PRAZNIK PREST

FOTO: Pivci tekmovali, dokler niso napihali

Na prazniku vina in perecev v Dobrovniku so odprli tudi novo vinoteko.
Fotografija: Letošnji praznik vina in perecev je bil nekaj posebnega.
Odpri galerijo
Letošnji praznik vina in perecev je bil nekaj posebnega.

V dobrovniškem kulturnem domu in pred njim je številne obiskovalce privabil tradicionalni praznik vina in perecev, ki je bil letos nekaj posebnega, saj so odprli novo vinoteko. Slavnostni govornik je bil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je s sodelavci in županom Marjanom Kardinarjem ves dan preživel med Dobrovčani in si ogledal tamkajšnje znamenitosti. Številnim gostom od blizu in daleč, vinski kraljici, vinskim vitezom, zlasti pa vinogradnikom, vinogradnicam in domačinom iz vseh treh vasi občine Dobrovnik je med drugim sporočil: »Po podrobnem ogledu vaše občine sem se prepričal, da ima Dobrovnik velike razvojne potenciale in tudi ljudi, ki bodo dobro vodili prihodnje projekte. Na vseh področjih so velike možnosti, zlasti v turizmu, vinarstvu in gastronomiji.« Minister je bil navdušen nad turistično ponudbo in vidi veliko možnosti, še zlasti v povezavi s termalno ponudbo v okolici.

Poleg vina so lahko obiskovalci degustirali perece.
Poleg vina so lahko obiskovalci degustirali perece.
Vse to je mogoče nadgraditi v zlato pravljico zdravega turizma, seveda ob dobrem sodelovanju. Domačo kulinariko, s katero se prav tako lahko pohvalijo v dobrovniški občini, so v vladi prepoznali kot temelj promocije Slovenije. Obiskovalce so nagovorili še prekmurska vinska kraljica Špela Casar, predsednik Društva vinogradnikov Dobrovnik Bojan Horvat, direktorica Zavoda za turizem in okolje občine Dobrovnik Elizabeta Horvat in župan Kardinar. V kulturnem programu so nastopili ljudski pevci iz Dobrovnika Dobronaki Notazok in harmonikarka Janet Neubauer.

Novo vinoteko so uredili v kulturnem domu, v njej pa so vina vinogradnikov iz dobrovniške občine, med njimi so tudi arhivska vina, stara 50 let in več, ter vina iz strehovskega društva in nekaterih vinogradnikov iz Pomurja. Kot je povedal Bojan Horvat, bodo vinoteko še naprej dopolnjevali, že zdaj pa je vredna ogleda in seveda pokušine. Prostor bo poleg promociji domačih vin namenjen degustaciji in druženju. Ob odprtju je prostor in vsem v njem blagoslovil domači župnik Simon Štihec.



Z vinsko kraljico se je zabaval minister Počivalšek.
Z vinsko kraljico se je zabaval minister Počivalšek.
Praznik vina in perecev v Dobrovniku je tradicionalna vinogradniška prireditev. Dela v vinogradu se počasi končujejo in delo se bo nadaljevalo v kleti. »Današnji praznik je bil še posebno slavnosten in pomemben, saj smo lahko pokušali vina naših vinogradnikov. Vinogradniška in druga društva iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške so se pomerila v vinogradniških igrah. Tekmovali so tudi v zmernem uživanju domačega špricarja, kar pomeni, da so tekmovalci po popitem špricarju opravili alkotest; kdor je napihal, je bil izločen. Vrhunec pa je bilo odprtje vinoteke. V prvi fazi smo uredili gradbena dela, v drugi fazi pa je bil zavod za okolje in turizem uspešen na razpisu Interreg Slovenija – Madžarska in tako smo dobili nove urejene prostore za razstavo, promocijo in degustacijo domačih vin in vin naših poslovnih partnerjev,« je povedal Bojan Horvat, vinski vitez, predsednik društva dobrovniških vinogradnikov, ki je bilo ustanovljeno leta 1995.

Obiskovalci so poskusili tudi perece, kot Pomurci rečejo prestam, manjkalo pa ni niti drugih dobrot. Pa tudi veselo je bilo, čeprav je proti večeru dež zalil dobrovniško ravnino in gričke. Za zabavo so poskrbeli člani ansambla Aktual iz Moravskih Toplic.

Prireditev je bila zelo dobro obiskana. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal
Prireditev je bila zelo dobro obiskana. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije