TRIJE ROJSTNI DNEVI

Dvakrat vstal od mrtvih

Objavljeno 16. avgust 2019 21.01 | Posodobljeno 16. avgust 2019 21.01 | Piše: Mojca Marot

Denis Poštrak iz Lenarta jih je prav danes dopolnil 32, praznuje pa še dva rojstna dneva. Za prvo operacijo na odprtem srcu pri njegovih petih ste veliko prispevali bralci Novic.

Z mamo Jelko, ki je za njegovo življenje trepetala dvakrat.
LENART V SLOVENSKIH GORICAH – »Pred 26 leti sem se ponovno rodil, potem ko sem prestal 12-urno operacijo na odprtem srcu na kliniki Cecil v švicarski Lausanni,« je minulo nedeljo, 11. avgusta, na svojem profilu na facebooku zapisal 32-letni Denis Poštrak, ki ga poznamo predvsem kot glasbenega menedžerja ter producenta in scenarista glasbenega projekta Moč glasbe nas združuje, v katerem gosti številne nekdanje in aktualne glasbenike in jim tudi sicer tako in drugače pomaga pri promociji. Z mnogimi je spletel tesne prijateljske vezi, saj čutijo, da je Denis srčen fant, vselej pripravljen pomagati. Kako tudi ne, ko pa je bil sam deležen srčne pomoči, in to pri rosnih petih letih, zaradi katere mu je pravzaprav danes dano živeti. »Tega, kar so zame takrat storili številni Slovenci v raznih akcijah in v veliki meri Slovenske novice, ne bom nikoli pozabil, čeprav sem bil takrat še otrok in nisem vedel, kaj se dogaja okoli mene. A me na to spominjajo številni časopisni članki, v katerih so tudi vaši novinarji vse podrobno popisali in fotografirali. Zato tudi vem, da se me je prijel vzdevek, da sem pravzaprav otrok Slovenskih novic, saj sem bil eden prvih, če ne čisto prvi, ki ste mi do operacije na odprtem srcu v Švici pomagali tudi s pomočjo denarja, zbranega v Krambergerjevem skladu,« nam spomin osveži Denis, s katerim se srečujemo na razlilnih glasbenih prireditvah.

Bakterija je bila skoraj usodna

Vsa Slovenija je leta 1993 torej zbirala denar, da bi Denisu iz Slovenskih goric rešili srce in življenje. In tudi s pomočjo naših bralcev je podvig uspel in na Cecilijini kliniki v Lozani avgusta 1993 ga je operiral dr. Ninoslav Radovanović ob asistenci dr. Metke Zorc, Slovenke leta 2006, ki je ostala njegova kardiologinja vse do danes in je Denisova druga mama, kot pravi sam. Njegova prava mama Jelka se tistih dni še vedno spominja s cmokom v grlu: »Težko je bilo že spoznanje, da je bolan, še težje je bilo zbrati potreben denar za operacijo. Da o vsej potrebni dokumentaciji ne govorim. In veliko vztrajnosti in trme je bilo potrebne, da smo končno dobili zeleno luč. Potem pa se je vame spet naselil strah: kaj če operacija ne bo uspela, kljub prigovarjanju, da ima 95 odstotkov možnosti, da bo.«

Svojo zgodbo predstavil priznanim kirurgom

Denis Poštrak je na mednarodnem kongresu Medicorja v Portorožu pred tremi leti skupaj z Mitjo Kočevarjem predstavil zgodbo o njuni uspešni operaciji pri profesorju Ninoslavu Radovanoviću. Oba sta imela zapleteno srčno bolezen in po uspešni operaciji delata in živita odlično. Omenjeno predavanje je bilo organizirano, da bi pokazali javnosti, kako pomembno je ustvariti dober center za otroško srčno kirurgijo. Na kongresu je bil prisoten tudi eden najuspešnejših svetovnih otroških srčnih kirurgov, prof. dr. Afksendiyos Kalangos, ki je pripravljen pomagati Univerzitetnemu kliničnemu centru v Ljubljani pri razvoju otroške srčne kirurgije.

Po posegu pa si je oddahnila. Strah se je v družino vrnil pred šestimi leti, natanko 1. decembra 2013, ko je Denis nenadoma dobil visoko vročino. In srčne težave ter strah in trepet so se ponovili. Slaba dva meseca pozneje, 24. januarja 2014, je bil znova operiran, takrat v mednarodnem centru za kardiovaskularne bolezni Medicor v Izoli, ki je v lasti Zorčeve. »Testi v mariborskem UKC so pokazali, da sem dobil bakterijo, ki je iz sicer na splošno nenevarne kožne infekcije s krvjo prišla do srca. Šest tednov so me zdravili z antibiotiki, a ni pomagalo, bakterija je očitno ostala v elektrodah, ki jih imam od prve operacije na srcu. Zato sem poklical dr. Metko Zorc v Medicor, prepeljali so me tja, operiral pa me je dr. Miladin Đorđević. Kar pet ur je trajala operacija, med njo so mi vstavili nov srčni spodbujevalnik. In spet sem okreval,« nam pove Denis.

Po vsem prestanem pravi, da danes posebnih težav nima, seveda pa ne pretirava pri fizičnih naporih, ne uživa alkohola in ne kadi. »Preizkušnje so me naučile spoštovati oziroma ceniti življenje,« pravi Denis, ki se že 17 let predaja glasbi, od tega sedem let dela pri projektu Moč glasbe nas združuje, ki se predvaja na številnih televizijah po Sloveniji.

Odprl bo glasbeni muzej

»Pred dvema letoma sem začel zbirati nosilce zvoka, tako gramofonske plošče kot kasete in zgoščenke različnih glasbenikov, saj bi rad nekoč uredil glasbeni muzej,« nam pove sogovornik, ponosen tudi na to, da mu je en izpit med študijem uspelo narediti kar v bolnišnici in je verjetno celo edini v Sloveniji s tovrstno izkušnjo. »Res pa sem od prve operacije nekoliko slabše slišal, in ker mnogi vedo, da je moje delo tesno prepleteno z glasbo, so mi na pomoč priskočili v podjetju Audio BM in poskrbeli za moj sluh,« nam še zaupa Denis, zdaj že odrasel, pa vendar še vedno v očeh mnogih otrok Slovenskih novic.

Praznuje torej tri rojstne dneve: 11. avgusta, ko je imel prvo operacijo na odprtem srcu, 24. januarja, ko je prestal drugo, in tistega pravega, ko je privekal na svet, 16. avgusta. Da, prav danes. Seveda mu želimo vse najboljše.
Deli s prijatelji