OKUŽBE NARAŠČAJO

Jerala o širjenju BA.5 in tem, da bi bilo jeseni lahko na voljo že prilagojeno cepivo

Z novo različico BA.5 se povečuje tveganje ponovne okužbe. Romana Jeralo skrbijo posledice ob ponovnih okužbah pri bolnikih.
Fotografija: Roman Jerala, vodja Odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu. FOTO: Dejan Javornik, Delo
Odpri galerijo
Roman Jerala, vodja Odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu. FOTO: Dejan Javornik, Delo

Pisali smo, da se v Sloveniji po novem pojavlja podrazličica omikrona BA.5, ki se hitro po vsem svetu širi iz Republike Južne Afrike. Z Nijz so nam potrdili, da številke počasi naraščajo in da trende budno spremljajo. Roman Jerala s Kemijskega inštituta nam je pojasnil, da številke počasi naraščajo zadnja dva tedna, a verjetno je številka še veliko večja, ker veliko ljudi zboli in preboli, ne da bi šli na uradno testiranje. Vseeno v tem trenutku pravi, da je pomembno, da (še) ne narašča število ljudi, ki bi potrebovali hospitalizacijo.

V Sloveniji ne grozi, da bi preobremenili zdravstveni sistem, a tudi zato, ker je velik del prebivalca bodisi cepljen bodisi se je okuži z omikronom. »Različica BA.5 se trenutno najhitrejše širi in je poglaviten kandidat za poletni ali jesenski val. Prebolelost okužbe z omikronom ne omogoča zadostne zaščite, zato je precejšen del populacije občutljiv na okužbo. Delež hujšega poteka bolezni sicer še vedno upada, čeprav je BA.5 najbrž bolj nevaren od omikrona, ker je velik del prebivalstva bodisi cepljen bodisi se je že okužil.«

image_alt
V Sloveniji se širi nova podrazličica omikrona: poletni val nova resničnost?

Jeseni bi lahko bil na voljo že odmerek cepiva, ki je prilagojen novim različicam omikrona. V Moderni so ga napovedali za to jesen. Jerala je prepričan, da bi novo cepivo omogočilo boljšo zaščito v boju z različico BA.5. »Boljšo zaščito omogoča kombinacija cepljenja in prebolelosti z omikronom, zato kaže, da bo najbolj učinkovito cepivo za jesen poživitveni odmerek, ki kombinira izvirno različico z omikronom,« dodaja.

Večjo rast okužb z BA.5 bolj kot v Sloveniji beležijo v drugih državah, kjer se je podrazličica pokazala za nalezljivo in še vedno smrtonosno. »V Združenem kraljestvu, Švici, Izraelu, v Evropi najbolj izstopa Portugalska, kjer so že v upadanju vala. Precej višje številke tam so najbrž posledica velikega obsega testiranja in ker je pri njih prevladujoča različica BA.5. Sedanji val je skoraj dosegel obseg omikrona, povzročil pa je manjše število žrtev, čeprav ne zanemarljivega,« pravi Jerala, ki ga predvsem skrbijo dolgotrajne posledice okužbe, t. i. dolgi covid, predvsem če bi prihajalo do ponovnih okužb.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije