ZAPRISEGEL

Robert Golob na krilih 54 poslanskih glasov postal novi predsednik vlade, Janša pohitel s čestitko

Državni zbor je na tajnem glasovanju odločal o Robertu Golobu kot kandidatu za predsednika vlade.
Fotografija: Novi predsednik vlade je Robert Golob. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Novi predsednik vlade je Robert Golob. FOTO: Črt Piksi

Državni zbor je glasoval o Robertu Golobu kot kandidatu za predsednika vlade. Podprlo ga je 54 poslancev, 30 jih je bilo proti. Novoizvoljeni predsednik vlade je že zaprisegel pred državnim zborom. Ta je popoldne nagovoril poslanke in poslanke državnega zbora in predstavil programske zasnove vlade.  

Janez Janša, ki vodi vlado zadnji dve leti, je na twitterju čestital svojemu nasledniku Robertu Golobu ob izvolitvi za mandatarja. »Naj bodo dejanja v skladu z današnjimi obljubami in ne v skladu z včerajšnjo koalicijsko pogodbo,« je ob tem zapisal.

»Volivci so se pred mesecem dni jasno odločili, da želijo živeti v normalni državi, kjer ne bodo ves čas v negotovosti, kaj bo prinesel naslednji dan,« je svoj nagovor začel kandidat za mandatarja za sestavo vlade Robert Golob. Ljudje ne zahtevajo nič drugega kot to, da bo prihodnost lepša. Želijo si upanje na boljšo prihodnost, je navedel. To si želijo ljudje vseh strani, levi in desni, in Golob je ljudem javno podal obljubo, da bo to prinesel. 

Izpostavil je programske temelje, ki ponazarjajo program prihodnje vlade. Kot je dejal, želijo socialno pravično, solidarno državo, ki bo temeljila na znanju. Kot temelj socialne države je izpostavil dostopen javni zdravstveni sistem. Napovedal je »eksperiment«, po katerem se reform ne bodo lotili le na papirju, ampak bodo pripravili načrt stresnega testa za sistem javnega zdravstva, v katerem bodo ugotovili, kje so skrajne meje zdravstvenega sistema. »Gre za zgodovinski eksperiment z jasnim namenom, kako zastaviti sistem, da ga bomo leta 2024 res reformirali, da bo zdržal naslednjih 20 let,« je dejal. Najprej se bodo lotili urejanja javnega zdravstvenega sistema ter draginje, ki jo bodo omejili do jeseni, je napovedal.

FOTO: RTVS, posnetek zaslona
FOTO: RTVS, posnetek zaslona

Stranke Gibanje Svoboda, SD, Levica in manjšinska poslanca v kandidatu za predsednika vlade Robertu Golobu vidijo človeka, ki bo prekinil demontažo demokracije in bo ponudil jasno dolgoročno vizijo. Država ni le prestolnica in v njej nimajo glasu le delodajalske organizacije, so med drugim izpostavili v predstavitvah stališč poslanskih skupin.

Vodja poslancev Gibanje Svoboda Borut Sajovic je izpostavil, da je več kot tretjina vseh volivcev svoj glas namenila njihovi stranki, kar razume kot opredelitev ljudi proti demontaži demokracije in pravne države. Pri tem se v stranki zavedajo, da so jim ljudje državo zaupali samo v upravljanje. Da so v njih prepoznali nekoga, ki razume prihodnost in razvojne izzive ter pozna rešitve za energetsko, prehransko in morebiti tudi »covidno realnost«. V Golobu vidi človeka, ki ima suveren, odločen, a prijazen in človeški nastop.

V SDS in NSi ob nasprotovanju Golobu puščajo odprta vrata za sodelovanje z njegovo vlado

Kandidat za mandatarja Robert Golob na podporo poslancev SDS in NSi, ki bodo v tem mandatu najverjetneje predstavljali opozicijo, ne more računati. Ti so nizali očitke tako na račun Goloba kot koalicijskih partnerjev, moti jih predvsem vloga Levice v prihodnji vladi. Kljub temu puščajo odprta vrata za konstruktivno sodelovanje z novo vlado.

Na dnevnem redu seje so bile tudi volitve podpredsednikov. Levica je v državni zbor že poslala predlog, njihova kandidatka za podpredsednico je Nataša Sukič. Tretjega podpredsednika bi morala predlagati opozicijska stranka SDS, a je po torkovem kolegiju vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec dejala, da kandidata oziroma kandidatke ne bodo predlagali.

Prva poteza Goloba po izvolitvi na premierski položaj bo vložitev liste ministrskih kandidatov v državni zbor, kjer bodo v prihodnjih dneh potekala zaslišanja kandidatov. Vseh 17 kandidatov se bo pred pristojnimi parlamentarnimi odbori predstavilo v petek, soboto in ponedeljek.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije