AFERA MAUS

Dobrotnica kradla lačnim otrokom?

Objavljeno 14. oktober 2019 07.30 | Posodobljeno 14. oktober 2019 07.30 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Nataša Švikart zbirala pomoč tudi za sestri iz Bele krajine. Na telefon se ne oglaša, zbranega denarja ni nakazala.

Švikartova se ne oglaša več.
ČRNOMELJ – Afera Maus, društva, katerega predsednica si je 30.000 evrov, ki so jih darovali dobri ljudje za bolnega Gala, kar »sposodila«, dobiva nove razsežnosti. Omenjena humanitarna organizacija je namreč ponudila pomoč tudi sestrama Staniša iz belokranjske vasice Male Rodine, le streljaj od Črnomlja, ki sta po smrti staršev podedovali kredite in dolgove, zato se komaj prebijata iz meseca v mesec.
image
Darja med pripravo drv za zimo FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Ko smo težko situacijo Dijane in Darje ter Darjinih otrok v začetku aprila opisali v Slovenskih novicah, se je na Dijano obrnila Nataša Švikart iz Humanitarnega društva Maus. Ponudila ji je pomoč in obljubila, da bo prevzela akcijo zbiranja pomoči za odplačilo dolgov.

Njen poziv na družabnem omrežju se je glasil: »Ena družina v hudi, hudi stiski. Ne dovolimo, da bi bili otroci lačni, goli in bosi!!! Prosimo, pomagajte. Tudi tako, da delite ta post! Vnaprej hvala!« Dopisala je tudi račun društva Maus za donacije. Zgodbo sester je po tej objavi povzel tudi eden od štajerskih medijev, seveda s prošnjo, kam nakazati denar, na račun Mausa torej.
image
Dijana Staniša je še v petek preverila, ali je društvo Maus nakazalo denar zavarovalnici, a ga ni. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Dijana in Nataša sta se po tej objavi večkrat slišali po telefonu, Nataša je Dijano prosila tudi, naj pošlje vse dokumente z zavarovalnice, kamor bo nakazala denar. »Kak mesec po tem, ko je odprla račun za naju, mi je rekla, da se je zbralo 400 evrov. To mi je veliko pomenilo, vsak evro šteje. A kadar koli sem poklicala Natašo, ali je že nakazala denar Zavarovalnici Adriatic Slovenica, je vedno imela izgovor, zakaj tega še ni storila. Enkrat da ima dela, da se ven ne vidi, pa da dela 24 ur na dan, da je v tujini, pa da so ji v Rusiji vse zasegli. Čakala sem in upala, tudi na zavarovalnici sem večkrat preverila, ali je morda le nakazala, pa nič. Zadnjič sem klicala zavarovalnico v petek. Nobenega denarja od Mausa niso dobili,« je razočarana 33-letna Dijana, ki mora od 400 evrov, kolikor dobi socialne pomoči, 300 nakazati dvema zavarovalnicama, ostane ji 100 evrov, da pride čez mesec. Zdaj se je odselila še Darja z otrokoma, tako da je Dijana sama za poplačilo starih dolgov.

Živi v nedokončani hiši, ki sta jo postavila njena mama in oče, za oba je bil usoden rak. Oče Janez je umrl pred desetimi leti, imel je 58 let, mati Darinka tri leta pozneje, pri 56. Bila sta delavna, hodila sta v službo, doma pa skrbela za kmetijo in družino. A sta po smrti pustila dolgove. Oče je, ko je delal na železnici, vzel kredit, da je denar vložil v kmetijo. Sestri sta po njuni smrti poleg nedokončane hiše podedovali še kredite in dolgove v znesku 17.000 evrov, tega pa nikakor ne moreta odplačati, saj rastejo še obresti.
Pomagali bralci iz vse države
Na zapis v našem časopisu o stiski sester ste se množično odzvali številni bralci z vseh koncev države. V hipu ste napolnili prazen hladilnik in shrambo. Sestri, hvaležni za vsako malenkost, nista mogli verjeti, da se je njuna zgodba dotaknila toliko ljudi. Skromni Belokranjki sami ne bi nikoli prosili za pomoč, tudi če ne bi imeli nič za jesti. Ampak za otroka bo vedno, sta takrat poudarili: »Raje jaz trpim. Meni ni pomembno, če jem ali ne, samo da imajo otroci. In prav otroka naju držita pokonci, dajeta nama energijo, zaradi njiju sva pogumni,« je ob enem naših obiskov pogumno razlagala Darja. A vprašanje sicer skromnega sedemletnika, ko na sliki vidi meso, kdaj bodo tudi oni jedli kaj iz mesa, hudo boli.


Obe si želita v službo, a Dijana zaradi depresije ne more narediti zdravniškega, Darja pa je ostala brez dela po kompliciranem zlomu roke.
Pri poplačilu dolgov so jima na pomoč priskočili na Botrstvu in Zvezi prijateljev mladine Moste-Polje, nasproti jim je šla tudi Zavarovalnica Triglav, zdaj ima Dijana še vedno 10 tisočakov dolga, zaradi njih je bila hiša že na dražbi, zdaj je pod hipoteko.

»Težko je, a nekako bom zmogla. Mi je pa bila obljubljena pomoč gospe Nataše veliko upanje. Po razkriti aferi z denarjem za Gala je upanje nekako ugasnilo,« žalostno doda Dijana, ki ji na mesec ostane 100 evrov za hrano in položnice.
Po razkriti aferi z denarjem za Gala je upanje nekako ugasnilo.


Kje se je zataknilo z nakazilom denarja, smo želeli preveriti pri Nataši Švikart, predsednici društva Maus, a je telefon zvonil v prazno, vprašanje, ki smo ga zapisali v SMS, pa je ostalo brez odgovora. 
Deli s prijatelji