NADZOR

FOTO: Inšpektor potrkal na vrata, prodajalcem ostale prazne police

Do konca maja so zasegli preko 250 kilogramov sadja in zelenjave.
Fotografija: Inšpektorji so imeli polne roke dela. FOTO: Twitter, Dejan Židan
Odpri galerijo
Inšpektorji so imeli polne roke dela. FOTO: Twitter, Dejan Židan

LJUBLJANA – Inšpektorji Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin do konca junija izvajajo nadzor pri prodajalcih sadja in zelenjave. In po njihovem obisku so nekateri ostali z bolj praznimi policami in tudi z lažjimi denarnicami. Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je na twitterju objavil fotografije zasegov. Iz uprave za varno hrano so pojasnili, da so nastale na Štajerskem, Primorskem in v Ljubljani ter dodali, da so do konca maja zasegli preko 250 kilogramov sadja in zelenjave, se pa podatki spreminjajo, saj nadzor traja do konca junija.

»Kadar je ob pregledu ugotovljeno, da na prodajnem mestu ni zagotovljena sledljivost, inšpektor izreče ukrep prepovedi prometa v skladu s 175. členom Zakona o kmetijstvu, z ustno odločbo na zapisnik na podlagi 211. člena Zakona o splošnem upravnem postopku (ZUP) v povezavi s 4. odstavkom 144. člena ZUP (nezagotavljanje sledljivosti pomeni možnost ogrožanja zdravja ljudi). V primerih zavajanja potrošnika glede označevanja, oglaševanja oziroma trženja kmetijskih pridelkov in živil sme inšpektor za hrano z ustno odločbo na zapisnik takoj prepovedati promet z živilom osebi, ki neposredno označuje, oglašuje ali daje v promet kmetijski pridelek ali živilo, ki ni označeno v skladu s predpisi ali je oglaševano oziroma trženo v nasprotju s predpisi. Ta ukrep je na novo določila novela Zakona o kmetijstvu in velja od 17. 6. 2017 dalje. Za ugotovljene nepravilnosti inšpektorji uvedejo tudi prekrškovne postopke,« pojasnjujejo.

Kje končata sadje in zelenjava, ki jih zasežejo? »Če zavezanec ne dokaže inšpektorju verodostojnosti navedb na označbah, se morata tako zaseženo sadje in zelenjava oddati v uničenje v kompostarne ali druga pooblaščena podjetja.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije