ZATO SO POD STRESOM

Slovenski psiholog razkril: Šola ni prezahtevna, problem so starši

Dva tipa staršev uničujeta otrokom življenja.
Fotografija: Aleksander Zadel. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Aleksander Zadel. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

LJUBLJANA – Slovenski klinični psiholog Aleksander Zadel je izpostavil dve skrajnosti v starševstvu: starše, ki so preveč zahtevni, in preveč zaščitniške starše, ki dolgoročno pomenijo največjo nevarnost za otroke, saj jim ne omogočajo, da se naučijo živeti življenje in se spoprijeti s težkimi situacijami.

Zadel, ki je vodja inštituta za osebni razvoj Corpus Anima Ratio (CAR) in direktor v podjetju Competo, je po poročanju Večera ob začetku šolskega leta povedal, da so bistveno večji paničarji starši, medtem ko otroke pogosto podcenjujemo, »saj da so precej bolj trpežni in šolo večinoma sprejemajo kot dejstvo in se nanjo tako tudi odzovejo«.

Se premalo zavedamo potenciala otroka?

Po Zadelovih besedah bodo starši, ki otroka in njegovo šolanje jemljejo kot oseben projekt, ob šolanju najbrž začutili tesnobo, saj jih spet čakajo pogajanja o domačih nalogah, učenju, odgovornosti in rezultatih, ki morda ne bodo v skladu s pričakovanji ali z načrti, ki jih imajo za svoje otroke.

Kot je še dejal, se danes premalo zavedamo potenciala otroka. »Večinoma smo prepričani, da smo vsi sposobni doseči vse, le če si tega dovolj želimo in se dovolj potrudimo, kar je kolosalna neumnost.«

Dodal je še, da so danes veliki pritiski na otroke kot tudi na njihova življenja. »Opažam, da imajo starši občutek, da bo izjemno slabo vplivalo na otrokovo celotno življenje, če ne bo v vsakem trenutku popoln, ne bo v vseh primerih dobil najboljše ocene ali se v vsakem trenutku optimalno dokazal. Zato so pod tako hudim stresom, ne zato, ker bi bila šola prezahtevna.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije