VOŠČILA OB PRAZNIKU SPRLA SLOVENCE

Fajonova tarča kritik: spor zaradi (ne-)voščila ob božiču

Zakaj je opozicijska voditeljica kristjanom namenila le »lepe in mirne praznike«, pravoslavcem pa »vesel božič«?
Fotografija: Tanja Fajon, predsednica stranke SD in evropska poslanka.  FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Tanja Fajon, predsednica stranke SD in evropska poslanka.  FOTO: Jure Eržen, Delo

Božič, praznik miru in upanja, je pri nas vnesel razdor med ljudi. Predsednici SD in evropski poslanki Tanji Fajon so na družbenih omrežjih očitali, da kristjanom ni izrecno voščila božiča, medtem ko ga pravoslavcem je.

Konkretno je Fajonova 23. decembra lani Slovencem takole voščila: »V prihajajočem letu nam želim predvsem več človečnosti, več povezovanja, skupnih projektov in skupnih zmag. Da se poslušamo in slišimo. Da smo strpni. Da se spoštujemo. Želim vam lepe in mirne praznike. Srečno in zdravo novo leto #2022!«

6. januarja letos za pravoslavni božič pa takole: »Vesel božič želim vsem pravoslavnim vernikom.«

Zakaj je kristjanom namenila le »lepe in mirne praznike«, pravoslavcem pa »vesel božič«, se sprašujejo nekateri na twitterju, ki ki se čutijo tudi prizadeti, avtorici voščil pa očitajo dvojna merila in provokacijo.

Fajonova se je na kritike odzvala z besedami, da nima dvojnih meril z objavo, da je kristjanom voščila božič, a je pri tem pokazala voščilnico SD, katere predsednica je, ne pa svoje osebne voščilnice na twitterju. Komentatorjem, ki so jo zaradi poteze kritizirali, je očitala »manipulacijo, zavajanje, diskreditacijo in laži« ter da tisti, ki se čutijo prizadete, »opravičila tako ne poznajo«.

image_alt
Prepovedano voščilo božiča, ker je to žaljiv izraz? To je odločila Evropska komisija

Fajonova ni edini primer, odmeva tudi bruseljsko voščilo muslimanom

V začetku decembra lani je odmeval zdaj že umaknjeni predlog pravilnika za komunikacijo Evropske komisije s podpisom komisarke za enakost Helene Dalli, kjer je med drugim pisalo, da ne bo dovoljeno voščiti za božič. Po mnenju bruseljskih birokratov je politično korektno voščiti »lepe praznike«, nikakor pa »lepega božiča«.

Evropska komisija je predlog že umaknila, a je bila komisarka na udaru kritik še naprej: očitali so ji, da je želela prepovedati voščilo ob božiču, ni pa imela težav z voščilom muslimanom ob ramadanu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije