COVID 19

Kaj se dogaja? Skokovita rast okužb, tako slabo ni bilo že dva meseca

Včeraj so potrdili 13 novih primerov koronavirusa. Šest jih je iz Notranjske.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

Za danes ob 11. uri je bila ponovno sklicana novinarska konferenca, pred javnost pa sta stopila vladni govorec Jelko Kacin in predstojnik centra za nalezljive bolezni pri Nijz Mario Fafangel.

​Včeraj je bilo opravljenih 984 testiranj, 13 jih je bilo pozitivnih. 


Z Notranjskega poročajo o šestih novih primerih okužb s koronavirusom – pet v občini Pivka, enega pa so zabeležili v občini Loška dolina, je poročal Val202. V prvih petih primerih gre za virus, ki je bil uvožen iz BiH, šesti pa je zelo verjetno povezan s koprskim primerom.

Epidemija v polnem zamahu

Kacin opozarja, da je epidemija covida 19 po svetu v polnem zamahu in da je bilo v nedeljo zabeleženo največje število okuženih. Fafangel dodaja, da so se razmere v Evropi izboljšale, so na neki stabilni ravni, a ni ničla.

Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Vključno z današnjimi podatki, z zadnjimi 13 primeri, smo še vedno zelo dobri, bistveno pod povprečjem EU. Viri okužb so Srbija, BiH, Kosovo in Hrvaška.

Trenutno absolutne številke, tako Fafangel, jih ne skrbijo toliko, saj so relativno majhne, obvladljive. Če pa bo trend rasti, bodo svetovali različne ukrepe. Izpostavlja pomembnost, da se tisti, ki prihajajo iz držav, ki niso ocenjene kot varne, držijo samoizolacije. Če so v karanteni, namreč ne morejo širiti virusa. 

Jutri novi ukrepi?

Skupina za preprečitev morebitnega novega vala bo ponovno zasedala. Na podlagi priporočil stroke in praks evropskih držav bo vlada o morebitnih novih ukrepih odločala jutri, napoveduje Kacin. Dodal je, da ne pričakuje nobenih drastičnih ukrepov.

Epidemiološko stanje na Hrvaškem. Je varna?

Epidemiološko stanje se hitro spreminja. Tudi pri njih se nekaj dogaja. Številke so primerljive z našimi, nekaj čez dva, in je smotrno, da je uvrščena med varne države. Ko potujemo, spoštujemo ukrepe, pravi Fafangel. 

Število okuženih narašča, hospitaliziranih pa ne 

V zadnjih dneh je zaznati več okuženih z novim koronavirusom, medtem pa ni zaznati večjega številka hospitaliziranih. Fafangel vidi razlog tudi v demografski strukturi okuženih. Pri mlajših je potek bolezni manj hud in mlajši manjkrat potrebujejo hospitalizacijo. 
Kako se obnašati na morju?
Distanca in higiena, pravi Fafangel in dodaja še social buble. Termin pojasnjuje takole: skupina, ki se druži med seboj, naj bo manjša, zato je širjenje virusa mogoče le v skupinici.

Nošenje mask v zaprtih prostorih: da ali ne?

»Zadeve še nisem preučil,« je dejal Fafangel. Sicer pa vidi zadevo takole: če je prostor tak, da ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje, se nosi masko.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije