KORONAVIRUS

Beovićeva sporočila dobre novice (VIDEO)

Včeraj 1.182 testiranj in ena okužena oseba.
Fotografija: Bojana Beović. FOTO: zajem zaslona
Odpri galerijo
Bojana Beović. FOTO: zajem zaslona

Na današnji vladni tiskovni konferenci na temo novega koronavirusa so sodelovali direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj, vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović ter vladni govorec Jelko Kacin



V ponedeljek je bilo opravljenih 1.182 testiranj na novi koronavirus. Test je bil pozitiven pri eni osebi. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 40 oseb, od tega devet na oddelkih za intenzivno nego. Novih smrtnih žrtev zaradi ni bilo, piše na spletni strani vlade.



V živo z novinarske konference



12.12 Zakaj novinarji ne smejo biti fizično na novinarski konferenci? Izhodišče: ko je bila razglašena epidemija, se je vlada odločila, da bo izredno restriktivna do sebe in drugih. Vsa zasedanja vlade, delovnih skupin, posveti so na Brdu pri Kranju. Tudi danes bo delovna skupina zasedala tudi tam. Ponavlja: noben funkcionar ni zbolel za covidom-19, ravno tako noben novinar. Ko bodo seje vlade ponovno preselili v Ljubljano, bodo konference odprli za javnost na način fizične navzočnosti. Na voljo so kadar koli med novinarskih konferenc. »Če želite imeti na tej novinarski konferenci določene osebe, lahko to poskusimo zagotoviti. Dokler se vlada ne preseli z Brda pri Kranju v Ljubljano, toliko časa boste imeli možnost neposrednega zastavljanja vprašanj online, kot ga uresničujemo zdaj.«

12.10 Ali se je Kacin nahajal na Hrvaškem 27. marca? Povezano je z njegovim tvitom s tega dne. »Odkar imamo razglašeno epidemijo, nisem bil na Hrvaškem ali Krku,« je jasno odgovoril Kacin.

12.09 »Pričakujem, da bomo najkasneje do četrtka imeli dovolj jasne trende, ki kažejo, kam se tehtnica nagiba,« je povedal Kacin.

12.05 Prehajanje meje s Hrvaško. Ko bo dogovor dosežen, bo predstavljen dosežen okvir in mehanizem, ki se bo odobril na ravni obeh vlad, je jasen Kacin.



11.58 Gostinstvo. Prostori ne bodo smeli biti več tako natrpani, je jasna Beovićeva. Opaziti je posamezne gostince, ki z gosti na blizu komunicirajo brez obraznih mask, kar v teh razmerah ne bi smelo biti sprejemljivo. Po njenem mnenju bi morali gostje opozoriti na uporabo maske. 

11.55 DSO. »Analiziramo svoje delo in ugotavljamo, da je bila smrtnost v domovih za ostarele med ljudmi z okuženimi s covidom-19 v primerjavi s poročili izredno majhna. Bali smo se, da bo situacija bistveno slabša,« odkrito pove Beovićeva

DSO morajo vedeti, da je potrebna organizacija posameznih delov domov, kjer je mogoče imeti izolacijo.

11.51 Obdobje karantene določa inkubacijska doba bolezni. Če ne zboli, ne bo širil okužbe. Za covid-19 je 14 dni. Za potnike smo se dogovorili, tako Beovićeva, pa je karantena sedemdnevna ob tem, da jo zaključimo s testom, ko človek virus že izloča, ni pa še zbolel. S tem dosežejo več kot 95-odstotkov, mogoče 97-odstotkov, primerov.

11.50 Sproščanje ukrepov. Strokovna skupina je bila bolj zadržana, na drugi strani pa imamo družbo, ki se odloča s svojimi interesi. V grobem poteka sproščanje stopenjsko, kar je za nas najbolj pomembno, pojasnjuje Beovićeva.

11.49 Razkuževanje večstanovanjskih stavb. S strokovnega stališča se ne pripravlja nobena sprememba, je jasna Beovićeva.

Kacin pojasnjuje, če bo Nijz presodil, da ta ukrep ni več potreben, se bo s tem najprej soočila strokovna skupina, nato pa tudi vlada.

11.45 Nobena gripa ne prinese take obremenitve zdravstvenega sistema, kot covid-19, je jasna Beovićeva

11.44 Še vedno poteka razprava v svetu, ali je bolezen pogosto zelo asimptomatska. Vprašanje, ali jo ti sploh prenašajo, pravi Beovićeva.

11.39 Izsledki opravljene analize. Kaj jih je presenetilo? Modeli so pokazali nekoliko nižje številke, pravi Beovićeva. Majhno presenečenje, dodaja. Sicer pa so bili rezultati v grobem pričakovani. Vedeli smo, da se epidemija ni veliko razmahnila. Ni velika smrtnost, število bolnikov, ki so bili obravnavani na intenzivnih oddelkih, ne zelo. To pa ne pomeni, da raziskave nismo potrebovali, poudarja. Podatki so zelo pomembni, tudi v svetovnem merilu.

​Iz modelov so sklepali, da je število okuženih od 8.000 pa tja do 17.000 in vse do 68.0000. To so metodologije, ki temeljijo na določenih izhodiščih, in je vprašanje, ali so prave, je povedala Beovićeva.

​Morda bo mogoče videti, koliko se bo okužilo tistih, ki imajo zdaj protitelesa, pravi Beovićeva.



11.38 Jutranje varstvo in popoldansko bivanje. Enoznačnega recepta ali navodila za organizacijo tovrstne dejavnosti ni, je jasen Logaj, a menda imajo ravnatelji nekaj idej, kako to narediti.

11.33 Zakaj se vračajo v šole učenci devetletke? Gre za zaključek devetletnega izobraževanja, ki so ga na neki način preživeli na šoli s svojimi vrstniki in kaže ta čas izkoristiti za takšen zaključek šolskega leta. Svetujemo, da se učencem ponudi pomoč pri odpravljanju vrzeli v znanju, da dobijo priložnost za izboljšanje katere od ocen in da na običajen način zaključijo šolsko leto, pravi Logaj.

11.32 Tesnoba z dobro organizacijo, z jasnimi protokoli znotraj šole tudi izzveni, meni Logaj.

11.29 Več učiteljev kot v prvi triadi kot doslej? Kako organizirati delo? Naše izhodišče je bila tudi simulacija organizacije na nekaterih značilnih tipih šol. Menijo, da se bodo lahko organizirali, ne glede na to, da so oddelki prve triade manjši in da bo prvo triado mogoče izvesti v okviru delovnega časa.  

11.26 Hipotetični scenarij: otrok joka, vzgojiteljica pa si mora, preden ga potolaži, najprej umiti roke. Vzgojiteljica naj mirno vzame tega otroka v roke in ga potolaži, pravi Logaj.

11.24 Novi val covida-19, če bo enak ali obsežnejši, bo ponovno ustavil drugo zdravstveno dejavnost, pravi Beovićeva. Trenutno delo je bilo mogoče, ker so na pomoč priskočili zdravniki drugih specialnosti. Velik problem predstavlja oskrba v domovih za starejše. 

11.20 Epidemija covid-a19 se v Sloveniji res lepo umirja, je danes povedala Bojana Beović. Reprodukcijsko število je upadlo pod ena, kar pomeni, da vsak okuženi okuži manj kot enega.

Čakamo še na učinke sproščanja ukrepov po prvomajskih praznikih in to je neke vrste preizkus našega osebnega vedenja. Če bodo razmere ostale enake, bo normalizacija življenja skoraj vsega zelo blizu. Še vedno pa veljajo višji higienski standardi. S tem pridejo bolj ugodni učinki (manj okužb zgornjih dihal), tudi na gospodarstvo.

11.18 Glede zaključnih letnikov v programih gimnazijskega, nižjega poklicnega, srednjega poklicnega ter srednjega strokovnega izobraževanja: učitelji naj ne zahtevajo več ocen, kot je nujno potrebno, pravi Logaj

11.08 Učenci devetega razreda se bodo v šole vrnili teden dni kasneje, je povedal direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj.

11.03 Končno odločitev o vrnitvi v vrtce in šolske klopi bo vlada sprejela do konca tega tedna, je jasen Kacin.

11.02 Vlada za 18. maj razmišlja o odprtju določenih izobraževalnih ustanov, je povedal Jelko Kacin, uradni vladni govorec za covid-19. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije