COVID 19

Davor razkril višino honorarja, ki ga je dobil za Okornov film

Dvomljivce je razburil dokumentarni film Mitje Okorna o covidu 19. »Zmerjajo me s plačancem, neumnežem,« pravi Davor, ki ima dolgotrajni covid.
Fotografija: Davor Tavčar. FOTO: Milena Zupanič, Delo
Odpri galerijo
Davor Tavčar. FOTO: Milena Zupanič, Delo

Na nacionalni televiziji so sinoči premierno predvajali dokumentarni film režiserja Mitje Okorna z naslovom Covid 19. Že napovednik je med nekaterimi zasejal seme dvoma, češ da je film propaganda in enostransko predstavi problem bolezni in cepljenja. Okorn se je pogovarjal s prebolevniki, z njihovimi bližnjimi in zdravstvenim osebjem ter iz prve roke dobil informacije, kaj pomeni težje zboleti za covidom. Dvomljivce o cepljenju je film razburil. Okorn jim je na družbenih omrežjih pojasnjeval, da je med nastajanjem filma poskušal priti v stik tudi z osebami, ki naj bi imele zdravstvene težave po cepljenju, a jih ni našel, čeprav so nekateri trdili, da jih »ogromno poznajo«. A po drugi strani se je izkazalo, da ni nikakršen problem priti do posameznikov, ki so covid preboleli in so bili o tem pripravljeni javno spregovoriti.

Po predvajanju filma se je na facebooku oglasil Davor, ki je v filmu spregovoril kot prebolevnik z dolgotrajnim covidom in ne more verjeti, da javnost napada nastopajoče v filmu, potem ko so predstavili svojo izkušnjo s covidom, ki so jo doživeli in jo nekateri še doživljajo.

image_alt
Presunljiva pričevanja: Spala sem z rokami na maski v strahu, da bi se zadušila


»Zmerjajo nas s 'plačanci'. Super. Za 'honorar' sem dobil plačani dve kavi z mlekom in eno belo kavo, ker me je na snemanje spremljala žena, saj sam ne upam voziti tako zelo daleč (30 km). Ko sem to povedal, so me isti, ki so me prej zmerjali s plačancem, zasmehovali, da sem neumen. Ker oni da bi zahtevali resen honorar. Toliko o moralni integriteti 'pljuvačev',« je dvomljivcem sporočil Davor.

Pravi, da izkušnje, ki jo je doživel s covidom, nikoli več ne želi ponoviti. »Sam sem prebolel covid lani oktobra. En mesec sem imel resne težave, od tega dva tedna take, da si jih nikoli ne bi želel ponoviti. Zdravniki so me 'obravnavali' zgolj po telefonu. No, po elektronski pošti, na telefon jih je bilo dejansko težko dobiti. Zdaj pa se poskušam rehabilitirati, saj po enem letu še vedno ne zmorem več kot tri ure koncentracije na dan,« je o težavah pojasnil Davor.

image_alt
Nocoj premiera filma, ki ga mnogi hočejo prepovedati


Sam stoji za vsem, kar je povedal med enournim intervjujem z režiserjem Mitjem Okornom. »Priznam, da sem bil po tej eni uri zelo utrujen, saj sem moral obuditi spomin na reči, ki bi jih najraje skril nekje globoko v sebi. Ampak to gre ven samo tako, da o tem čim več govoriš, saj potem počasi zbledi. Počasi se duša navadi, okrepi in postane precej bolj odporna ...« je zapisal.

Davor je zbolel 29. septembra lani in v dvanajstih dneh shujšal 11 kilogramov. »Bil sem ob vse mišice. Obupno sem se počutil,« je povedal 54-letni računalniški programer. Pred boleznijo je bil v dobri kondiciji, po nekajmesečnem ležanju pa sploh ni mogel hoditi. Šele po mesecu dni stalne vaje je zmogel prehoditi en kilometer.

K sreči je dvomljivcev manj in je na družbenih omrežjih mogoče zaslediti predvsem pohvale slovenskemu režiserju. Ljudje menijo, da bi morali film predvajati že prej. Objavljamo nekaj naključnih objav:




Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije