DEVET JIH JE ZAVRNILO TESTIRANJE

Dramatične razmere v Kranjskih vrtcih, kličejo na pomoč

Za 1.600 otrok je 220 vzgojiteljev, a jih 50 trenutno ni na delu, vzroki pa različni.
Fotografija: Otroci so se vrnili v vrtce, a ponekod imajo težave z organizacijo dela. FOTO: Ritzau Scanpix, Reuters
Odpri galerijo
Otroci so se vrnili v vrtce, a ponekod imajo težave z organizacijo dela. FOTO: Ritzau Scanpix, Reuters

Kranjski vrtci, ki jih obiskuje okoli 1.600 otrok, se soočajo z veliko kadrovsko stisko. Zaradi bolniške odsotnosti, karantene, varstva četrtošolcev in petošolcev ali zavrnitve testiranja jim manjka kar 50 strokovnih delavcev od 220. Morali so zmanjšati število oddelkov in skrajšati delovni čas. Na težave so opozorili tudi ministrstvo.

»Imamo hudo pomanjkanje kadra, tako ob današnji vrnitvi otrok nismo mogli oblikovati vseh 94 oddelkov, temveč smo jih le 85,« je povedala Tea Dolinar, ravnateljica Kranjskih vrtcev, ki je največji vzgojno-izobraževalni zavod v državi. Tako so morali zaradi pomanjkanja kadra združiti otroke iz različnih oddelkov, upajo pa, da bodo lahko vzdrževali zastavljene mehurčke.

Dolinarjeva je na ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec že v četrtek naslovila pismo, v katerem jo seznanja z izjemno organizacijsko stisko v njihovem zavodu ob ponovnem odpiranju vrtcev in šol. Pristojne je pozvala, naj razmislijo o odprtju osnovnih šol vsaj do 5. razreda, saj prav odsotnost zaposlenih zaradi koriščenja varstva otrok vrtcem predstavlja največjo oviro pri organizaciji dela.


Zavrnili test, zdaj bodo dali kri

V Kranjskih vrtcih iz tega razloga manjka približno 12 odstotkov zaposlenih, ostali manjkajo zaradi karantene ali bolezni. Devet zaposlenih od približno 300 pa je v ponedeljek zavrnilo testiranje na novi koronavirus, zato danes niso mogli priti na delo. Kot je pojasnila Dolinarjeva, so se tudi ti zaposleni, med katerimi je pet strokovnih delavcev, znašli v hudi stiski. Danes pa so našli rešitev, tako da jih bodo namesto s hitrimi testi testirali z odvzemom krvi.

Njihova vrnitev v delovni proces bo dragocena, še vedno pa bo za izboljšanje razmer ključna vrnitev učencev 4. in 5. razreda v šole. Tedaj bodo lahko v Kranjskih vrtcih začeli daljšati delovni čas, ki so ga bili zdaj zaradi kadrovskih težav in prepovedi združevanja oddelkov v jutranjem in popoldanskem času prisiljeni začasno skrajšati na zgolj devet ur. Tako je vseh 15 enot vrtca odprtih le med 6.30 in 15.30.


Iščejo študente in upokojence, starši jezni

»To je zelo razburilo starše, kar je razumljivo, saj tisti, ki imajo službo v Ljubljani, v devetih urah ne morejo priti po otroke,« je povedala Dolinarjeva. Obrazložila pa je tudi hudo stisko vodstva zavoda in enot zaradi nevzdržne situacije pri organizaciji dela, saj ne gre drugače, kot da je tudi v oddelkih z večjim številom majhnih otrok namesto dveh strokovnih delavcev le eden. Za pomoč v oddelkih iščejo sicer študente in upokojence, vendar je odziv zelo slab.

Danes se je v Kranjske vrtce sicer vrnilo le dobrih 60 odstotkov vseh otrok, čeprav so jih po informativnih prijavah pričakovali 75 odstotkov. Njihova razporeditev je zelo različna, tako da je v najmanjšem oddelku le šest otrok, v največjem pa 21. Dolinarjeva ocenjuje, da nekateri starši ta teden še koristijo možnost, da jim za januar ne bi bilo treba plačati oskrbnine. Prihodnji teden pa v vrtcih pričakuje že bistveno več otrok.

Po zaprtju šol in vrtcev so oktobra v Kranjskih vrtcih imeli dnevno v nujnem varstvu od 60 do 70 otrok. Ta številka se je nato iz tedna v teden dvigala, v preteklih tednih jih je bilo tudi že 190, kar pa je še vedno manj od 10 odstotkov vseh, saj so Kranjski vrtci skrbeli za nujno varstvo tudi otrok, vključenih v vrtce pri osnovnih šolah, torej skupaj za približno 2.160 otrok.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije