VELIKA NOČ

V dvorcu spet pričarali praznično pomlad

Na Šoštanjskem odprli že četrto veličastno velikonočno razstavo.
Fotografija: Mogočne stoletne magnolije so zacvetele prav v času odprtja razstave.
Odpri galerijo
Mogočne stoletne magnolije so zacvetele prav v času odprtja razstave.

Šoštanjčani so lahko ponosni na tandem dveh strokovnjakov, domačinko Matejo Kumer in slovitega florista, predsednika evropske floristične asociacije Florint (združenje evropskih vrtnarjev in hortikulture), Simona Ogrizka, ki je tudi vodja vrtnarstva PUP Velenje.
Učenci OŠ Šoštanj so pobarvali 1000 pirhov.
Učenci OŠ Šoštanj so pobarvali 1000 pirhov.

Tokrat sta s številnimi sodelavci in prostovoljci ter finančno podporo župana občine Šoštanj Darka Meniha ustvarila že četrto velikonočno razstavo, ki jemlje dih in dokazuje predanost ter ustvarjalno energijo mladih, ki v opuščenem dvorcu nekdanje slavne družine podjetnih industrialcev Vošnjak že vrsto let prirejajo etnografsko-kulturniške projekte, med katere spada spomladanska velikonočna razstava.

V okolju bujno razcvetelih dreves magnolije ter pred originalnim portalom vile Gutenbuchel v Ravnah pri Šoštanju so 10. aprila razstavo odprli z veliko slovesnostjo v navzočnosti njegove ekscelence veleposlanika Kraljevine Nizozemske Barta Twaalfhovena.
Velikonočna torta
Velikonočna torta

Na odprtju so nastopili Folklorna skupina Oglarji Šoštanj ter Mešani pevski zbor Svoboda Šoštanj, župan Menih pa je dejal, da si občina že desetletje in več prizadeva za ohranitev dvorca ter pridobitev pravic uporabe tako dvorca kot čudovitega parka, ki sta za zdaj v upravljanju različnih lastnikov. Spregovoril je veleposlanik, ki je pohvalil lepote naše dežele, ljubezen do nje, saj jo je spoznal v več letih službovanja ter se navdušil tudi nad izjemnimi ljudmi, ki tukaj živijo. Navdušen je bil nad sprejemom, otvoritvenim programom ter razstavo, ki je plod strokovnega dela in ustvarjalnega entuziazma ekipe plemenitih in nadarjenih ljudi, kot sta Ogrizek in Kumrova.

V stenskih vitrinah je postavljena nova kolekcija podjetne umetnice Katarine Karlovšek iz Celja, ki se predstavlja s slovenskim ornamentom, floristični del pa je tokrat zelo pisan. Učenci osnovne šole KDK Šoštanj so pobarvali 1000 pirhov v dveh do treh barvnih odtenkih rumene, rjave in zelene barve, ki so podlaga za Ogrizkove oblikovalske impresije. V zgornjih prostorih je predstavljena Vošnjakova pisarna, z zbirko pisalnih strojev Šoštanjčana Ivana Kompana, ki sovpada s časom bivanja slovitih industrialcev.
Mešani pevski zbor Svoboda v opravah iz časa prvega razcveta Vošnjakovega dvorca FOTOGRAFIJE: Jože Miklavc
Mešani pevski zbor Svoboda v opravah iz časa prvega razcveta Vošnjakovega dvorca FOTOGRAFIJE: Jože Miklavc

Osrednji del je del pletarske zbirke Šoštanjčana Ivana Verdnika, ki se je po izvirni prvi predstavitvi v vili Mayer po številnih gostovanjih vrnila v domači kraj. Upodobljena je tudi skrivnostna soba spečega princa. Na razstavi Ogrizek povezuje barvitost cvetja s pobarvanimi pirhi. Odsev ornamentov stenske keramike v veži in kraljevo modre barve je več kot očiten na velikih velikonočnih jajcih, oblikovanih iz cvetja. V veliko pomoč pri aranžiranju so bili talentirani dijaki Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje ter članice skupine Cvetje naredi dan lepši.
Mogočne stoletne magnolije so zacvetele prav v času odprtja razstave.
Mogočne stoletne magnolije so zacvetele prav v času odprtja razstave.

Tokratno velikonočno predstavitev je pohvalil tudi Ogrizek ter dejal: »Vodilo za letošnjo velikonočno razstavo so bili pestrost materialov, igrivost barv, tradicionalnost in seveda odsev dvorca v vseh kreacijah, etnološki in arhitekturni vidik, seveda historični momenti ter vloga lokalnega okolja, za kar z veliko natančnosti poskrbi drugi del tima Gutenbuchel, arhitektka Mateja Kumer, z veliko podporo župana Meniha in občine Šoštanj. Zelo pomembna sta tudi organizacijski in marketinški segment priprave in izvedbe prireditve z dodatkom kompatibilnega kulturno-umetniškega odprtja predvelikonočnega dogajanja na Šoštanjskem.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije