CENE, DA TE KAP

Domovi za starejše: prhanje 9 evrov, mazanje s kremami po evro

Kam gredo cene bivanja v domovih za starejše?
Fotografija: Domovi za starejše občane zaračunavajo svoje storitve. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Domovi za starejše občane zaračunavajo svoje storitve. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

LJUBLJANA – Domovi za starejše so letos zvišali oskrbnine za štiri odstotke, hkrati pa so številni že konec leta podaljšali sezname storitev, ki jih lahko stanovalcem dodatno zaračunavajo. V oddaji Koda so razkrili nekatere cene dodatnih storitev.

Stanovalci v domovih za starejše doplačujejo menjavo dodatne plenice. Na dan jim pripadajo približno tri, vsaka dodatna pa stane tudi do 2 evra. Dodatno prhanje stane okoli 9 evrov, dodatna namestitev slušnega aparata 1 evro in obuvanje elastičnih nogavic 2 evra. Kot so povedali v oddaji Koda na Televiziji Slovenija, so se na nekaterih cenikih znašle tudi postavke, kot sta posedanje na voziček in mazanje s kremami, ki jih ni predpisal zdravnik. Za to zaračunajo po evro.

Nekateri stanovalci v Domu za upokojence Center v Ljubljani imajo izredno nizke pokojnine, opozarja predsednik sveta upokojencev doma upokojencev Tabor Ignacij Voje: »Nimajo za frizerja, za pedikerja, ne ostane jim toliko. To je problem. Nekateri si, če so na primer še kolikor toliko pokretni, ne morejo privoščiti niti striženja nohtov. Morali bi zagotoviti dodatna sredstva tudi za higienske pripomočke in podobno.«

Direktorji domov pojasnjujejo, da dodatne storitve zaračunavajo samo tistim, ki bi jih sicer zmogli opraviti sami, pa tega ne želijo. Hkrati pa opozarjajo, da se te anomalije dogajajo zgolj zato, ker ministrstvo prek Skupnosti socialnih zavodov ni poskrbelo za standarde in normative posameznih vrst oskrbe.


 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije