V Mozirskem gaju po epidemiji novo otroško igrišče

V vsega mesecu dni so izdelali in montirali igrala na mestu prejšnjega igrišča. Zdaj upajo na čim večji obisk.
Fotografija: Najmlajši in tudi njihovi starši so nad pridobitvijo navdušeni.
Odpri galerijo
Najmlajši in tudi njihovi starši so nad pridobitvijo navdušeni.

Po lanski rekordni sezoni obiskovalcev hortikulturnega parka Mozirski gaj je epidemija covida-19 grozeče zamajala načrte tudi tamkajšnjim upravljavcem in sodelavcem. Njihovi napori, posaditve več sto tisoč tulipanov in spomladanskih rož ter izgradnja novega otroškega igrišča, so v času karantene in po njej izzveneli v prazno, saj se spomladanska sezona ogledov ni začela ob običajnem času, ko je Mozirski gaj praviloma obiskalo največ ljubiteljev cvetja.
Poligon je izdelal Grega Pustovrh iz okolice Dobrniča.
Poligon je izdelal Grega Pustovrh iz okolice Dobrniča.

A mala ekipa z vodjem Ekološkega hortikulturnega društva (EHD) Mozirski gaj Darkom Beletom ter Elico Bele na čelu ni izgubila upanja, po sprostitvi gibanja med občinami so po 1. maju le prišli prvi navdušeni obiskovalci. Vendar poletni ogledi, tudi če bo vse v redu z jenjajočo epidemijo, ne bodo dosegli načrtovane sezone, že 42., toliko časa namreč deluje park v Mozirju.

Uporabili so akacijo

Upravljavci so maja ter v začetku junija zgradili povsem novo otroško igrišče z veliki lesenimi igrali. Ob izdatnem sofinanciranju družbe BSH iz Nazarij, ki letos zaznamuje 50-letnico obratovanja, ter z izdatnimi napori EHD Mozirski gaj je izvajalec del v rekordnem času, v enem mesecu po zastavljenem projektu, izdelal in montiral igrala na mestu prejšnjega igrišča. Kot nam je povedal inženir lesarstva iz Sveta igral Grega Pustovrh iz Gorenjega Vrha pri Dobrniču, ki tovrstna igrala uspešno ustvarja deset let, je zelo zadovoljen, da se je dogovoril z naročnikom za izvedbo poligona, ki ga na leto obišče več deset tisoč ljudi ter množica otrok.
Gostje ob sobotnem odprtju FOTOGRAFIJE: Jože Miklavc
Gostje ob sobotnem odprtju FOTOGRAFIJE: Jože Miklavc

Iz lesa akacije (Robinia pseudoacacia) je izdelal izvirni sistem igral, ki bo v tem ambientu privlačna vsebina v prihodnjih desetletjih. Kot je ob odprtju povedal Bele, si je Mozirski gaj skupaj s prvimi letošnjimi obiskovalci v 42 letih ogledalo kar 1,600.000 ljudi, med njimi najmanj 320.000 otrok. »Na to smo zelo ponosni, saj ideja in delo našega domačega vrtnarja Jožeta Skornška, inženirja Mihe Ogorevca in nekaterih somišljenikov iz prve ekipe nista bila zaman. Doživeli smo več naravnih nesreč, katerih hude posledice smo odpravili z veliko napori, ter z novimi prijemi in vlaganji postajali še prepoznavnejši in sposobni ponuditi obiskovalcem več naravnih lepot, cvetja in cvetočega grmičevja. Z decembrsko Božično bajko smo presegli vsa pričakovanja in tako bomo ob pomoči lokalnega okolja, Občine Mozirje ter uglednih podpornikov, upamo, uspešni tudi v prihodnje,« je dejal Bele in se zahvalil glavnemu direktorju BSH Boštjanu Gorjupu ter direktorju, domačinu iz Mozirja, Matiji Petrinu, ki sta praznovanje pol stoletnice tovarne v kilometer oddaljenih Nazarjah usmerila v pomoč in vlaganje v zdravo rekreacijo in igro otrok.


Oba sta opravila simbolno končno montažo in preizkus igral ob sobotnem slovesnem odprtju, Mozirski gaj pa je kolektivu BSH Nazarje vročil zahvalno zlato plaketo mozirski tulipan, ki si jo ob okroglih jubilejih in izjemoma prislužijo le redki in izjemni partnerji. Navdušenje ob dogodku je v imenu občine Mozirje izrazil tudi podžupan Jože Jelen, ki se je v imenu lokalne skupnosti zahvalil tako sodelavcem EHD MG kot izvajalcu del in donatorjem sredstev za izgradnjo novega igrišča. »Ponosni smo tako na upravitelje ter skrbne vrtnarje in številne sodelavce, ki upravljate naš lepi, evropsko znani ambient, ki obeta nadaljnji turistični razvoj kraja Mozirje in občine ter Zgornje Savinjske doline. Veseli smo odločitev uspešnih podjetnikov, da denarno podpirajo ohranjanje nečesa tako lepega, kot je hortikulturni park pod znamenitim turističnim centrom Golte in ob naši bistri reki Savinji.«

Po prerezu traku so igrišče takoj izkoristili mali obiskovalci v družbi staršev in videti je bilo veselje v otroških očeh ter zadovoljstvo prvih obiskovalcev tega prazničnega dne. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije