SODELOVANJE

Janši dale košarico LMŠ, SD in Levica, to so njihovi argumenti

Objavljeno 29. maj 2020 14.56 | Posodobljeno 29. maj 2020 15.23 | Piše: STA, N. Č.

Koalicijsko ponudbo za sporazum o sodelovanju kategorično zavračajo LMŠ, SD in Levica.

Janez Janša. FOTO: Jure Eržen, Delo
Večina opozicijskih strank zavrača podpis sporazuma o sodelovanju, ki ga je ponudila koalicija. Podpis napovedujejo v SNS, v SAB so na to pripravljeni pogojno oziroma vlado pozivajo k podpori njihovim predlogom. Medtem pa v LMŠ, SD in Levici ponudbo zavračajo, kritizirajo dejanja premierja Janeza Janše in izpostavljajo potrebno spoštovanje.


Golubovič: Janša del problema in ne rešitve


»Za sodelovanje in pripravo dobrih zakonskih rešitev so potrebni spoštovanje, zaupanje in znanje, česar pa pri Janši in njegovi vladi ni, zato v LMŠ ne bomo podpisali sporazuma,« je danes ocenil vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubovič. Še vedno pa bodo sodelovali pri vsebinskih spremembah in dopolnitvah zakonodaje ali drugih strukturnih reformah. Po Golubovičevih navedbah se zavedajo, da je Slovenija pred velikimi izzivi, saj se soočamo z velikimi težavami, vlade pa po njegovem mnenju ne more voditi nekdo, ki je del problema in ne rešitve.

Janez Janša je v četrtek v pogovoru za TVS pojasnil, da je koalicija strankam opozicije poslala vabilo za sodelovanje pri sprejemanju pomembnih odločitev za prihodnost Slovenije. Po njegovih navedbah gre za neke vrste obnovitev oziroma vzpostavitev sodelovanja med vlado in opozicijo, podobno Partnerstvu za razvoj iz mandata 2004–2008.


Golubovič še ocenjuje, da je ponudba koalicije za partnerstvo piar poteza vlade, saj je prostor razprave in sodelovanja državni zbor. »Sodelovanje in partnerstvo temeljita na enakopravnem, spoštljivem in iskrenem odnosu. Tega ne naredi papir, ampak odnos. Ravnanja in dejanja Janše razdvajajo in ne gradijo odnosa,« je še prepričan Golubovič.


Fajonova: Sodelovanje zahteva spoštovanje, SDS pa dnevno blati ljudi


Tudi predsedujoča SD Tanja Fajon je v današnji izjavi poudarila, da sodelovanje zahteva spoštovanje. »V SD nam ni treba podpisovati nobenega papirja, zlasti ne takega, ki prihaja od stranke, kot je SDS, ki dnevno žali, blati ljudi, vnaša razdor v družbo, namesto da bi se zahvalili tistim, ki so danes morda najbolj zaslužni, da smo iz epidemije izšli zdravi,« je dejala. Dokler bo tako, Fajonova ne vidi možnosti sodelovanja.

Janši sporoča, da ima danes priložnost pokazati iskren namen. Po njenih besedah bo danes na ulicah predvidoma veliko kolesarjev, sam pa gre lahko do njih in se z njimi pogovori o pričakovanjih. »Morda bodo potem tudi možnosti za sodelovanje, če sploh,« je dodala.


Vatovec: Zavzemamo se za novo vladno koalicijo


Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec meni, da je koalicijsko vabilo v določeni meri nespodobno. V Levici so ves čas poskušali sodelovati z vlado in vzpostaviti minimalni parlamentarni dialog, a je koalicija vse povozila, je pojasnil v izjavi. V Levici se zavzemajo za novo vladno koalicijo, »ki bo programsko usmerjena, ki bi delala na javnem zdravstvu, ki je zdaj pod udarom, krepitvi socialnih in delavskih pravic ter iskreni skrbi za okolje in naravo«. Sporazuma zato ne bodo podpisali, je napovedal Vatovec in ocenil, da je tudi poslan s figo v žepu.
Preberite tudi: Janša imel intervju namesto Tarče, poglejte, kaj se dogajalo pred RTV (VIDEO)
Po njegovem mnenju je ponudba koalicije dodatni poskus utišati opozicijo. Dialog s tako stranko, ki izključuje vse, ki drugače mislijo, je na neki način znanstvena fantastika, še meni Vatovec.


Bratuškova: Vabilo mora biti iskreno


Predsednica SAB Alenka Bratušek je v današnji izjavi povedala, da je vsako vabilo k sodelovanju dobrodošlo, mora pa biti iskreno in resno. Predvsem pričakujejo, da Janša konča kakršne koli ideološke napade. Pogovorov o sodelovanju, če gre za dobro države in ljudi, v SAB ne zavračajo. Ponudbo koalicije za sporazum bodo preučili, o odzivu pa bodo odločili organi stranke. »Mečem pa Janši rokavico nazaj, da pokaže pripravljenost na sodelovanje in podpre kakšen predlog SAB, ki so ga v državni zbor že vložili,« je dejala. Izpostavila je zakon o infrastrukturnem skladu, že danes pa ima koalicija priložnost za podporo kakšnemu dopolnilu SAB k tretjemu protikoronskemu svežnju. V SAB so sicer prepričani, da bi bil čas za predčasne volitve. Do teh bi lahko prišli s konstruktivno nezaupnico in projektno vlado, a so za zdaj interes za to izkazali le v SAB in SD.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič napoveduje podpis sporazuma z vlado. Po njegovem mnenju je to dobro in konstruktivno, lahko bodo sodelovali pri osnutkih in pripravi zakonov, kar da je najpomembneje. »Državi je namreč treba pomagati, ne pa zavirati in metati pesek pod kolesa,« je že v četrtek na Televiziji Slovenija pojasnil odločitev. Danes je dejal, da je za zdaj tako partnerstvo ponudila samo Janševa vlada.
Deli s prijatelji