covidna digitalna potrdila že pripravljena." />
LAŽJE POTOVANJE

Jasno je, ali bo otrok zapisan na covidnem digitalnem potrdilu staršev

S 1. julijem naj bi bila evropska covidna digitalna potrdila že pripravljena.
Fotografija: Potovanje z evropskim covid potrdilom naj bi bilo lažje. FOTO: Tom Merton, Getty Images
Odpri galerijo
Potovanje z evropskim covid potrdilom naj bi bilo lažje. FOTO: Tom Merton, Getty Images

Še slab teden nas loči do dne (1. julija), ko naj bi znotraj Evropske unije zaživelo evropsko digitalno covid potrdilo, ki naj bi poenotilo vse podatke za državljane članice EU. Tovrstno potrdilo bo vsak lahko dobil v digitalni ali tiskani obliki.

 
​Koda QR v digitalni ali tiskani različici

Ob podatkih posameznika se bo generirala QR-koda, ki bo vsebovala vse zahtevane podatke, od tega, ali je bila oseba cepljenja, kdaj je opravila zadnji HAT- ali PCR-test, ali je covid prebolela. Covid potrdilo naj bi olajšalo potovanja.
 
Ob tem pa ne bo tako kot je pri slovenskih zdravstvenih karticah, kjer ima eden izmed staršev na svoji kartici zapisane podatke svojega otroka ali otrok. Eno covid potrdilo namreč pomeni eno osebo. Otroci bodo morali prejeti svoje covid potrdilo, če bodo testirani ali cepljeni.

 
Ni navodila, le priporočilo: otroci od 12. leta naprej

Od katere starosti naprej? Neuradno se sliši iz evropskih institucij, saj ni natančnega pravila, a covid potrdila naj bi načelno (po priporočilu) potrebovali otroci od 12. leta naprej.
 
Če bo družina potovala v državo, kjer so potrebna dokazila o negativnem HAT- ali PCR-testu tudi za mlajše, bo treba poskrbeti tudi za to in urediti evropsko covid potrdilo. Ta bodo s QR-kodo vselej na voljo v digitalni ali tiskani različici.
 
Digitalna različica ves čas ažurirana
Spomnimo, če ste cepljeni ali ste covid preboleli, je tiskana različica daljšega veka, saj se QR-koda ne spreminja. Če pa opravljate vstop v državo s časovnim rokom trajanja omejenim PCR- ali HAT-testom, pa bo precej bolj prav prišla digitalna inačica, kjer bodo vselej najnovejši podatki.
 
Naj povemo še, da digitalno covid potrdilo ni potovalni dokument in ni nujen za potovanja, lahko pa marsikatero situacijo olajša (če vas ustavijo in prosijo, da pokažete eno izmed dokazil, ki ga zahteva država, v kateri ste).

Podatki v Sloveniji se bodo shranjevali v centralni register in bodo takoj zabeleženi, ko bo znan izid testa ali ob cepljenju.

Covidno potrdilo EU. FOTO: EU Digital Covid Certificate Factsheet
Covidno potrdilo EU. FOTO: EU Digital Covid Certificate Factsheet

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije