MNOŽIČNE MENJAVE

V desetih letih že deset ravnateljev

OŠ Miška Kranjca v Veliki Polani vodi župan ali ravnateljica? Nekateri starši, zaskrbljeni za svoje otroke, pisali ministru.
Fotografija: Damijan Jaklin večino očitkov na svoj in račun občine odločno zanika.
Odpri galerijo
Damijan Jaklin večino očitkov na svoj in račun občine odločno zanika.

Če gre verjeti dopisu skupine staršev otrok OŠ Miška Kranjca Velika Polana, ki smo ga prejeli, se priljubljeni slovenski pisatelj in urednik Miško Kranjec, ki se je rodil leta 1908 v Veliki Polani in po katerem šola nosi ime, obrača v grobu. Skupina staršev učencev te šole, ki se je zaradi domnevnih nepravilnosti že obrnila na ministra za šolstvo Jerneja Pikala in inšpektorat za šolstvo in šport, a trdijo, da se vse pometa pod preprogo, je ogorčena. Sprašujejo se, zakaj se je na šoli v desetih letih zamenjalo deset ravnateljev.
Ravnateljica Danijela Apatič pravi, da so navedbe neutemeljene, vzete iz konteksta.
Ravnateljica Danijela Apatič pravi, da so navedbe neutemeljene, vzete iz konteksta.

»Na to nam ne da odgovora nihče. Zakaj se je zamenjalo pet računovodkinj, ne vemo, prav tako ne, zakaj učenci nimajo osnovnih razmer za šolanje, zakaj je na šoli s 150 učenci zaposlenih šest slavistk in zakaj ustanova nima hišnika, kam odteka denar, namenjen šoli. Vemo, da je občina Velika Polana v rdečih številkah; le od kod županu Damijanu Jaklinu apartmaji na hrvaškem morju, zakaj je vzel kombi šoli in ga dal gasilcem?

Zdaj vodi šolo ravnateljica Danijela Apatič, ki pa dela po županovih navodilih, izvaja mobing nad zaposlenimi, ki odhajajo na bolniško, naše otroke pa učijo neprimerne osebe: študentke, vzgojiteljice, varuhinje in spremljevalke otrok, kar je žalostno,« pravijo nekateri starši.
Radi bi izvedeli, kam pravzaprav gre njihov javni zavod in javno šolstvo. Še več očitkov so zapisali v protestnem pismu, ki so ga poslali na šolsko ministrstvo.

Pišejo, da ne morejo »več gledati nepravilnosti in delanja škode našim otrokom na javnem zavodu OŠ Miška Kranjca. Že vrsto let opozarjamo na nepravilnosti javnega zavoda, vendar se nič ne premakne, naši otroci pa čedalje bolj trpijo in se zanje nihče ne zmeni. To pismo naslavljamo na ministra za šolstvo, ker že vrsto let opozarjamo in se do dandanes ni zgodilo nič.«

Ministra opozarjajo, da bo »nosil krivdo za težave, ki se dogajajo na tej šoli. Saj ste odgovorni vi, ki ste poleg Sveta zavoda OŠ Miška Kranjca potrdili in predčasno dali izjemno napredovanje gospe ravnateljici Danijeli Apatič na OŠ Miška Kranjca Velika Polana. Seveda vse skupaj na željo župana g. Damijana Jaklina, ki je fizično bil na ministrstvu na sestanku. Gospa ravnateljica Danijela Apatič vsekakor ni primerna za vodenje tega zavoda, ker se dere na otroke, starši smo videli na lastne oči v času odmora in kosila, izvaja mobing nad učitelji, ti pa odidejo na bolniško, tako da pouk poteka nekakovostno z nadomeščanjem oziroma varstvom.«
 

Pripombe tudi na hišnika


Tudi na hišnika imajo pripombe, saj da te naloge opravlja občinska služba, in to slabo – med drugim v žlebovih rastejo drevesa. Tudi za to naj bi bila kriva ravnateljica. »Šola je imela kombi za prevoz otrok, za uporabo pri šolskih obveznostih, ravnateljica ga je podarila občini, ta pa ga je prebarvala v gasilsko vozilo. Absurd.
Simon Slokar je potrdil, da so prejeli pismo.
Simon Slokar je potrdil, da so prejeli pismo.

Starši zahtevamo inšpekcijski nadzor nad finančnimi sredstvi. Vemo, da ima občina velike dolgove, in sumimo, da denar za vzgojo in šolstvo ne gre namensko v šolo, ampak na občino Velika Polana, saj župan g. Jaklin vodi celotno šolo in si tako nastavlja ravnatelje, kot je gospa Apatič, po poznanstvu iz mladih let. Žal morajo dobri ravnatelji oditi, na primer Branko Lah, ki je zdaj uspešen na OŠ v Ljubljani. V desetih letih se je zamenjalo deset ravnateljev. Ali ni čudno?« se sprašujejo naši viri.

Starši od ministra za šolstvo zahtevajo, da »razreši vodstvo šole OŠ Miška Kranjca Velika Polana zaradi nesposobnosti vodenja; razišče zadeve na tej šoli in odpravi nepravilnosti; pošlje revizijo za finančna sredstva in ugotovi, kam odteka denar, namenjen tej ustanovi; znova naj uvedejo delovno mesto hišnika; vrnejo šolsko vozilo za vožnjo otrok«.
Župan Damijan Jaklin, na katerega poleg ravnateljice leti največ kritik, nam je zatrdil, da bo nemudoma od organov šole in tudi ravnateljice zahteval pojasnila o večini očitkov, ki so nam jih posredovali starši.
OŠ Miška Kranjca, Velika Polana
OŠ Miška Kranjca, Velika Polana

Večino je odločno zanikal in pojasnil, da lokalna skupnost dela v dobro šole, občanov in zlasti otrok. Pogodba med šolo in občino glede hišniških del je po njegovem mnenju zgolj racionalizacija, o kombiju pa je povedal, da ga v šoli ne potrebujejo oziroma ga menda nihče noče voziti, gasilci pa ga potrebujejo. Posebno ga je zabolel očitek, da ima na Hrvaškem sumljiv vikend, in trdi, da ga zagotovo nima.
 

Za ravnateljico so očitki žaljivi


Ravnateljica Danijela Apatič nam je odgovorila, da bo v kratkem sklicala vse zaposlene, predstavnike sveta šole, sveta staršev ter šolskega inšpektorja, ter da bo poskušala zadevi priti do dna. »O napisanem v protestnem pismu skupine staršev otrok OŠ Miška Kranjca Velika Polana pa izjavljam, da so navedbe neutemeljene, vzete iz konteksta, za odgovorno osebo zavoda pa tako poklicno kot osebno žaljive in degradirajoče. Ob vsem navedenem, kar s potankostmi vzbuja vtis pretirano dobre informiranosti staršev o delu v zavodu, odgovarjam: S čigavim delom ste deležniki vzgojno-izobraževalnega zavoda v Veliki Polani sploh bili (ali ste) zadovoljni?«
Starši učencev OŠ Miška Kranjca v Veliki Polani govorijo o številnih nepravilnostih.
Starši učencev OŠ Miška Kranjca v Veliki Polani govorijo o številnih nepravilnostih.

Glavni inšpektor inšpektorata za šolstvo in šport dr. Simon Slokan, ki je bil pred letošnjim 18. avgustom na visokih funkcijah v policiji, je potrdil, da so prejeli pismo. Povedal nam je, da ljudje narobe razmišljajo, ko mislijo, da je šolski inšpektor vsemogočen. »Šolski inšpektor nima nič z zamenjavami in nastavitvami ravnateljev v šolah, enako tudi šolski minister, ki sicer daje soglasje, a to ni obvezujoče. Za te zadeve skrbijo sveti zavodov, kjer je največ zaposlenih, zraven pa so predstavniki lokalnih skupnosti in sveta staršev.


Prav tako nič ne moremo storiti na področju zaposlovanja učiteljev, saj za to skrbita ravnatelj in svet zavoda, enako je pri financiranju, pri katerem ima poleg finančnega ministrstva osrednjo besedo lokalna skupnost, lahko bi dejali župani.« Slokan je potrdil, da so imeli na polanski šoli nadzor zaradi nadomeščanja pedagoškega osebja. Pri tem so odkrili nekaj manjših napak in svetu zavoda predlagali, kako naj jih odpravi. 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije