DELOMA ZAPRTA SEJA

Grims bi na meji zavrnil vse migrante

Po mnenju poslanca SDS bi morali zavrniti migrante, ki prihajajo iz varnih držav.
Fotografija: Branko Grims. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Branko Grims. FOTO: Roman Šipić, Delo

LJUBLJANA – Na današnji deloma zaprti izredni seji državnega zbora (DZ) so z 32 glasovi za in 12 proti potrdili sklepe komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Poročilo je sestavljeno iz dveh delov, zaupnega in javnega. Zaupni del poročila je DZ danes obravnaval v zaprtem delu seje, javnega, ki vključuje tudi priporočila in sklepe, pa v odprtem. S priporočili komisija sicer opozarja na še odprte stvari, za katere je treba bodisi izvesti ustrezne preiskave bodisi na kakšen drug način izvesti ustrezne korake za zagotovitev varnosti državljanov. Med njimi so sum nepravilnosti in sum pranja denarja v NLB, prisluškovalna afera pri arbitraži o meji s Hrvaško, problematika ubojnih sredstev nekdanje Udbe, odtekanje podatkov obveščevalnih in varnostnih služb ter pomanjkljivo posredovanje dokumentov komisiji v zvezi z izvajanjem in financiranjem posebnih metod in ukrepov.

Poročilo obravnava tudi problematiko ilegalnih migracij, ki se je je predsednik komisije Branko Grims (SDS) obširno dotaknil tudi v današnji predstavitvi poročila. Kot je poudaril, je varnost vrednota, katere pomena se zavemo šele takrat, ko jo izgubimo, zato je treba ravnati pravočasno, razumno in odgovorno. Ko gre za ilegalne migracije, gre namreč po Grimsovih besedah za temo, ki je na novo oblikovala politično areno evropskih držav. Med drugim je Grims naklonjen sprejetju ukrepa, po katerem bi bili samodejno zavrnjeni vsi migranti, ki bi na mejo prispeli preko varne države. Prav tako bi bilo nedovoljen prehod meje po njegovem mnenju treba obravnavati kot kaznivo dejanje, ne le kot prekršek.


 

Komisija presegla svoje pristojnosti?

Nalog za obe obveščevalno-varnostni službi in varnostno službo bo tudi v prihodnje veliko, kar pomeni tudi veliko dela za parlamentarno nadzorno komisijo, menijo vse poslanske skupine. So pa v SMC ocenili, da je komisija v minulem obdobju z obravnavo nekaterih vprašanj v delu presegla svoje pristojnosti. V predstavitvi stališč so poudarili tudi, da se bo morala prihodnja vladajoča politika čim prej odločiti, kakšne obveščevalne in varnostne službe Slovenija potrebuje v prihodnje, kakšen obseg pooblastil jim bo država za to namenila ter za koliko je pripravljena povišati proračunska sredstva za njihov razvoj in delovanje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije