ODLOČNA

»Janša, ki svojo politiko gradi na delitvah, ne more biti premier«

Ob tem je poudarila, da ne gre za osebne zamere do Janše, ampak za načelno stališče.
Fotografija: Janez Janša s predsednikom države Borutom Pahorjem. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša s predsednikom države Borutom Pahorjem. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

LJUBLJANA – Poslanka in nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak se je odločila, da prvaka SDS Janeza Janše ne podpre za mandatarja za sestavo vlade, ker meni, da »politik, ki deli duhove v Sloveniji in gradi svojo politiko na delitvah, pač ne more biti predsednik vlade«. Ob tem je dodala, da zna Janša svoje partnerje tudi uničevati in da je to »ves čas počel«.

Novakova je v izjavi za medije ob robu seje kolegija predsednika državnega zbora pojasnila, da bo pri svoji odločitvi vztrajala, da pa se stranka »seveda lahko odloči tudi drugače«. Ob tem je izrazila tudi skrb, da bi bila v Janševi koaliciji tudi SNS s predsednikom Zmagom Jelinčičem, ki je bil odslovljen iz Sveta Evrope. »Zato bi bila taka vlada že od vsega začetka zelo nekredibilna,« je ocenila.

Ob tem je poudarila, da ne gre za osebne zamere do Janše, ampak za načelno stališče. »Menim, da se v Sloveniji preveč popušča različnim akterjem, ki jih nekdo potrebuje. Zame je pomembno, da nekdo dela pošteno in za državo, ne pa, ali je naš ali vaš. In ker si desni volivci tako zelo želijo, da bi končno tudi desnica igrala pomembno vlogo v Sloveniji, ker jo, žal, premalokrat, preveč odpuščajo,« je prepričana.
 

Ni osamljena


Kot je zatrdila Novakova, njeno mnenje v stranki ni osamljeno. »Seveda so ljudje zaskrbljeni, ker vemo, da je Janez Janša partner, ki zna tudi svoje partnerje nekako uničevati, in to je ves čas počel. Jaz se tega ne bojim, ker mislim, da je resnica najmočnejša,« je poudarila.

Ob tem je pojasnila, da je bila NSi ogrožena takrat, ko je bila z Janšo, in tudi takrat, ko ni bila. Tako bo po njenem mnenju NSi »pod velikim udarom«, tudi če bo šla v levo vlado. »Ampak pomembno je, da stranka dela za dobro ljudi in države,« je poudarila.

Na vprašanje, ali NSi vidi v vladi predsednika LMŠ Marjana Šarca, je odgovorila, da je za NSi odločitev vsekakor težka in da o tem odločajo organi stranke. Če pa bi taka koalicija upoštevala bistvene predloge NSi, delovala konstruktivno in reševala bistvene probleme Slovenije, pa se sama, kot je pojasnila, ne bi bala vstopiti vanjo.
 

Pomembno je, kaj kdo hoče narediti za Slovenijo


»Tukaj so duhovi razdeljeni,« je odgovorila na vprašanje, ali ne bi bil vstop v levosredinsko vlado za NSi tvegan, saj njeni volivci tega niso pričakovali. Kot je poudarila, vlada v sedanji sestavi parlamenta ne more biti samo desna in bo treba sestaviti večbarvno koalicijo.

Po njenih besedah so mnenja o tem v stranki deljena, zagotovo si sicer želijo desno vlado, ker za njimi stojijo tudi volivci, ki si to želijo. »Žal pa lahko vedno znova ugotavljamo, da politika, ki jo vodi Janez Janša, pač ne pripomore k temu, da bi desnica lahko vladala,« je dejala in izrazila upanje, da bodo tudi volivci počasi spoznali, »da ni pomembno levo-desno, ampak kaj hoče kdo narediti za Slovenijo«.

Preostalih šest poslancev NSi naj bi sicer Janšo kot kandidata za mandatarja podprlo. Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat pa po današnjem srečanju pri predsedniku republike Borutu Pahorju, ki mu je pojasnil stališče poslanske skupine, izjave za medije ni dal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije