SPOLNI NAPAD

Spolno napadel družinsko prijateljico, na spletu peticija

Zavzemajo se za redefinicijo kaznivega dejanja posilstva.
Fotografija: Fotografija je simbolična.. FOTO: Thinkstock.com
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična.. FOTO: Thinkstock.com

KOPER – 11. oktobra 2015 ob sedmih zjutraj je moški v otroški sobi svojega stanovanja spolno napadel svojo spečo žrtev, pijano družinsko prijateljico, in z njo tudi ob uporabi sile imel spolni odnos. Čeprav ga je žrtev začela odrivati z rokami, on pa ji je z roko prekril usta in jo s silo telesa pod seboj zadržal toliko časa, da je končal spolni odnos, to po mnenju sodišča ni bilo posilstvo.

Tako razsodbo omogoča kazenska zakonodaja, ki posilstvo definira kot dejanje, v katerem storilec žrtev »prisili« v spolni odnos na enega izmed naslednjih dveh načinov:

1. da uporabi silo ali zagrozi z neposrednim napadom na življenje ali telo;
2. prisili tako, da ji zagrozi, da bo o njej ali njenih bližnjih odkril nekaj, kar bi škodovalo njeni ali njihovi časti ali dobremu imenu, ali da bo njej ali njenim bližnjim povzročil veliko premoženjsko škodo.

Peticija na spletu

Zgroženi zagovorniki žrtve so sprožili spletno peticijo, ki se zavzema za redefinicijo kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja. S podpisom peticije se zavzemajo za spremembo kazenskega zakonika in uveljavitev modela »ne pomeni ne« ali »ja pomeni ja«.

Sodišče je v tem primeru zagovarjalo svoja stališča in se sklicevalo na zakon: »Kadar storilec uporabi silo šele po tistem, ko že pride do spolnega odnosa, oziroma zato, da spolni odnos dokonča, kot je to v obravnavani zadevi, potem kaznivo dejanje posilstva ni podano,« je sklenil senat koprskih višjih sodnikov.

Moški se sicer ni povsem izognil sankciji, saj ga je višje sodišče obsodilo za blažje kaznivo dejanje spolne zlorabe slabotne osebe in mu izreklo kazen enega leta zapora. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije