UREDBA

Evropsko digitalno potrdilo bo veljalo od tega datuma dalje

Potrdilo bo brezplačno in na voljo v vseh uradnih jezikih v EU, v digitalni in papirnati obliki, vsebovalo pa bo QR-kodo.
Fotografija: Covidno potrdilo EU. FOTO: Eu Digital Covid Certificate Factsheet
Odpri galerijo
Covidno potrdilo EU. FOTO: Eu Digital Covid Certificate Factsheet

Predsedniki treh glavnih institucij EU, Evropske komisije Ursula von der Leyen, Evropskega parlamenta David Sassoli in Evropskega sveta Charles Michel so se danes udeležili slovesnosti ob podpisu uredbe o evropskem digitalnem potrdilu, so sporočili v Bruslju. Uredba bo začela veljati 1. julija in bo v pandemiji covida olajšala potovanja v uniji.

Imetniki digitalnih covidnih potrdil bodo z njimi dokazovali, da so preboleli covid oziroma so cepljeni proti njemu ali pa imajo negativni test na okužbo z novim koronavirusom. Potrdilo bo brezplačno in na voljo v vseh uradnih jezikih v EU, v digitalni in papirnati obliki, vsebovalo pa bo QR-kodo.

Pravico do prostega gibanja imajo tudi vsi Evropejci brez potrdila, vendar bo potrdilo olajšalo potovanja, poudarjajo v Bruslju.

Po današnjem podpisu bo uredba začela veljati 1. julija, veljala bo eno leto, omogoča pa šesttedensko postopno uvajanje za tiste članice, ki za izdajo potrdil potrebujejo dodaten čas.

V rekordnih 62 dneh

Uredba o digitalnem covidnem potrdilu je bila dogovorjena v rekordnem času 62 dni, so sporočili predsedniki treh institucij. »Evropsko digitalno covidno potrdilo je simbol tega, za kar se zavzema Evropa. Evrope, ki ne omahuje, ko je na preizkušnji. Evrope, ki združuje in raste, ko je soočena z izzivi. Naša unija je znova pokazala, da najbolje delamo, ko sodelujemo,« so sporočili v skupni izjavi.

Tehnični sistem, ki bo omogočil varno preverjanje digitalnih covidnih potrdil, je na ravni EU začel delovati 1. junija. Digitalna covidna potrdila že izdaja 13 držav članic.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije