TRILETNI SPOR

V Trbovljah počilo med občino in gostincem

Županja Jasna Gabrič in Igor Matanovič sta si znova skočila v lase.
Fotografija: Igor Matanovič z županjo nikakor ne more najti skupnega jezika. FOTO: OSEBNI ARHIV
Odpri galerijo
Igor Matanovič z županjo nikakor ne more najti skupnega jezika. FOTO: OSEBNI ARHIV

V občini Trbovlje je precej živahno. Predvsem gostincu Igorju Matanoviću ni dolgčas, saj si je že tretjič v laseh z občino, tokrat zaradi gostinskega lokala. Začelo se je v trboveljskem Mladinskem centru, nadaljevalo v mestnem parku, nato se je bitka selila na letno kopališče. Med županjo Jasno Gabrič in Matanovičem je počilo pred tremi leti na občinskem prazniku. Matanovič je takrat na facebooku pisal o incidentu v Mladinskem centru med županjo in eno od natakaric, ki naj bi županji ob enih zjutraj odklonila postrežbo, ker se je delovni čas iztekel. Gabričeva naj bi se vedla neprimerno in poskušala fizično napasti natakarico, grozila pa naj bi tudi centru. Županja je zanikala vse navedeno in zaradi razžalitve Matanoviča ovadila na trboveljski policiji, ovadbe pa je podal tudi on.

Po dveh letih vse narobe

Jasna Gabrič je menda z Matanovičem v sporu že tri leta. FOTO: Nik Jarh Av Studio
Jasna Gabrič je menda z Matanovičem v sporu že tri leta. FOTO: Nik Jarh Av Studio
Medtem je med občino in Matanovičem nastal spor glede gostinskega lokala v mestnem parku, zdaj pa se je med njima vnelo tudi zaradi lokala na kopališču. Tega je Matanovič pred dvema letoma dobil v najem od občine kljub predhodnim konfliktom, a je bil lokal ob prevzemu po njegovih besedah v popolnem razsulu, kljub večkratnim pobudam ga županja v dveh letih ni želela sprejeti na sestanek, na novem razpisu pa najema ni več dobil. »Bili smo edini ponudnik. Ob prevzemu so hoteli lokal predati brez elektrike in v neočiščenem stanju. Dogovorili smo se, da čez dva dni, ko bo elektrika, preverijo stanje. V razpisu je bilo namreč poudarjeno navedeno, da je lokal pripravljen za delo v celoti in da je v celoti opremljen, izkazalo pa se je, da ni tako, zato sem moral vložiti še v nekaj gostinskih naprav in aparatov, da smo lahko začeli delati. Bil je 17. maj, 1. junija je bilo treba odpreti in imeli smo zelo težko nalogo, da smo vse počistili,« pravi. Matanovič trdi, da so bile težave tudi glede sestankov. »Vedno so bili podtaknjeni ljudje in ti so, ko se je pojavil problem, vedno odgovarjali, da morajo vprašati županjo. Šele po šestih mesecih so nas obvestili, da so odpravili nekaj napak, to pa so bile le stopljene elektro omarice. Od februarja smo podpisali pogodbo o nadaljnjem najemu lokala za leto 2018. Kot najemnik v tem času menimo, da bi si zaslužili vsaj polurni razgovor v zvezi z lokalom, česar pa nismo dočakali,« pove. Poleg vsega občina ni dala pogodbe za nadaljnji najem. »Ker je spodnji lastnik zapustil lokal, smo ponudili, da vzamemo tudi tega. A so rekli, da to tako ne gre, da ne gre na primopredajo in da moramo iz lokala, da bi se naredil razpis. Naša ponudba po mnenju občine ni bila primerna in smo morali objekt zapustiti, nato pa smo se nameravali prijaviti na razpis za oba lokala, na koncu pa le odločili, da tega ne storimo, saj je v eni točki pisalo, da če položimo varščino, lahko ostanemo brez nje, če nas jemljejo kot neresnega kandidata.«

Ista pravila za vse

Drugačno plat zgodbe pripovedujejo na občini. »Lokal ni bil v razsulu, je pa vsak poslovni prostor, vrnjen od prejšnjega najemnika, potreben vsaj osnovne obnove, na primer beljenja, popravil itd. Kljub temu da smo mu predčasno dovolili v lokal, je prvo najemnino plačal z mesecem, ko so zadeve delovale,« pravi županja Gabričeva. Zakaj Matanoviča v dveh letih ni sprejela na razgovor? »To so laži, saj sem ga leta 2018 sprejela na županjinih uricah. Po in pred tem so mu bili na voljo za vprašanja in odgovore zaposleni na pristojnem oddelku. Moram pa poudariti, da je kakršno koli vpitje na naše zaposlene nedopustno! Pa če se pišeš Matanovič ali kakor koli drugače,« pove. »Občina se drži z zakonom predpisanih postopkov, in če kdo misli, da bomo razpise in cene prirejali zgolj za enega posameznika, se hudičevo moti. Pri Paviljonu park se je omenjeni gospod prijavil na razpis, a ker ni imel vseh z zakonom predpisanih dokazil o poravnanih obveznostih do države, je bilo treba v skladu s pravili njegovo vlogo izločiti. Kaj je tu spornega?« poudarja Gabričeva. Matanovič pravi, da je bil zavrnjen zaradi 2,11 evra neplačanih obveznosti. »Poslali smo dokumentacijo, ki je bila brezhibna. Prijavila sva se dva kandidata, druga kandidatka je pozneje odstopila, ostali smo le mi, a je bil razpis razveljavljen in ponovljen. Takrat je bil izbran drug kandidat,« se jezi Matanovič. Tisti, ki zadevo poznajo, pravijo, da ta zagotovo še ni končana. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije