Za 300 litrov kar 120 beračev (FOTO)

Vrhunska kapljica na 13. Štefanovi trgatvi. Trta na dvorišču gostilne bogato obrodila.
Fotografija: Berači so hitro obkrožili Štefanove brajde.
Odpri galerijo
Berači so hitro obkrožili Štefanove brajde.

Med prireditvami, ki so se odvijale v zadnjih dnevih leta 2019, eno od častnih mest pripada tudi Štefanovi trgatvi, ki je že trinajstič potekala v Polani pri Murski Soboti. Čeprav je v zadnjih letih v vinorodnih okoliših Slovenskih goric, Haloz, Prlekije in Prekmurja zaradi vremenskih razmer vedno manj predikatnih trgatev, prav nič ne more do živega Štefanovi trgatvi.
Grozdje je ostalo zdravo in jagode sladke. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal
Grozdje je ostalo zdravo in jagode sladke. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal

Ta je posebna, saj poteka kar na dvorišču, nad parkiriščem in gostinskim vrtom znane prekmurske gostilne Lovenjak v Polani pri Murski Soboti. Gre namreč za več kot 150 let staro gostilno, ki so jo Pavlinjekovi že pred leti prevzeli od takratnih lastnikov. Ob njej raste, priče vedo povedati, več kot 150 let stara trta francoskega izvora gamay, ki daje lepo senco gostilniškemu dvorišču ter bližnjemu parkirišču.

Za omenjeno trgatvijo stoji ugledni prekmurski podjetnik Štefan Pavlinjek, ki je hkrati vinski vitez in konzul Pomurskega omizja Slovenskega reda vinskih vitezov. Trgatev se je kot vedno začela v Mitjevi lekarni, kjer izredni prof. dr. Mitja Slavinec, zet slavljenca Štefana Pavlinjeka, dekan Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, ki so mu nedavno slavnostno predali akademske insignije, vsakemu obiskovalcu ponudi katero izmed približno 20 žganih zdravil, bodisi proti zastrupitvi, zgagi, zaspanosti, glavobolu ...


V ospredju so bili tokrat, kot se spodobi, vinski vitezi Pomurskega omizja Slovenskega reda vitezov (prišli so tudi madžarski kolegi) pa poslovni partnerji in prijatelji družine Pavlinjek, družinski člani, sorodniki in sosedje. Potem ko so (s približno 120 trgači) potrgali grozdje in stisnili dobrih 300 litrov, so se vsi prepustili veselemu druženju, na katerem so prisotne razvajali domači gostinci. Med drugim so poskusili nekaj minulih letnikov Štefanovega vina in ga družno pohvalili.
Vitezi so nazdravili tudi v Štefanovi kleti.
Vitezi so nazdravili tudi v Štefanovi kleti.

Letnik 2019 je bil pri Pavlinjekovih odličen tako po kakovosti kot kvantiteti in ob kulinaričnih dobrotah je njihovo Anino vino prav lepo teklo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije