RAVNATELJ SI LAHKO ODDAHNE

Spolni napad na osnovni šoli v Ljubljani: tožilstvo umaknilo obtožni predlog

Objavljeno 07. december 2018 16.12 | Posodobljeno 07. december 2018 23.05 | Piše: STA, A. L.
Mercu ni moč očitati, da je bila zaradi njegovega ravnanja učencema povzročena hujša kršitev njunih pravic, saj jima ni bila kršena ustavna pravica do izobrazbe in šolanja.
Dušan Merc. FOTO: Matej Družnik, Delo
LJUBLJANA – Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je umaknilo obtožni predlog proti Dušanu Mercu, nekdanjemu ravnatelju ljubljanske osnovne šole, ki ga je preganjalo zaradi nevestnega dela v službi. V ozadju ovadbe je bila odločitev Merca, ki je leta 2014 dvema učencema preprečil vstop v šolo, ker naj bi spolno napadla sošolki.

Na vrhovnem državnem tožilstvu so v sporočilu za javnost pojasnili, da je ljubljansko tožilstvo po proučitvi Merčevega zagovora pred sodiščem in listinske dokumentacije iz spisa ocenilo, da Mercu ni moč očitati, da je bila zaradi njegovega ravnanja učencema povzročena hujša kršitev njunih pravic, saj jima ni bila kršena ustavna pravica do izobrazbe in šolanja.

»Dušan Merc je v svojem zagovoru zadevo osvetlil z relevantnimi okoliščinami, ki so pomembne za oceno njegovega ravnanja,« so zapisali na vrhovnem državnem tožilstvu. Po prejemu prepisa njegovega zaslišanja, preučitvi listinske dokumentacije spisa ter njegovega ustnega in pisnega zagovora je okrožno državno tožilstvo v Ljubljani obtožni predlog umaknilo.
 

Utrudila žrtve, potem še spolno napadla


Kot so po prvem naroku na sodišču konec novembra poročali mediji, zgodba sega v junij 2013, na konec šolskega leta. Tedaj sta učenca 9. razreda ljubljanske osnovne šole Prule na športnem dnevu v bazenu nadlegovala sošolki. Eden je najprej eno, nato še drugo v bazenu večkrat potisnil pod vodo in ju povsem utrudil, nato pa sta ju oba, vsako posebej, še spolno napadla. Pozneje sta se na hodniku šole iz žrtev še norčevala. Pet dni po napadih, ko je bila zaključna konferenca že opravljena, je takratni ravnatelj šole Merc fantoma prepovedal vstop v šolo, da bi s tem zaščitil žrtvi.
Deli s prijatelji