ODLOK VLADE

Janša pikro: Nobene pandemije, Golobova vlada pa kar z odloki nad ljudstvo?

Določanje obsega zdravstvenih storitev z odlokom, ki ga je danes sprejela vlada, že buri duhove.
Fotografija: Valentina Prevolnik Rupel in Janez Janša. FOTO: S. N.
Odpri galerijo
Valentina Prevolnik Rupel in Janez Janša. FOTO: S. N.

Poročali smo že, da je ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel povedala, da so na vladi pripravili odlok, ki določa storitve, ki jih bodo morali zdravniki izvajati tudi v času stavke. Odlok bo veljal od petka naprej. Med drugim gre za storitve za ranljive skupine, je poudarila ministrica. 

Fides in zdravniška zbornica: nezakonito, ni videti pravne podlage

V Zdravniški zbornici Slovenije ocenjujejo, da za vladni odlok, s katerim je ta določila dodatne zdravniške storitve, ki jih je treba opravljati v času stavke, »ni videti pravne podlage«. Opozorili so, da nikakršen odlok ne more nadomestiti 1200 zdravnikov, kolikor jih v Sloveniji manjka, da bi dosegli njihovo povprečno število v EU. 

V zdravniškem sindikatu Fides pa menijo, da je določanje obsega zdravstvenih storitev z odlokom, ki ga je danes sprejela vlada, nezakonito. Opozarjajo, da se z njim posega v ustavno in zakonsko urejeno pravico do stavke ter da ni pravne podlage, na kateri bi vlada z odlokom določala obseg zdravniških storitev, ki sodijo v minimum delovnega procesa.

image_alt
Bo Zveza organizacij pacientov mediator med Fidesom in vlado?

Ta vladna odločitev je vzbudila pozornost tudi pri šefu opozicije. Janez Janša je tako na omrežju X pikro zapisal: »A kar odlok? Nobene pandemije, Golobova vlada pa kar z odloki nad ljudstvo? 

So kolesa in odločbe ustavnega sodišča že pripravljeni?«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije