tega pregledanemu, ki lahko potrdilo sicer prevzame tudi sam.«


Na Gorenjskem je samoplačniški test za okužbo z novim koronavirusom po sredinem sklepu direktorja Osnovnega zdravstva Gorenjske Jožeta Veternika možno opraviti v vseh zdravstvenih domovih, in sicer za 100 evrov. V Splošni bolnišnici Jesenice teh testov sicer ne izvajajo in jih za zdaj tudi ne nameravajo.

V ZD Murska Sobota so samoplačniško testiranje začeli ta teden, cena je 80 evrov. V Splošni bolnišnici Murska Sobota bodo začeli testirati 25. maja, cena bo 90 evrov.
Deli s prijatelji