RADENCI

Glasovanja za Titovo cesto ne bo

Objavljeno 25. oktober 2020 11.50 | Posodobljeno 25. oktober 2020 11.50 | Piše: Oste Bakal

V Radencih izglasovali preložitev referenduma. Izvedba bi pomenila resno grožnjo za varnost in zdravje.

Čeprav je obljubljal drugače, župan Leljak ne glede na izid referenduma ne bo odstopil. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal
Kar je bilo zaradi širjenja okužbe pričakovati, se je v zadovoljstvo in veselje predlagatelja, župana Romana Leljaka, tudi uresničilo. V Radencih namreč jutri, 25. oktobra, ne bo posvetovalnega referenduma, na katerem bi približno 4360 volilnih upravičencev odgovarjalo na šest vprašanj, med katerimi je v ospredju preimenovanje Titove ceste v Radencih. Leljak je občanom, ki so že prejeli vabila na referendum, pred dnevi sporočil, da so članice in člani občinskega sveta na korespondenčni seji z 12 glasovi za (dva svetnika sta bila proti, dva sta se vzdržala) izglasovali preložitev referenduma na primernejši čas.

image
Sodišči, upravo in ustavno, sta doslej dali prav Francu Vukajču in drugim iz iniciative za ohranitev Titove ceste.
Kot je znano, je župan Leljak že pred dopisno sejo občinskega sveta predlagal občanom, naj se ne udeležijo referenduma, ter jim priporočal, naj raje pazijo na zdravje sebe in svojih bližnjih. Takrat je dejal, da se nanj izvaja pritisk, da bi referendum izvedli. Po naših podatkih pri izvedbi ni vztrajala niti volilna komisija, predsednica pa naj bi županu odgovorila, da ne bo težav, če obstaja zakonska podlaga za preložitev referenduma.

Bilo bi nerazumno in neodgovorno

»Svetniki so o preložitvi posvetovalnega referenduma glasovali iz razlogov javne varnosti in javnega zdravja, saj je Vlada RS zaradi razširjenosti koronavirusa in izjemno slabe epidemiološke slike v Sloveniji 15. oktobra v Uradnem listu RS objavila več odlokov, ki določajo nove omejitve pri zbiranju in gibanju ljudi, organiziranju prireditev, shodov, porok in verskih obredov, pri prehodu v druge regije, šolanju ter izvajanju nekaterih dejavnosti. Pri tem je bila občina Radenci uvrščena na rdeči seznam, za katerega veljajo še strožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa.

Naknadno je Vlada RS na podlagi zakona o nalezljivih boleznih izdala še odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni covid-19 na območju celotne države, kar dodatno potrjuje pravilnost odločitve občinskega sveta občine Radenci o prestavitvi posvetovalnega referenduma. Referendum bi namreč poleg tega, da bi predstavljal nerazumno in neodgovorno tveganje ter nevarnost in resno grožnjo za javno varnost in zdravje občanov v občini Radenci, v tem trenutku hkrati pomenil kršitev ustavnih in zakonskih ter podzakonskih določb in sprejetih urgentnih odlokov Vlade RS,« so pojasnili.

Ustavno sodišče je zavrglo pobudo Romana Leljaka za oceno ustavnosti in zakonitosti akta o razpisu svetovalnega referenduma.

Velereferendum, kot so ga nekateri imenovali, poleg preimenovanja Titove ceste v Radencih vsebuje še pet vprašanj, in sicer o zmanjšanju števila svetnikov, izgradnji javnega kopališča v Radencih in nove vežice v Kapeli, spremembi načina zagotavljanja gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo ter priključitvi zasebnih vodovodov na javno omrežje na območju celotne občine.

Ustavno sodišče je na seji 8. oktobra zavrglo pobudo Romana Leljaka za oceno ustavnosti in zakonitosti akta o razpisu svetovalnega referenduma o preimenovanju Titove ceste v Radencih. Sodišče ugotavlja, da pobudnik, sicer župan, ki pa je pobudo vložil kot občan, nima pravnega interesa za začetek postopka, zato referendum v Radencih lahko izpeljejo.
Deli s prijatelji