NAJBOLJŠI ŠPORTNIKI

Športne junake spodbuja tudi Trkaj

Objavljeno 24. januar 2020 08.08 | Posodobljeno 24. januar 2020 08.08 | Piše: Drago Perko

Anja Drev, Franček Gorazd Tiršek in showdown reprezentanca najboljši leta 2019.

Trkaj je navdušil vse. FOTO: Sportida
Tudi športniki invalidi so postavili piko na i letu 2019. "V letu, ki se je izteklo, so naše športnice in športniki dosegli izjemne rezultate. Hvala vsem partnerjem, podpornikom in financerjem. Prepričan sem, da je pred nami izjemno leto 2020," je na tradicionalni prireditvi Parašpornik leta 2019 dejal Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite (Zveza ŠIS – SPK), ki jo je gostila. Nekaj pred četrto so se začeli zbirati prvi gostje, v preddverju jim je v roke segal predsednik Lazar, pred dvorano pa podpredsednik zveze Gregor Gračner. "Vaši rezultati v ničemer ne zaostajajo za vrhunskimi rezultati neinvalidov. Žal pa država, sredstva javnega obveščanja in vsi mi ne naredimo dovolj, da bi bili slišani, videni in tudi ustrezno nagrajeni," je v govoru dejal Vladimir Kukavica, direktor Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij FIHO. Preden se je začelo podeljevanje, so kulturni program popestrili Neja Zrimšek Žiger in Nastja Omahna ter Matej Zidarn. Nad dogodkom je bdel Žiga Kobaševič, ki je v strokovni službi zveze nadomestil dolgoletnega sodelavca in vodjo dogodka, paralimpijskega kolesarja Primoža Jeraliča.

image
Najboljši leta 2019. FOTO: Sportida

image
Odbojkarica Lena Gabršček je upravičeno ponosna na koledar, ki ga je pripravila zveza. FOTO: Sportida

Zveza podeljuje priznanja vsem športnikom, ki so se z vrhunskimi dosežki izkazali na mednarodnih tekmovanjih, ter njihovim trenerjem. Uvodoma so na svoj račun prišli prejemniki medalj na igrah specialne olimpijade Tina Skerlep, Simona Gaser, Uroš Bernik, Anja Golčer, Timotej Galunič, Alen Šošter, Urban Goltnik, Tamara Korotaj, Vinko Rešetar, Martin Lešnik, Mario Zajfrid, Jožica Drač, Miha Zalokar, Rok Mali Vodušek, Sebastjan Ratej, Luka Gračner, Manfred Kržišnik, Atif Mulič, Primož Mrkun, Ivan Ruf, Albin Kolar, Klavdij Zorko, Žiga Vagoš in Nik Jerkovič, prejeli so bronasti znak zveze. Bronasta priznanja so podelili tudi udeležencem EP v inkluzivnem judu Sašu Kovaču, Žigi Vagošu, Niku Jerkoviču in Aljažu Colariču. Enaka priznanja so dobili najboljši slovenski športniki na evropskih paraigrah mladih na Finskem: Luka Trtnik, Tim Žnidaršič Svenšek in Robi Kogovšek.

Nov videospot

Na zvezi so predstavili še tri odmevne projekte. V sodelovanju z Loterijo Slovenija je premierno nastala nova srečka paralimpijka. Režiserka Enya Belak Gupta z ekipo je pripravila promocijski video, s katerim želijo na zvezi približati šport invalidov širšim množicam – še posebno leta 2020, ki je paralimpijsko leto, 25. avgusta se v Tokiu začnejo paralimpijske igre. Zveza in parašport sta dobila novo himno z naslovom Drž ta tempo, njen avtor pa je raper Rok Terkaj, bolj znan pod umetniškim imenom Trkaj!

Za medaljo na EP v biljardu na vozičkih je dobil priznanje Matej Brajkovič, za dosežke na EP za slepe in slabovidne kegljače pa Marjan Žalar in Jože Lampe. Reprezentanca v golbalu, igri z zvenečo žogo za slepe in slabovidne, je zmagala na EP divizije C, v njej so bili Matej Ledinek, Boštjan Vogrinčič, Dejan Pirc, Borut Višnikar in Robi Kogovšek. Srebrne znake so dobili Gregor Selak za medaljo na svetovnem prvenstvu v paraplezanju, strelec Franček Gorazd Tiršek za medaljo na SP ter člani reprezentance v showdownu, namiznem tenisu za slepe in slabovidne, Peter Zidar, Sanja Kos, Tanja Oranič, Denis Repa in Miha Susman. Nagrade in priznanja so podeljevali Kensuke Cučija, predsednik Toyote Adria, predsednica uprave Thermane Mojca Leskovar, Polona Škrbec, vodja upravljanja družbene odgovornosti Triglav, d. d., mag. Robert Cugelj, direktor Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS - URI, predsednica uprave Loterije Slovenije Romana Dernovšek, veleposlanik Japonske nj. eksc. Masaharu Jošida, Tina Cipot, vodja Korporativnega komuniciranja pri Lidlu Slovenija, dr. Jernej Štromajer, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije, Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, ter Damijan Lazar in Vladimir Kukavica.

image
Priznanje, nagrada za opravljeno delo in vzpodbuda za naprej! FOTO: Sportida

image
Anja Drev v družbi leva Marka, maskote zveze. FOTO: Sportida

Najboljša športnika leta 2019 med invalidi sta parastrelec Franček Gorazd Tiršek in gluha smučarka Anja Drev. Med ekipami si je naslov najboljše priborila že omenjena ekipa v showdownu. Priznanje za mladega nadarjenega parašportnika je dobil 16-letni plavalec Tim Žnidaršič Svenšek za dosežke na paraigrah mladih ter izpolnjeno normo za EP v letošnjem letu. Anja Drev je na olimpijadi gluhih v Italiji osvojila peto mesto v smuku, v kombinaciji pa je ostala tik pod stopničkami na četrtem mestu, še kakšno priložnost za dober nastop pa so ji nato preprečile bolečine v hrbtu. Za najboljšo slovensko gluho smučarko je priznanje za športnico leta tretje v karieri, najboljša je bila že v letih 2015 in 2017. "Veliko mi pomeni, da so mi podelili priznanje. Zaradi težav s hrbtom nisem mogla pokazati svojih najboljših voženj na lanskih igrah v Italiji," je dejala 22-letna Drevova, študentka zootehnike, ki je že tretjič postala parašportnica leta. Petič se je naslova v posamični konkurenci veselil Tiršek, ki je bil najboljši že v letih 2012, 2014, 2015 in 2016. "Lansko leto je bilo naporno, pestile so me poškodbe in prvo polovico leta sem izpustil. A srce mi je velelo, da moram vztrajati, in s svetovnega prvenstva sem se vrnil z medaljo. Zdaj pa sem še športnik leta in tega sem zelo vesel," je dejal Tiršek, ki je spomnil, da oba z Anjo Drev prihajata iz Zgornje Savinjske doline, trenirata pa v Šaleški dolini. "Taki uspehi so lep uspeh tudi za naši regiji," je pristavil. 
Deli s prijatelji