PRED ZAKONOM VSI ENAKI

Ga bo Janez Janša po tem lahko obranil?

Zgodba okoli ministra Aleša Hojsa se vse bolj zapleta.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Pool New, Reuters
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Pool New, Reuters

Minister Aleš Hojs, ki je nepreklicno odstopil, se je v zadnjih dneh ponovno znašel v medijih. Tokrat z očitkom, da državljani pred zakonom nismo vsi enaki. Minister namreč plačuje nižji RTV-prispevek, tako imenovanega radijskega, medtem ko se zdi, da razpolaga z napravami za spremljanje RTV-programov in bi torej moral plačevati klasičnega, tistega v višini 12,75 evra. Bralec pa nas je opozoril še na 31. člen zakona o RTV Slovenija. A gremo lepo po vrsti.

Službena računalnik in telefon

​​Minister Hojs uporablja tako službeni računalnik kot službeni telefon, ali tudi v zasebne namene, pa ni želel pojasniti. Če ju sme uporabljati v zasebne namene, pomeni, da bi moral plačevati klasični RTV-prispevek. Ko smo ga opozorili, da lastništvo naprave ni pogoj za to, da postaneš zavezanec za polni RTV-prispevek (preverjali smo tudi, ali ima zasebni telefon in zasebni računalnik), pa so nam z ministrstva za notranje zadeve v njegovem imenu odgovorili takole (nelektorirano):

Aleš Hojs. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Aleš Hojs. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
»Podatek o tem, ali minister razpolaga z zasebnim računalnikom in zasebnim pametnim telefonom, ni javni podatek in ga minister ne namerava razkrivati. Tudi v poročilu KPK-ju ministra le-to ni zahtevalo podatkov o lastništvu zasebnega računalnika in pametnega telefona.

Glede na zapisano s strani RTV-ja bi torej na tisoče uporabnikov službenih pametnih telefonov, ki jih uporabljajo tudi v zasebne namene, moralo plačevati RTV prispevek. Morda povprašajte direktorja RTV, ali ima službeni pametni telefon in zanj posebej plačuje RTV prispevek.
«

Bralec razkriva dogajanje

A to še ni vse. Oglasil se nam je bralec, ki je poslal fotografije nepremičnine, v kateri živi Hojs, in ki pripisal, da so menda prav lani, tudi na nepremičnini ministra Hojsa (bralec je napisal tudi naslov, a ni potrebe po njegovi objavi, smo pa v javno dostopnih evidencah preverili in ugotovili, da minister ta naslov res navaja za svoje prebivališče) polagali optične kable enega od ponudnikov storitev interneta, televizije in telefonije. ​Bralec trdi, da o tem priča tudi nameščena omarica na njegovi hiši, poslal pa nam je tudi fotografijo, s katere je ta razvidna.

Na ministrstvo za notranje zadeve, ki ga vodi Aleš Hojs, smo vprašali, ali je minister naročen na storitve interneta in televizije, a nam do nastanka tega članka še niso odgovorili. (vprašanja so bila poslana 22. julija ob 8.03)​



Po mnenju bralca bi lahko šlo celo za morebitno goljufijo. Izpostavil je 31. člen Zakona o RTV, v katerem je zapisano: 

»Kdor ima radijski ali televizijski sprejemnik oziroma drugo napravo, ki omogoča sprejem radijskih oziroma televizijskih programov (v nadaljnjem besedilu: sprejemnik) na območju Republike Slovenije, kjer so zagotovljeni tehnični pogoji za sprejem vsaj enega programa RTV Slovenija, mora RTV Sloveniji plačevati prispevek za opravljanje radijske in televizijske dejavnosti.«

Kaj si vi mislite o ravnanju ministra Aleša Hojsa? Komentirajte spodaj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije