STATISTIKA

Januarska povprečna plača nižja od decembrske

V zasebnem sektorju je bila povprečna plača nižja za 7,6 odstotka, v javnem sektorju za 5,2 odstotka.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Dragana991, Getty Images
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Dragana991, Getty Images

Povprečna bruto plača za januar je znašala 1.923,92 evra, s čimer je bila nominalno za 6,8 odstotka, realno pa za 7,2 odstotka nižja kot decembra lani. Povprečna neto plača je bila s 1.236,33 evra nominalno za 7,5 odstotka, realno pa za 7,9 odstotka nižja. Znižanje plače je predvsem posledica manjšega obsega izrednih izplačil.

V javnem sektorju manjši nihaj navzdol

Povprečna bruto in neto plača za januar sta se v primerjavi s plačama iz decembra 2021 znižali v obeh sektorjih. V zasebnem sektorju je bila povprečna plača nižja za 7,6 odstotka. V javnem sektorju so bile medtem plače nižje za 5,2 odstotka, v institucionalnem sektorju država pa za 3,2 odstotka, je danes objavil državni statistični urad.

V rudarstvu največje znižanje

Povprečna bruto plača za januar se je v primerjavi s plačo za december lani znižala v vseh dejavnostih, pri čemer je bilo znižanje najbolj izrazito v dejavnosti rudarstvo, in sicer za 30,3 odstotka. Kot so pojasnili na statističnem uradu, zlasti zato, ker ni bilo izrednih izplačil. Najmanjše znižanje plač je bilo medtem v dejavnosti izobraževanje, za 1,5 odstotka.

Povprečna bruto plača je bila januarja sicer najvišja v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, kjer je znašala 2.731,90 evra, je še navedel statistični urad.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije