NOVA KNJIGA

Zdaj pa kar afne guncat

Primož Hieng na zabaven način razloži nenavadne izraze. To je njegova 20. knjiga, tik pred izdajo vodnik za invalide.
Fotografija: Avtor knjige Afne guncat Primož Hieng FOTO: Siniša Rančov
Odpri galerijo
Avtor knjige Afne guncat Primož Hieng FOTO: Siniša Rančov

LJUBLJANA – Afne guncat je naslov nove knjige Primoža Hienga, novinarja in fotografa, ki se tokrat spet podaja v pisateljske vode. Knjiga z nenavadnim naslovom Afne guncat je te dni izšla pri založbi Harlekin No. 1 z Brezovice pri Ljubljani. Avtor je mladim bralcem že znan, saj je pred leti v sodelovanju z občino Domžale izdal turistični vodnik za otroke Rajžamo po Domžalah, ki so ga z navdušenjem sprejeli. V njem so zgodbe o domžalskih zanimivostih, napisane prav na kožo mladim bralcem.
Ilustracije je pripravil akademski slikar Boštjan Plesničar.
Ilustracije je pripravil akademski slikar Boštjan Plesničar.

V novi knjigi Afne guncat v 21 kratkih zgodbah, ki jih je z zanimivim pristopom ilustriral akademski slikar Boštjan Plesničar, oblikovali pa v D.C. studiu Kamnik pod vodstvom Marjana Kocjana, nastopajo babica Anica in dedek Peter ter vnuka Mojca in Boštjan, ki sta bratec in sestrica. Vsi štirje skupaj preživljajo poletne počitnice, hodijo na izlete, tudi na Šmarno goro in v živalski vrt, dogajajo pa se jim dokaj čudne stvari.

Avtor se je odločil, da tokrat na kar se da zabaven način otrokom razloži najpogostejše nenavadne izraze, ki jih zelo pogosto uporabljajo odrasli, posnemajo pa tudi otroci. Tako v zgodbah razloži, kaj pomenijo pojmi medvedja usluga, občutljiv kot mimoza, afne guncat, krokodilje solze, imeti krompir, tristo kosmatih medvedov, kamor gre še cesar peš, brez dlake na jeziku in podobno.

»Še preden se je pojavil Razvezani jezik, sem se začel zanimati za te izraze in iskati odgovore na vprašanja, zakaj in kako so nastali ter kdo jih je ustvaril,« pravi avtor knjige Afne guncat.

»Prišel sem do zanimive ugotovitve, da tudi odrasli velikokrat ne poznajo pravega pomena. Tako na primer za izraz medvedja usluga menijo, da gre za dobro uslugo, morda zaradi tega, ker je medved pač velika žival. Zgodba pa je znana, izhaja pa iz naslednje pripovedke: 'Nekoč je živel kmet, ki je nekega dne rešil medveda iz pasti. Medved mu je bil, seveda, hvaležen. Ko je neko popoldne kmet dremal pod drevesom, mu je na nos sedla velika čebela. Poleg ležeči medved se je ustrašil, da bo čebela kmeta pičila, zato je lopnil po njegovem nosu. Ker pa ima medved dober zamah in medvedjo moč, je kmeta ubil.' Zato – medvedja usluga. To torej ni dobra, temveč in predvsem slaba.«
Mlade bralce je že osvojila.
Mlade bralce je že osvojila.

To je že 20. avtorjeva knjiga, ki se je doslej posvečal zdravilnim energijam in vodam, pustnim šegam, nenavadnim zgodbam iz vse Slovenije in fotografiranju iz helikopterja. Pravkar pa je zaključil še eno pomembno delo, saj bo sredi novembra izšel povsem na novo zasnovan turistični vodnik za invalide z naslovom Z vami bom na rajžo šel. To bo hkrati prvi popolni vodnik za gibalno ovirane, delno tudi za slepe in slabovidne ter gluhe in naglušne. V njem bo predstavljenih 52 za invalide povsem dostopnih turističnih, zgodovinskih, cerkvenih in drugih točk, ki so vsekakor vredne ogleda.


»Pri nas se je do zdaj veliko govorilo in pisalo o dostopnostnem turizmu,« pravi Primož. »Turistični vodnik za invalide pa je eden prvih primerov, kaj lahko dejansko naredimo za to, da bi invalidi spoznali, kam se lahko odpravijo na izlet. Prepričan sem, da mnogi ne vedo, da se lahko z vozičkom in dvigalom povzpnejo na razgledni stolp Vinarium blizu Lendave ali pa se podajo globoko v podzemlje na ogled Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju.«
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije