OBLETNICA

Junakinje Slovenskih novic praznovale z Bohinjci

Slovenija slavila 240. obletnico vzpona na Triglav. Na slavnostnem odru tudi udeleženke pohoda Novic.
Fotografija: Šestdeset bralk in bralcev je vlak pripeljal v Bohinj. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Šestdeset bralk in bralcev je vlak pripeljal v Bohinj. FOTO: Igor Mali

BOHINJSKA BISTRICA – Kakšen veličasten dan smo doživeli bralke, bralci in ekipa Slovenskih novic, ki smo se v nedeljo z vlakom pripeljali v Bohinj na proslavo ob 240. obletnici prvega vzpona na Triglav. Ne samo, da se nas je zbralo 60 častilcev Triglava, med nami je bilo 27 junakinj, ki so se kadar koli od leta 1966 udeležile pohoda Sto žensk na Triglav, Bohinjci pa so jih za njihov pogum počastili tako, da so obletnico doživele na še posebno vznemirljiv način – ob zvokih godbe Gorje so se povzpele na oder, tam pa so s Čuki za vso Slovenijo zapele pesem Greva gor v hribe.
Sestri Albina Baloh in Marija Povirk sta se daljnega leta 1985 povzpeli na našega očaka.
Sestri Albina Baloh in Marija Povirk sta se daljnega leta 1985 povzpeli na našega očaka.

Izlet z vlakom v Bohinj, ki smo ga pripravili Slovenske novice, Slovenske železnice in Turizem Bohinj, se je sicer začel s klavrno vremensko napovedjo, zaradi katere je moral organizator prireditev prestaviti iz parka pri spomeniku štirim srčnim možem pri Bohinjskem jezeru v dvorano Danica v Bohinjski Bistrici. Jutranji dež, ki je zalival vlak med potjo proti Bohinju, v resnici ni bil prav nič obetaven. A zgodilo se je neverjetno, ko je vlak pripeljal v Bohinj, ki je sicer znan po tem, da ima tam dež mlade, je prenehalo deževati.
Veselje ob srečanju je bilo neizmerno.
Veselje ob srečanju je bilo neizmerno.

Izleta Novic sta se od junakinj Triglava udeležili tudi sestri, 70-letna Albina Baloh in 74-letna Marija Povirk, obe sta se že daljnega leta 1985 povzpeli na našega očaka. Kljub bergli se je mlajša zelo okretno sukala naokoli in se še po 33 letih, odkar je prvič in zadnjič stopila na Triglav, tega dne zelo dobro spomni: »Nepopisno me je bilo strah, ko smo se vzpenjali na vrh, a me je vodnik Roman Robas tako lepo vodil, da je strah izpuhtel. Res je bilo zelo lepo,« pripoveduje Albina, ki so ji pred kratkim operirali koleno. A vseeno ni niti pomislila, da se ne bi udeležila tega izleta in sodelovala na proslavi.
Kot vsi gostje se tudi Katja in Marjan Batagelj nista mogla upreti bohinjskim dobrotam.
Kot vsi gostje se tudi Katja in Marjan Batagelj nista mogla upreti bohinjskim dobrotam.

Tudi 64-letna Marija Bašelj je prišla v Bohinj podoživet prelepe trenutke iz leta 2013, ko se je udeležila pohoda. Čeprav so ji operirali obe koleni, pa še dvakrat hrbtenico, se je vseeno prijavila za pohod in onemela, ko je bila izžrebana. »Vzpon na Triglav s sto ženskami je zame eno najlepših doživetij v življenju. Kar nisem mogla verjeti, da mi je uspelo, ves naslednji dan sem od sreče kar jokala. Tudi danes mi je zelo lepo tukaj,« se je veselila Marija.


Ker je doma s takim žarom pripovedovala o svojem najlepšem doživetju, ji je hčerka izdelala in dala natisniti pravo knjigo o tem, kako je njena mama šla prvič na Triglav. Knjigo nam s ponosom pokaže, naš novinar Boštjan Fon, ki je glavni pri organizaciji pohoda, pa jo razveseli s svojim posvetilom.
 

Na oder s Čuki


Ana Šemrl je v Bohinj prišla skoraj naravnost s Triglava. Lani je bila ena od srečne stoterice, letos pa se je odločila, da na očaka popelje še svojo 13-letno hčerko Špelo. »V sredo na Triglavu, v nedeljo pa na proslavi ob 240. obletnici! To je izjemna priložnost, da smo se udeleženke srečale in skupaj obudile spomine na naša doživetja. Vse je enkratno, ne vem, kako naj povem, kako fino se imamo,« pripoveduje Ana.
Plesalo je mlado in staro.
Plesalo je mlado in staro.

Bolj ko se je bližala večerna osma ura, bolj je naraščalo vznemirjenje med udeleženci izleta Novic, predvsem med 27 junakinjami, ki so morale pred proslavo še opraviti generalko. »Zdaj ne morem, grem na oder s Čuki, glej me ob osmih zvečer, bomo po televiziji,« je ena od njih po telefonu govorila s svojim možem.


Ja, nastop s Čuki je med sedemindvajseterico sprožil ogromno veselja in vznemirjenja, zagotovo prav toliko, kot ga je dejstvo, da je njihov nastop na osrednji proslavi za počastitev pogumnega dejanja štirih srčnih mož lahko po televiziji spremljala vsa Slovenija.
 

Župan – potomec prvopristopnika


Pred začetkom proslave za kratek čas ujamemo še dosedanjega župana Bohinja Franca Kramarja, ki ima prav poseben razlog, da je še bolj ponosen na dosežek štirih srčnih mož, Luke Korošca, Matevža Kosa, Štefana Rožiča in Lovrenca Willomitzerja, ki so se pred 240 leti prvi povzpeli na Triglav. »Kot potomec Luke Korošca in kot Bohinjec si štejem v čast, da vsa Slovenija tako veličastno praznuje ta dogodek, na katerega smo še posebno Bohinjci lahko nadvse ponosni,« nam pove župan, ki je na nedavnih volitvah postal poslanec.
Junakinje Triglava so tokrat s prstom osvojile očaka.
Junakinje Triglava so tokrat s prstom osvojile očaka.

Tudi ko so se ob osmih zvečer zaprla vrata, zaradi neposrednega prenosa Televizije Slovenija je moralo vse potekati do sekunde natančno, je v dvorani Danica vse kar vrelo od ponosa. Od slavnostnega govornika Boruta Pahorja do zvezd slovenske glasbe – Ota Pestnerja, Braca Korena, Helene Blagne in Mance Špik, do voditeljev Maje Martine Merljak in Tilna Artača, ansamblov Alpski kvintet, Fantje s Praprotna in drugih, pevskih zborov in narodnih noš, vsi smo se čutili srčno povezane z našim najvišjim očakom, ki je postal simbol vseh Slovencev.


Še posebno pa smo na Slovenskih novicah ponosni na naših 27 junakinj, ki so v nedeljo postale del tega lepega dogodka, kot tudi na vseh 5000 drugih, ki so se v 52 letih udeležile pohoda Sto žensk na Triglav in tako postale del te srčne zgodbe. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije