Dan D za Janšo: koliko glasov bo dobil?

Predsednik SDS ima obljubljenih dovolj glasov za izvolitev, a glasovanje je tajno.
Fotografija: Janez Janša bo zvečer predvidoma postal mandatar za sestavo nove vlade. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša bo zvečer predvidoma postal mandatar za sestavo nove vlade. FOTO: Leon Vidic, Delo

Poslanci so ob 9. uri začeli razpravo in nato zvečer na tajnem glasovanju odločali o kandidatu za novega predsednika vlade Janezu Janši. Dober mesec po odstopu Marjana Šarca bomo predvidoma dobili tretjo Janševo vlado. SDS, SMC, NSi in Desus, ki so minuli teden podpisali koalicijsko pogodbo, javno obljubljajo dovolj glasov za Janševo izvolitev.

Omenjene stranke imajo v DZ 48 poslancev, a je poslanec SMC Jani Möderndorfer že napovedal, da Janše ne bo podprl. Del koalicijske pogodbe so sicer tudi podpisi podpore poslancev, ki jih je po Janševih trditvah dovolj za večinsko vlado.

Za izvolitev novega mandatarja je treba  najmanj 46 glasov. Janša naj bi sicer lahko dobil tudi več kot 50 glasov. Podporo kandidatu je že napovedal poslanec SNS Jani Ivanuša, ali bodo tako ravnali vsi trije poslanci SNS, pa ni znano. Zaradi špekulacij, da utegne Janšo podpreti tudi kateri od poslancev SAB, v tej poslanski skupini glasovnic ne bodo prevzeli. Nasprotovanje Janševi vladi napovedujejo v LMŠ, SD in Levici.

Janša bo v primeru izvolitve moral predlagati imenovanje ministrov najpozneje v 15 dneh. V primeru njegove izvolitve je danes pričakovati tudi odstop predsednika DZ Dejana Židana. Kdo ga bo nasledil, v SMC, ki jim to mesto po koalicijskem razrezu pripada, še niso pojasnili. Neuradno pa naj bi to bil vodja poslanske skupine Igor Zorčič.

Odločitve SMC sicer spremljajo tudi odhodi. V ponedeljek je iz stranke izstopil njen prvi predsednik Miro Cerar. Ali se bo po prenehanju ministrske funkcije vrnil v DZ, pa ni znano.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije