PAMETNA SLOVENIJA

FOTO: Slovenski politik ni le govoril, še demonstriral je

Na oder je prišel na povsem drugačen način, kot je običajno. 
Fotografija: Programska konferenca NSI Ljubljana: Matej Tonin je takole prišel nanjo. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Programska konferenca NSI Ljubljana: Matej Tonin je takole prišel nanjo. FOTO: Tomi Lombar, Delo

LJUBLJANA – Stranka NSi je v Ljubljani pripravila programsko konferenco, na kateri je pozvala k oblikovanju novega nacionalnega konsenza, ki bi temeljil na vsesplošni digitalizaciji Slovenije. Predsednik stranke Matej Tonin je v nagovoru poudaril, da bi moral koordinacijsko vlogo na poti do konsenza prevzeti predsednik republike Borut Pahor.

Da pa ni Tonin ostal le pri besedah, se je na oder pripeljal kar z ekodigitalnim vozilom – hoverboardom

Programska konferenca NSI Ljubljana. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Programska konferenca NSI Ljubljana. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Pametna Slovenija

Tonin je sicer opozoril, da po dveh velikih nacionalnih konsenzih, osamosvojitvi in članstvu v evroatlantskih povezavah, Slovenija rabi tretji nacionalni konsenz, ki se ponuja v digitalizaciji države. NSi je zato na konferenci predstavila programski dokument #pametnaSlovenija, ki ga ponuja kot temelj partnerstva za razvojni preboj.

Vsesplošna digitalizacija bi tudi odpravila birokratske ovire, zmanjšala korupcijo in spodbudila ustvarjalnost ljudi, je dejal. Poudaril je, da je digitalizacija neideološka tema, zato je optimist glede oblikovanja širokega politična partnerstva pri njenem udejanjanju. Predsednika republike je pozval, naj prevzame vlogo ambasadorja tovrstne poti.

Prvi korak na tej poti Tonin vidi v pripravi posveta parlamentarnih strank, ki bi ga gostil Borut Pahor. Dejal je, da v Sloveniji marsikatero družbeno področje ni optimalno, prav sodobna tehnologija pa lahko prispeva k razvojnemu preskoku na teh področjih, zato moramo po njegovih besedah poskrbeti za visokotehnološkim podjetjem prijazno poslovno okolje.
Matej Tonin. FOTO: Twitter
Matej Tonin. FOTO: Twitter

Strateška odločitev politike bi morala biti, da ustvarimo privlačno davčno okolje za inovativna tehnološka podjetja z visoko dodano vrednostjo, je poudaril. Slovenija na področju transformacije digitalne družbe in gospodarstva trenutno sodi v skupino srednje uspešnih držav v EU, kar pa po njegovih besedah ne more biti naš cilj.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas