NAJSTNIŠKO STARŠEVSTVO

V Sloveniji vsak teden otroka povije mladoletna mama

Spolna zrelost še ne pomeni psihološke zrelosti.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec

LJUBLJANA – Lani je v Sloveniji rodilo 52 mladoletnic s stalnim prebivališčem v Sloveniji, so podatki statističnega urada (Surs), kar v grobem pomeni, da se vsak teden rodi otrok še ne polnoletni materi. V Ljubljani, kjer tudi živi največ najstnikov, je bila številka zanemarljiva. Največji delež najstniških mater je v jugovzhodni Sloveniji in v Pomurju, na Koroškem, Savinjskem, Gorenjskem, Notranjskem in Primorskem pa lani niso imeli nobenega takšnega primera.

Do 18. leta je po zakonu otrok poslovno nesposoben, kar pomeni, da tudi finančno ne more vzdrževati svojega otroka. Ima tudi svoje skrbnike – starše. FOTO: Igor Modic, Delo
Do 18. leta je po zakonu otrok poslovno nesposoben, kar pomeni, da tudi finančno ne more vzdrževati svojega otroka. Ima tudi svoje skrbnike – starše. FOTO: Igor Modic, Delo

Medtem ko je Velika Britanija znana po tem, da ima najvišji delež najstniške nosečnosti v zahodni Evropi, pa v Sloveniji številke niso kritične. Leta 2017 je do dopolnjenega 17. leta rodilo 52 mladoletnic, leta 2016 55, leta 2015 43 in leta 2014 56. Zelo podobne številke veljajo tudi za 18-letnice: leta 2016 jih je rodilo 44, leta 2015 55 in leta 2014 65.

Mladoletniki so opravilno in poslovno nesposobni

Mladoletnice pri tej starosti so seveda spolno zrele, vprašanje pa je, ali so za materinstvo tudi že psihološko zrele, saj je težko biti dobra mati, če se tvoje otroštvo še ni zaključilo. Vprašanje je tudi, ali so tako mlade matere poročene (oziroma v zvezi) z moškim, ki jim je sposoben pomagati pri vzgajanju otroka.


Do 18. leta je po zakonu namreč otrok poslovno nesposoben, kar pomeni, da tudi finančno ne more vzdrževati svojega otroka. Mladoletnik, ki je postal roditelj, lahko pridobi popolno poslovno sposobnost in s tem popolno skrbništvo nad otrokom. Postopek za pridobitev se začne na predlog mladoletne osebe, pri tem pa morajo soglašati tudi starši mladoletne osebe oziroma se lahko zoper sklep sodišča pritožijo. Dolžnost skrbnika je v tem primeru prostovoljna in častna, navaja zakon.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije