KONSTRUKTIVNA NEZAUPNICA

Erjavec sporočil, kako so se odločili poslanci Desusa (VIDEO)

»Pričakujem, da bomo oblikovali novo vlado,« je dejal Erjavec.
Fotografija: Karl Erjavec je v začetku decembra lani ponovno prevzel vodenje Desusa. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Karl Erjavec je v začetku decembra lani ponovno prevzel vodenje Desusa. FOTO: Blaž Samec

Sestanek vodstva Desusa s poslansko skupino je prinesel odgovor o nadaljnjem delovanju oziroma položaju strankinih poslancev. Slednji so namreč tudi po izstopu Desusa iz koalicije dajejo različna sporočila o tem, na kateri strani se vidijo. Premier Janez Janša njihov odgovor o tem, ali bodo podpirali vlado ali ne, pričakuje do srede.

Prvak Desusa Karl Erjavec je pred začetkom izrazil pričakovanje, da bodo poslanci na strani stranke. »Vse je odvisno od njihove vesti. Mislim, da vedo, zakaj so v DZ. Zlasti zaradi številnih naših članov in simpatizerjev,« je dejal ob prihodu v DZ. Poslanci Desusa in vodstvo stranke so se sestali ob 10. uri. Erjavec je v izjavi novinarjem ob prihodu med drugim poudaril, da poslanci zastopajo strankine volivce. V pričakovanju ugodnega razpleta je poslance spomnil, da jim je stranka veliko dala.

Po sestanku je Erjavec sporočil, da bo v naslednjem tednu vložil konstruktivno nezaupnico (datum bo določen po jutrišnjem sestanku s strankami KUL) in da so poslanci Desusa enotni in nezaupnico podpirajo. »Pričakujem, da bomo oblikovali novo vlado,« je bil kratek Erjavec in napovedal, da ima v razrezu nove vlade Desus poleg premierja še eno ministrstvo, da pa še ni določeno, katero.

Vodja poslanske skupine Desusa Franc Jurša je povedal, da bo Erjavec vlagal konstruktivno nezaupnico s podpisi 10 poslancev. Verjetno bo vsaka izmed strank iz KUL prispevala kakšen podpis, je dejal Jurša in pojasnil, da pričakuje, da bodo za novega mandatarja glasovali vsi štirje poslanci Desusa. Erjavec je dejal, da je odločitev glede ministra za kmetijstvo v rokah premierja. 



Janša je v petek povedal, da se bodo morali poslanci Desusa do srede, ko je sestanek koalicije, izreči, ali sodelujejo z vlado ali so klasična opozicija »brez kadrovskega razreza v vladi glede na koalicijsko pogodbo«. Navedel je, da o razmerju sil in podpori vladi ne odločajo neposredno organi strank, ampak poslanci v parlamentu, in da stališče vseh članov poslanske skupine Desusa glede tega še ni jasno. Ko se bodo izrekli, bo Janša predlagal novega ministra za zdravje. Če poslanci Desusa vlade ne bodo podpirali, pa bo po Janševih besedah odprto tudi vodenje kmetijskega resorja. Minister za kmetijstvo iz Desusa namreč tudi po izstopu stranker iz koalicije ostaja na funkciji, medtem ko je Tomaž Gantar z mesta ministra za zdravje odstopil.

​Bo pa po napovedi Janše od tega odvisno, ali bo poleg kandidata za ministra za zdravje v državnem zboru iskal tudi zamenjavo za ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška, ki pa na današnji sestanek ni vabljen, poroča Delo. Čeprav je še vedno član poslanske skupine, naj bi manjkal tudi iz stranke izključeni Robert Polnar, saj pravi, da ima dovolj take brezplodnosti.

Jurša se težko vidi v ekstremni opoziciji

Jurša v petkovi izjavi za STA zaključkov ni želel napovedovati, je pa pojasnil, da se v katerem koli mandatu težko vidi v ekstremni opoziciji. Po mnenju poslanca Branka Simonoviča pa bi potem, ko je Erjavec umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade in se je postopek konstruktivne nezaupnice ustavil, poslancem Desusa kazalo iti v konstruktivno opozicijo, v kateri si bodo prizadevali za uresničevanje strankinega programa. Simonovič predloga konstruktivne nezaupnice sicer ni podpisal.

Veliko je bilo ugibanj tudi o tem, da utegnejo nekateri poslanci Desusa kot opozicija z vlado podpisati sporazum o sodelovanju, a se uradno o tem ne izrekajo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije