PREPIH

Učence odmaknili od nevarno razmajanih oken v šolskih učilnicah

Na Osnovni šoli Koroška Bela piha iz vsake špranje. Z dobrodelnim koncertom bi radi dobili sredstva za nova okna.
Fotografija: Ko nam je ravnatelj nameraval pokazati, kako prepišna so okna, bi eno skoraj zgrmelo po tleh. FOTO: Boštjan Fon
Odpri galerijo
Ko nam je ravnatelj nameraval pokazati, kako prepišna so okna, bi eno skoraj zgrmelo po tleh. FOTO: Boštjan Fon

JESENICE – Stoji učilna zidana na Koroški Beli in v njej šopki mladih briht, ki se ukaželjni vsako jutro posedejo pred table. Osnovna šola na vzhodnem delu železarskega mesta ima dolgo tradicijo. Ne le uspehi, kariere res, kot se šika, so učenci te šole zgradili prav zaradi kakovostnih temeljev, ki so jih postavili v tej ustanovi. Današnja šola je sestavljena iz treh delov. Prvi ima več kot stoletno zidovje, a je danes popolnoma zaprt, tam ni ne pouka ne drugih prostorov. Menda ga bodo v kratkem kar porušili. Drugi del so sezidali med drugo svetovno vojno, tretjega pa pred 30 leti, ko so iz bližnje železarne pripeljali polne tovornjake žlindre.
Ko nam je ravnatelj nameraval pokazati, kako prepišna so okna, bi eno skoraj zgrmelo po tleh. FOTO: Boštjan Fon
Ko nam je ravnatelj nameraval pokazati, kako prepišna so okna, bi eno skoraj zgrmelo po tleh. FOTO: Boštjan Fon

Odpadek, ki nastaja pri pridobivanju železa, je nadvse priročna stvar pri gradnji, so menili takrat. Toda žlindra je porozna, sčasoma postane prhka in spreminja se v prah. Na to takrat niso pomislili, tako je pač takrat bilo. Znašel se je vsak po svoje. Tovariši, ki so požegnali načrte gradnje šole, so nemara celo menili, da bodo učencem, ki bodo prišli v uk na novozgrajene predele ali obnovljene, posredno z žlindro simbolično dali še jekleno voljo za življenje.
Dotrajana Osnovna šola Koroška Bela FOTO: Boštjan Fon
Dotrajana Osnovna šola Koroška Bela FOTO: Boštjan Fon

Toda žlindra, ki je bila vgrajena v temelje Osnovne šole Koroška Bela, se je izkazala za zoprno nadlogo. Celo več! Šola je zaradi spreminjanja žlindre v prah in posredno sesedanja na več koncih postala prepišna, hladna, pozimi nadvse zoprna obveza prebivanja in dela tako za zaposlene v ustanovi kot za učence, povrhu so tla telovadnice neravna. Že to, da so streho nad telovadnico v četrt stoletja kar trikrat zamenjali, je zgovoren podatek in dokaz, da je šola potrebna temeljite prenove.
 

Držijo skupaj


Ko smo se z ravnateljem šole sprehodili po razredih, nam je povedal, da je v skoraj vseh razredih prepišno: »Učence smo posedli tako, da sedijo kakšen meter stran od oken, ki zelo slabo tesnijo ali čisto nič.« Ko nam je Rok Pekolj poskušal pokazati problem z okni, mu je v učilnici tehnike in tehnologije okno skorajda padlo s tečajev. Pa to ni edino, ki je poleg tega, da pušča, še nevarno.


»Do zdaj nezgode z okni, ki so velika in težka, še ni bilo, bi se pa lahko zgodilo, da bi kakšno padlo s tečajev v učilnico, na učence,« ne skriva težav ravnatelj. Problematični so tudi predeli šole v kleti najnovejšega dela stavbe ter telovadnica. »Med parketom in temeljem je kot tampon nasuta žlindra, kar je še dodaten problem. Tla v kleti se uničujejo, parket v telovadnici ni raven. Čeprav je bila tretjina parketa zamenjana, še vedno ni dobro, vsako leto je bolj uničena.«
Ravnatelj Rok Pekolj: »Piha iz prav vsake špranje.« FOTO: Boštjan Fon
Ravnatelj Rok Pekolj: »Piha iz prav vsake špranje.« FOTO: Boštjan Fon

Izvedeli smo, da bodo sredstva za obnovo Osnovne šole Koroška Bela zbirali tudi na dobrodelnem koncertu v kulturnem domu na Slovenskem Javorniku. »Pobuda je prišla popolnoma spontano, v družbi krajanov Koroške Bele, ko so razglabljali, kako rešiti težave s prepihom v učilnicah. Naj poudarim, da je osnovna šola nekaj posebnega za Koroško Belo. Krajani so ponosni nanjo, na njeno tradicijo, hkrati je središče kraja.« Zaposleni na šoli so denimo na svoj prosti dan izvedli delovno akcijo in uredili okolico šole. »Uredili so park, atrij z otroškimi igrali, športno igrišče z atletsko stezo ter vrt na zahodnem delu šole. Za to je bilo porabljenih okoli 250 prostovoljnih delovnih ur,« razloži Pekolj.


»Veseli me dejstvo, da, kot rečemo pri nas na Gorenjskem, zaposleni držimo skupaj. Kot se s pobudo za dobrodelni koncert izkazuje, tudi krajani Koroške Bele stojijo z nami. Smo v navezi z občino Jesenice, kjer se zavedajo tega problema. V nekaj zadnjih letih se je iz občinskega proračuna vlagalo v našo šolo, vendar se zavedamo, da nismo edina javna zgradba v občini.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije