V popolni temi: prva črna penina na svetu

V Gornji Radgoni so v popolni temi izdelali peneče se vino, naročila prihajajo z vsega sveta.
Fotografija: Posebno črno steklenico obdajo s črno folijo. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal
Odpri galerijo
Posebno črno steklenico obdajo s črno folijo. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal

Menda se tudi v svetu žlahtnih mehurčkov najboljše stvari dogajajo v temi, raziskave namreč kažejo, da izpostavljenost vina dnevni svetlobi ali umetni osvetlitvi lahko slabo vpliva na njegovo aromo. Pri Radgonskih goricah so se zato pogumno odločili potopiti v temo in v njej pripraviti novo peneče se vino, ki naj bi navdušilo ljubitelje vin in osvojilo tržišče.


»Grozdje tudi za to penino seveda raste na soncu. Vse drugo poteka v temi,« pravi direktor Radgonskih Goric Borut Cvetkovič.
»Grozdje tudi za to penino seveda raste na soncu. Vse drugo poteka v temi,« pravi direktor Radgonskih Goric Borut Cvetkovič.
Prva črna penina na svetu je dozorela v popolni temi, pili jo bomo ob ugasnjenih lučeh. Njena posebnost je, da se je svetloba še ni dotaknila. Grozdje za penino, imenovano Untouched by Light (nedotaknjena s svetlobo), so namreč obirali ponoči, prav tako je v temi potekalo stiskanje grozdja. V Radgonskih goricah se dobro zavedajo priložnosti: »Vedno moramo ustvarjati kaj novega, to idejo smo razvili skupaj z zagrebško agencijo Bruketo. Komaj čakamo, da jo damo v prodajo,« razlaga Borut Cvetkovič, direktor Radgonskih goric, in dodaja, da je osnovna sorta grozdja chardonnay. Trgatev je potekala zadnja tri leta, prvič leta 2017: »V vseh teh treh letih smo imeli veliko srečo, da nam je bila narava naklonjena in so bili vinogradi osvetljeni zaradi lune. Tako smo čez dan bolj ali manj odstranili liste v višini grozdja, zvečer pa smo tipali, gledali, iskali in počasi trgali grozdje. Moram povedati, da sem naslednji dan spraševal, ali sem koga porezal, s kom sem trgal, kajti res se čez vrsto s sodelavci nismo mogli videti,« pojasnjuje. S penino, ki se je svetloba ni dotaknila, so se že pojavili v več kot 150 gastronomskih medijih in celo dobili distributerja iz Švice. Prva polnitev bo 2600 steklenic, cena ene bo predvidoma 100 evrov.

»Sedmega aprila letos oziroma takrat, ko bo v Londonu tekmovanje za najboljše penine Glass of Bubbly, bomo začeli prodajati novo penino blagovne znamke Untouched by Light. Prednaročila že zbiramo, ta prihajajo z vsega sveta, od ZDA do Japonske,« pojasni direktor Radgonskih goric. Penina bo na prodaj v steklenicah, odpornih proti (sončni) svetlobi. In če je le mogoče, naj bi jo tudi spili v temi, še svetuje Cvetkovič.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije