VELIKODUŠEN ZDRAVNIK

Zdravniku še ne sodijo zaradi gripe

Objavljeno 11. februar 2019 19.57 | Posodobljeno 11. februar 2019 19.57 | Piše: Boštjan Celec

Franc Grošelj na sodišče sicer prišel, a sta obležala dva soobtožena. Velikodušno pisal recepte, pacienti pa naj bi pomirjevala preprodajali.

»Bil sem zaklan, imel sem 25 vbodov v telo,« se je po predobravnavnem naroku spominjal dr. Grošelj. FOTO: DEJAN JAVORNIK
LJUBLJANA, ZAGORJE OB SAVI – »Nič ne bom govoril, ko bom podal zagovor, bomo lahko kako rekli na to temo,« nam je včeraj dejal zdravnik iz Zagorja Franc Grošelj, ki bo kmalu zakorakal v 79. leto življenja.
 

Vabilo prevzel, prišel pa ne


Afera v zvezi z njegovim prevelikodušnim predpisovanjem pomirjeval in uspaval ter njihovim domnevnim preprodajanjem je v Zasavju izbruhnila pred petimi leti, upokojeni zdravnik splošne medicine pa je šele zdaj sedel na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča. Toda kaj, ko je bil na njej sam, njegovih pacientov in odvisnikov od teh zdravil, ki nastopajo tudi v vlogi soobtožencev, pa ni bilo.
image
»Bil sem zaklan, imel sem 25 vbodov v telo,« se je po predobravnavnem naroku spominjal dr. Grošelj. FOTO: DEJAN JAVORNIK

Sodnica Irena Škulj Gradišar je sporočila, da sta 54-letna Rosana Cukjati Medija in njen 34-letni sin Jernej Cukjati v ponedeljek sporočila, da ne prideta, saj sta obležala zaradi gripe, »za enega pa ne vem, kaj se mu je zgodilo, da ga ni«. Gre za četrtoobtoženega Mersada Smajlovića, ki naj bi sicer prevzel vabilo za začetek glavne obravnave, toda dejstvo, da ga včeraj ni bilo na sodnijo, najverjetneje ni nikogar presenetilo.

Ravno zaradi Smajlovića je bil namreč postopek že doslej pravi maraton, saj so ga mesece in mesece zaman poskušali zvabiti na predobravnavni narok. Toda vabila so na njegov naslov prihajala zaman, niti odredba za prisilno privedbo ni bila uspešna. Trboveljski policisti so namreč sodišču sporočali, da ga ne najdejo, eden od naših bralcev, sicer upokojeni pravosodni policist, pa se je temu le čudil.
image
Del policijskega izplena po obiskih kriminalistov pri Grošljevih pacientih FOTO: PU LJUBLJANA

»Obiskal sem trgovino Optika v ZD Trbovlje. Pred njo sem videl sedeti iskanega Smajlovića, ki me je celo pozdravil. O tem sem na stacionarno telefonsko številko obvestil dežurnega Policijske postaje Trbovlje in jim poslal tudi mail z navedbo takrat tam prisotnih drugih, meni poznanih oseb.«

Že novembra 2017 je očitke na svoj račun zavrnil zdravnik Grošelj, ki je obtožen, da je v zagorskem zdravstvenem domu svojim pacientom v le dveh letih predpisal kar 200.000 pomirjeval in uspaval. Povprečni zdravnik splošne medicine je leta 2012 predpisal največ štiri bele oziroma plačljive recepte za pomirjevala in uspavala, Grošelj naj bi jih kar devetsto. Pri predpisovanju takih zdravil je povprečje močno presegal tudi pri zelenih receptih, saj jih je v tem letu izdal kar 1291.
Preganjala ga je misel na to, kaj se lahko zgodi, če odvisniki ne prejmejo dovolj pomirjeval.


Leta 2013 je povprečni slovenski zdravnik predpisal 13 belih receptov za pomirjevala, Grošelj jih je 993, je med drugim zapisano v obtožbi, ki ga bremeni preprodajanja drog.
Čeprav se je s tožilstvom nekaj časa celo pogajal o kazni, ki bi ga doletela v zameno za priznanje krivde, si je na predobravnavnem naroku premislil: »Prepričan sem, da nisem kriv, kot zdravnik sem delal le pošteno, zdravil sem ljudi.«
 

Zabodel ga je psihiatrični bolnik


Je pa pripomnil, da je imel zaradi neke slabe izkušnje boječ odnos do pacientov ter jim je morda tudi zaradi tega predpisoval, kar so pač hoteli. V zdravstvenem domu ga je namreč leta 1978 psihiatrični bolnik napadel z nožem. Zbežal mu je na ulico, a ga je pacient ulovil in znova zabodel. »Bil sem zaklan, imel sem 25 vbodov v telo. To je zagotovo vplivalo na moje ravnanje s pacienti in predpisovanje tablet.« Skozi vsa leta prakse splošne medicine naj bi ga preganjala misel na to, kaj se lahko zgodi, če odvisniki ne prejmejo dovolj pomirjeval.
To je stvar policije, zaradi prejšnjih kaznivih dejanj so me napadali na ulici.


Novembra 2017 sta krivdo zavrnila tudi Cukjati Medijeva in sin Jernej; Grošelj je Rosani predpisal 18.660 pomirjeval, Jerneju 21.230, tablete pa naj bi preprodajala. V preiskavi je Jernej molčal, Rosana je vztrajala, da je vsa zdravila pogoltnila sama.

Smajlovića so šele maja lani spravili v Ljubljano, tudi on je očitke na svoj račun odločno zavrnil; njemu je sicer Grošelj predpisal 12.740 pomirjeval. V preiskavi je dejal, da je zdravila razdajal, ne preprodajal, na predobravnavnem naroku pa pripomnil:
12
leta zapora preti skoraj 78-letnemu zdravniku.


»Nisem naredil nič. To je vse stvar policije, zaradi prejšnjih kaznivih dejanj so me vseskozi napadali na ulici.«
In ker se je torej včeraj pred sodnico Škulj Gradišarjevo pojavil le zdravnik, ni bilo smiselno, da bi se sodni proces sploh začel. Vse štiri obtožence bodo na zatožno klop poskušali znova spraviti 9. aprila. Zdravniku preti do 12 let zapora, njegovim pacientom pa do 10. 
Deli s prijatelji