PROGRAM BOXER

Kako je Slovenija zapravila štiri milijone evrov, dobila pa čisto nič

Marjan Šarec je stopil pred medije in govoril o 65 milijonih evrov prihranka in s prstom pokazal proti Janezu Janši: »Če bi bila upoštevana želja dr. Roberta Goloba, ne bi bilo treba plačati niti teh štirih milijonov.«
Fotografija: Marjan Šarec. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Verjetno se še spomnite, kako se je vlada Janeza Janše pred odhodom in kljub pozivom novega mandatarja Roberta Goloba, naj tega ne storijo, odločila za nakup boxerjev 8x8 (pogodbo je podpisal takratni obrambni minister Matej Tonin). Že takrat je Golob napovedal, da bodo naredili vse, da svoja stališča uveljavijo.

Najprej se je govorilo, da nas bo odstop od nakupa stal 70 milijonov evrov, kar je petina ocene vrednosti pogodbe, danes pa je z »dobro« novico pred medije stopil minister za obrambo Marjan Šarec in dejal, da so se pred enim letom začeli ukvarjati s pogodbo za program boxer in so po letu dni končni stroški štiri milijone in 150.000 evrov.

Preprečili še večjo škodo

Dodal je še, da če ne bi vlada hitro ukrepala, bi lahko bila škoda še večja, in da smo na ta način prihranili 65 milijonov evrov, s tem pa tudi izpolnili predvolilno obljubo. »Če bi bila upoštevana želja doktorja Robert Goloba, ne bi bilo treba plačati niti teh štirih milijonov,« je jasen.

Glede tega je še dodal, da industrija ni mogla predočiti stroškov za nekaj, česar niso proizvedli: »Zato je številka takšna, kot je. Tudi stroški, vstopni in razvojni, ne morejo biti zaračunani.«

Čakajo na potrditev vseh držav

»Zgodba bo končana, ko bodo vse države Occarja (organizacija za skupno oborožitveno sodelovanje je evropska medvladna organizacija, ki omogoča in upravlja programe sodelovanja med vladami Belgije, Francije, Nemčije, Italije, Španije in Združenega kraljestva, op. p.) to tudi potrdile. Postopek še teče. Zdaj smo ugotovili, koliko so stroški odstopa. Ko bodo vse članice potrdile postopek izstopa, bo izstop zaključen,« je še dejal Šarec.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije