FESTIVAL

Jenamena, kako je bilo lepo

V Črenšovcih priredili Festival rokodelstva, domače obrti, kulture in kulinarike. Obiskovalci so se zavrteli ob glasbi Alfija Nipiča, Poskočnih muzikantov in Dejana Vunjaka.
Fotografija: Obiskovalci so si lahko ogledali, kako so nastajali izdelki na rezbarski in slikarski koloniji. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal
Odpri galerijo
Obiskovalci so si lahko ogledali, kako so nastajali izdelki na rezbarski in slikarski koloniji. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal

ČRENŠOVCI – V Športnem parku Črenšovci je potekal tradicionalni festival rokodelstva, domače obrti, kulture in kulinarike Jenamena fest 2019.

Športni navdušenci so se lahko udeležili domoljubnega kolesarjenja ob branikih slovenstva po občini Črenšovci.
Športni navdušenci so se lahko udeležili domoljubnega kolesarjenja ob branikih slovenstva po občini Črenšovci.
Za tiste, ki besede jenamena ne poznajo: gre za stari vzklik navdušenja v Črenšovcih in okolici, denimo: »Jenamena, kak je fajn bilou!« (Jenamena, kako je bilo lepo). In po tridnevnem dogajanju je gotovo obveljalo, da je bilo vsem lepo.
 

Povodni mož iz Mure


Pestro dogajanje je ponudilo toliko vsebin, da so vsi, od najmlajših do starejših, našli kaj zase. Vsak dan so pripravili Jenamena počitnice z delavnicami, s katerimi so hoteli otrokom omogočiti čim več zabavnih in poučnih trenutkov z druženjem in ustvarjanjem, med drugim so poskrbeli za plesne animacije in gledališki predstavi Miškinega gledališča.

Najboljša ekipa v malem nogometu so Pravosodni organi.
Najboljša ekipa v malem nogometu so Pravosodni organi.

Vse tri dni so si obiskovalci lahko ogledali nastajanje izdelkov na rezbarski in slikarski koloniji, ki jo je vodil Tibor Frančič. Sodelovali so likovni ustvarjalci, slikarji in kiparji iz KD Karinta s Prevalj na Koroškem ter Rudi Stopar iz Sevnice, tema letošnjega ustvarjanja pa je bila Gestrin – povodni mož iz Mure.

Na odprtju je nastopil Pihalni orkester Odranci, obiskovalce, ki jih je bilo vse dni precej, pa so nagovorili predsednik KTD Črenšovci Damijan Hozjan, vodja organizacije prireditve Andreja Sever in črenšovska županja Vera Markoja. Prireditev je uradno odprl zaščitni znak festivala, bovjaš Mirko, ki je že pred začetkom po prekmurskih vaseh vabil ljudi. Na gledališki predstavi na prostem je nastopil Saša Županek ter poskrbela za salve smeha s poučno-šaljivim stand up nastopom z naslovom Spoštovani kupci, za vas odpiramo blagajno štiri, v kateri se je ponorčeval iz obleganja trgovskih centrov in komercializacije.

Večere so popestrili nastopi glasbenikov.
Večere so popestrili nastopi glasbenikov.

Na glasbenih večerih so nastopili Saška (Saša Matajič), Müvi (Tjaša in Dorina) ter Sašo, večerne veselice pa so potekale ob glasbi Alfija Nipiča, Poskočnih muzikantov, Dejana Vunjaka in Brendijevih barab ter Zlate žile, ki so s pestrim repertoarjem navduševali mlado in staro.

Omeniti velja domoljubno kolesarjenje ob branikih slovenstva po občini Črenšovci in predstavitev zbornika Spominčice o lanski osrednji regijski slovesnosti ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki je bila v Črenšovcih. Na okrogli mizi z naslovom Jožef Klekl starejši – prekmurski Čedermac so sodelovali dr. Andrej Hozjan, Franci Čuš in dr. Stanislav Zver.


Dogajanje so popestrili gibalni dan s Klubom Štrk, Jenamena nogomet z ekipami novinarjev, občinskih uprav in obrtnikov ter družabno srečanje starejših. Pripravili so še razstavo domače kulinarike, na Jenamena senju inda, gnjes (Jenamena sejem nekoč in danes) pa so na stojnicah predstavili izdelke ljudske obrti in rokodelstva. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije