BURNO DOGAJANJE

V Ljubljani zalilo kleti in ceste, na Gorenjskem se prožijo plazovi, reke bodo še naraščale

V naslednjih urah se bo nevihtna linija pomikala proti vzhodu. Zaradi visokih temperatur bodo v vzhodni Sloveniji možna krajevna neurja s točo.
Fotografija: Neurje v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Neurje v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec

Za severno polovico države, predvsem območja, ki so bila prizadeta že ob poplavah v začetku meseca, je Arso zaradi pričakovanih nalivov danes izdal opozorilo najvišje, rdeče stopnje. Zaradi verjetnosti močnih krajevnih neviht s točo je bilo opoldne izdano rdeče opozorilo še za jugozahod države. Za preostala območja ostaja v veljavi oranžno vremensko opozorilo. 

Rdeče opozorilo ostaja za severozahod in osrednjo Slovenijo

A zvečer je Arso rdeče opozorilo za severovzhodna območja spremenil v oranžnega. Rdeči ostajata še severnozahodna in osrednja Slovenija.

Možne so izdatne padavine in poplave večjih razsežnosti. Verjetni so tudi zemeljski plazovi.

 

Razmere spremljamo v živo!

 

21:00  Tudi Gorenjsko so v popoldanskem času zajele močnejše nevihte. Meteorne vode so zalile več kleti, prožijo se plazovi. Težave imajo na območjih, ki jih je ujma prizadela že v začetku avgusta. Najhuje je v Žireh, Gorenji vasi - Poljanah in Škofji Loki, je za STA povedal poveljnik regijskega centra CZ za Gorenjsko Klemen Šmid.

image_alt
Zaostrene razmere na Koroškem: nekaj prebivalcev evakuirali zaradi plazu, v Črni odneslo cesto (VIDEO)

Na delu so gasilci, ki iz poplavljenih kleti črpajo vodo. O posredovanjih gasilcev sicer poročajo še iz Medvod, Kamnika, Kranja, Jesenic in Tržiča.

Po besedah Šmida se delno ponavlja stanje iz ujme z začetka avgusta. »V kolikšni meri, je za zdaj težko reči. Lahko bi rekel, da v manjšem obsegu. Upamo, da tako tudi ostane,« je dejal. Evakuacijski načrti za potencialno ogrožena naselja so po njegovih besedah pripravljeni in jih bodo izvajali, če bo za to potreba.

20:14  Ob nalivih hitro naraščajo Reka, Sora in pritoki Ljubljanice, vsi so že dosegli veliko vodnatost, navaja Arso. Narašča tudi Sava v zgornjem toku in njeni pritoki z alpskim zaledjem. Ponoči in v torek bodo naraščale reke v osrednji in severni Sloveniji. Možna so zlasti razlivanja rek na izpostavljenih območjih, še napoveduje Arso. Danes popoldan so hitro narasle reke v zahodni Sloveniji. Po podatkih Arsa se vodnatost Drnice, ki je poplavljala, in Dragonje, ki se je razlila ob strugi, zmanjšuje. Umirja se tudi pretok Soče in njenih pritokov.

Danes zvečer in v torek dopoldan pa se lahko na najbolj izpostavljenih delih obale razlije tudi morje.

19:11 Popoldne sta močno deževje in veter zajela tudi osrednji del Slovenije. V prestolnici je voda zalila več kleti in zastala na nekaterih cestah in v podvozih, pozorno pa spremljajo tudi naraščajočo Gradaščico, ki je poplavila ob zadnji ujmi. Na preži so v Medvodah, kjer občane med drugim opozarjajo na večjo možnost vnovične aktivacije plazov.

Na širšem območju Ljubljane je promet zaradi večje količine vode na vozišču oviran, številni podvozi so zaradi poplavljenih vozišč tudi zaprti. Zaprte so Drenikova ulica, Dunajska cesta in Celovška cesta.

V prestolnici za zdaj neurje z močnimi nalivi in vetrom ni povzročilo večjih težav. Po besedah namestnika poveljnika ljubljanske civilne zaščite Roberta Kusa je zaradi izjemnega naliva zalitih več kleti, vodotok Gradaščice pa narašča. Enote na terenu spremljajo razmere, je zagotovil Kus. Nekaj težav so imeli sicer tudi vozniki.

">

Na preži pa so denimo v Medvodah. Občina Medvode je v nedeljo začela razdeljevati protipoplavne vreče in prebivalce zlasti območij, ki so jih prizadele poplave v začetku meseca, pozvala, naj umaknejo premično premoženje in poskrbijo za svojo varnost. »Če bodo v naslednjih 12 urah sprožene sirene z znakom za opozorilo na nevarnost, to pomeni nevarnost poplavnega vala. Pazimo nase in na druge. Ne hodimo ven v neurju in ne izpostavljajmo se nevarnosti po nepotrebnem,« obvešča regijski štab civilne zaščite.

19:00 Nevihtna linija, ki se je obnavljala ob zahodni obali Istre, je povzročila intenzivne padavine na zahodu države – na območju od slovenske Istre do severne Primorske. Največ padavin so izmerili v Kopru, kjer je danes od jutra padlo že 184 mm padavin.

Ob nevihtah so se pojavljali tudi močnejši sunki vetra, v Kopru je bil ob 15. uri izmerjen najmočnejši sunek vetra 109 km/h!

18:38 Med popoldanskim neurjem, ki je zajelo tudi severno Primorsko, je voda v Tolminu zalila pet stanovanjskih objektov in dislociran prostor Zdravstvenega doma Tolmin, ki je namenjen psihološki pomoči. Gasilci PGD Tolmin so vse objekte že sanirali. Občino Ajdovščina pa je zajela kratkotrajna toča v velikosti jajc, ki je poškodovala nekaj streh.

Poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Tolmin Jure Beguš je za STA dejal, da je neurje zalilo tudi dva gospodarska objekta in eno cesto, ob tem pa so gasilci pomagali vozniku, ki je v času neurja zdrsnil s ceste. V intervencijah je sodelovalo 25 gasilcev PGD Tolmin in 14 gasilcev PGD Most na Soči. H gospodarskim objektom in enoti za psihološko pomoč ZD Tolmin so gasilci namestili protipoplavne vreče, saj meteorologi zvečer napovedujejo nove nevihte. Protipoplavne vreče so razdelili tudi nekaterim prebivalcem, je še dodal Beguš. Velik pretok imajo sicer številne reke, med drugim Idrijca, Bača, Tolminka, Vipava in Soča. Tiskovni predstavnik regijskega štaba civilne zaščite severna Primorska Ervin Čurlič je sicer za STA dejal, da zaradi naraslih rek ne beležijo posebnih dogodkov.

17:41 Po močnih in dolgotrajnih padavinah v slovenski Istri reke še naraščajo. Drnica že poplavlja, Dragonja pa se v spodnjem toku razliva v manjšem obsegu. Njeno naraščanje se nekoliko upočasnjuje.

Nevihtna linija sega od Cresa prek osrednje Slovenije do krajev severno od Celovca. Ob njej se pojavljajo močni nalivi in sunki vetra. Med 16.30 in 17.00 je v Žireh padlo 26 mm padavin, pol ure prej na Zelenici 27 in v Zgornji Radovni 24 mm dežja. V naslednjih urah se bo nevihtna linija pomikala proti vzhodu. Zaradi visokih temperatur bodo v vzhodni Sloveniji možna krajevna neurja s točo. Vreme se bo prehodno umirilo v drugi polovici noči, navaja Arso. Od torka zjutraj do srede zjutraj tako lahko krajevno pade še od 60 do 90 mm dežja. Tudi v sredo bo občasno še deževalo, nevihte bodo možne le v južni Sloveniji.

17:35 Geološki zavod Slovenije opozarja, da je ob napovedanih padavinah z možnimi lokalnimi nalivi nevarnost ponovne aktivacije zemeljskih plazov zelo povečana. Po nedavni ujmi so pobočja, posebno obstoječa plazišča, še vedno zelo nestabilna. Vsem prebivalcem, katerih objekti so bili ob nedavni ujmi prizadeti ali izpostavljeni zemeljskim plazovom svetujemo, da so izjemno pozorni na kakršnekoli spremembe in premike ter se ob njih nemudoma umaknejo na varno.

17:20: Uprava za zaščito in reševanje navaja, da je udar strele poškodoval delavca v koprskem tovornem pristanišču. Reševalci so ga oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v bolnišnico, po poročanju POP TV pa so ponesrečenega morali dalj časa oživljati.

V Tolminu je meteorna voda zalila tudi enega od dislociranih prostorov zdravstvenega doma, sicer pa gasilci PGD Tolmin in Most na Soči ob najbolj izpostavljenih objektih v Gabrjah in središču Tolmina prebivalcem pomagajo postavljati protipoplavne vreče, so sporočili iz CZ za severno Primorsko. 

16:55 V slovenski Istri se je okrog poldneva razbesnelo neurje. Po podatkih agencije za okolje (Arso) je na merilnem mestu Koper danes do 15.30 padlo 173 milimetrov dežja. Padavine so napovedane tudi v naslednjih urah in jutri, zato regijski štab civilne zaščite opozarja občane, naj se ne zadržujejo blizu rek in hudournikov, ker lahko močno narastejo.

Neurje se je prvič razbesnelo okrog poldneva, po kratkem premoru se je spet okrepilo po 14. uri. Spremljali so ga udari strel in močan veter. Padavine so napovedane tudi v naslednjih urah in še ves jutrišnji dan, opozarja štab civilne zaščite za Obalno regijo.

Kot so še sporočili iz štaba, je trenutno največ težav v dolini Dragonje in v Seči, poplavljene pa so tudi številne ceste in ulice ob morju. V Padni je po podatkih civilne zaščite odkrilo najmanj osem streh stanovanjskih hiš, škoda je nastala tudi v sosednji vasi Sv. Peter.

Zvečer je napovedano tudi visoko plimovanje morja. V obalnem štabu civilne zaščite zato občane prosijo, da ravnajo samozaščitno in da se primerno zavarujejo pred poplavami in močnimi nalivi. 

16.31 V naslednjih urah pričakujemo pomik nevihtne linije proti osrednji Sloveniji, ker pa je ozračje v vzhodnih krajih še pregreto, v Posavju je ponekod 30 °C, zvečer tudi tam pričakujemo krajevna neurja, navaja na omrežju X Arso.

15.43 O težavah zaradi vremenskega dogajanja zaenkrat poročajo iz Severne Primorske in Obale. Zaradi neurja, ki se je začelo nekaj pred 13. uro, je v slovenski Istri povsod močno oviran promet. Zaradi izjemne količine dežja so številne ceste, ulice in trgi pod vodo. Veter je polomil več dreves, ki jih sproti odstranjujejo s cest. Najhujši zastoji nastajajo med Dragonjo in Koprom. Veter je odnesel tudi del strehe Osnovne šole Šmarje pri Kopru in poškodoval nadstrešek tribune stadiona Bonifika, voda pa je zalila še številne druge javne površine in objekte. Pri Vrtcu Slavnik voda teče po cesti, starše otrok v Vrtcu Semedela pa s koprske občine obveščajo, da so otroci na varnem. 

image_alt
Gre lahko še nižje? Ne boste verjeli, kaj je nekdo ukradel gasilcem PGD Moste

Dež je poplavil tudi parkirišče za tržnico, zato na koprski občini vse, ki so tam parkirali avtomobile, prosijo, naj jih čim prej premaknejo. Zaradi neviht je danes prišlo do okvar električnega omrežja in posledično do prekinitev dobave električne energije na več mestih. Kot so sporočili iz družbe Elektro Primorska, beležijo okvare na Goriškem, Sežanskem, Cerkljanskem, Koprskem ter med Komnom in Štanjelom. »Trenutno je 1107 odjemalcev brez električne energije, se pa stanje sproti spreminja,« so navedli.

">

15.22: Iz prometnoinformacijskega centra opozarjajo, da je zaradi zelo močnih padavin vidljivost slaba. Prilagodite hitrost in način vožnje danim razmeram. Ob slabši vidljivosti je še posebno pomembna pravilna uporaba luči. Ustavljanje vozil pod nadvozi in v predorih nevarno in prepovedano! Dodali so še, da je na hitri cesti Izola–Koper pri Izoli v obe smeri promet močno oviran zaradi poplavljenega cestišča. Na cestah na območju med Sečo in Izolo ter med Dragonjo in Koprom pa je na posameznih odsekih vejevje na vozišču.

15.05: Po zadnjih podatkih ARSO bodo popoldan in zvečer hitro in ponekod silovito narasle posamezne manjše reke in hudourniki v zahodnem in osrednjem delu države, zlasti na Notranjskem, v predalpskem hribovju ter na območju Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp. Na teh območjih bodo možne poplave ob vodotokih ter poplave padavinske in zaledne vode. »Zaradi spremenjenih odtočnih razmer po zadnjih poplavah, na odsekih, kjer so struge hudournikov in rek spremenjene, in mestih, kjer so še prisotni nanosi materiala in plazine, bo padavinska voda lahko odtekala drugače kot običajno,« ponovno opozarjajo na Arsu.

14.00: Kot so napovedali vremenoslovci, je današnje neurje najprej udarilo na Obali. V le kakšnih 15 minutah je padlo okoli 40 litrov dežja na kvadratni meter. Naliv je že pojenjal, vendar okoli 13. ure spet pridobil moč. Kot je razvidno s fotografij, je del Kopra poplavljen, prav tako del Portoroža – na fotografiji je obalna cesta, ki je pod vodo. Po podatkih Agencije RS za okolje je na portoroškem letališču do poldruge ure popoldne padlo že kar 92 litrov dežja na kvadratni meter oz. skoraj toliko, kot ga je pred tem tu padlo v enem mesecu. Zalilo naj bi tudi nekatere stavbe v Izoli, poplavljen je bil tudi Veliki trg. Poročali so o izpadih elektrike.

Preglavice povzroča tudi močan veter, na Debelem rtiču je najmočnejši sunek dosegel hitrost 113, v Kopru pa 85 kilometrov na uro, poroča portal Meteoinfo Slovenija.

Neurje je zajelo tudi že Kras in Vipavsko dolino, kjer je lokalno padala zelo debela toča. Iz Ajdovščine in Štanjela poročajo o toči v velikosti jajca.

Po navedbah Uprave RS za zaščito in reševanje so morali gasilci okoli poldneva posredovati zaradi poplav med drugim na območju Tolmina, Nove Gorice.

O neverjetno močnih nalivih poročajo tudi iz Nove Gorice. V Desklah v občini Kanal ob Soči je hudourniška voda ogrožala nekaj stanovanjskih objektov, vendar je Mitja Melink iz CZ Kanal sporočil, da po hitri intervenciji gasilcev in očiščenju odtočnih poti hudourniška voda ne ogroža več dveh stanovanjskih objektov v Desklah. Prav tako so že odstranili podrto drevo pri Bodrežu.

Tudi v Gabrjah v občini Tolmin stanovanjska hiša ni več ogrožena, saj je uspelo gasilcem za zdaj odstraniti hudourniške nanose. Je pa meteorna voda zalila poslovni objekt, nekaj kleti in tudi stanovanjskih prostorov v samem Tolminu. Tako imajo tamkajšnji gasilci intervencije na 6 lokacijah.

Vse več težav pa je zaradi močne nevihte pri oskrbi z električno energijo na celotnem območju Elektra Primorske, so zapisali v sporočilu za javnost. Na območju severne Primorske je po trenutnih podatki, brez elektrike 45 gospodinjstev, 17 na Goriškem in 28 na Cerkljanskem območju. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije