SKRBELO GA JE

Šarec spregovoril o možnosti sodelovanja s SDS

Novi premier še išče ministrsko ekipo.
Fotografija: »Svetovalcev imam nekaj, je pa res, da se veliko zanašam tudi nase,« je povedal 40-letni Marjan Šarec, najmljaši slovenski premier do zdaj. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
»Svetovalcev imam nekaj, je pa res, da se veliko zanašam tudi nase,« je povedal 40-letni Marjan Šarec, najmljaši slovenski premier do zdaj. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – »Seveda me je skrbelo. Nisem tak človek, ki bi vnaprej slavil«, je po današnjem glasovanju v državnem zboru, kjer je bil izbran za novega slovenskega premierja, povedal Marjan Šarec v pogovoru za Odmeve na RTV Slovenija. »Vesel sem, da so partnerji držali svojo besedo, to je dober obet za oblikovanje vlade,« je dodal.
 
»Moj karakter je praktične narave«, je še dejal Šarec o tem, kako težko bo oblikovati vlado. Dodal je, da bo treba sklepati kompromise, a se pri tem ne sme iti predaleč in »poteptati neka svoja načela.«
 
»Očitno je bila računica za tretji krog. Sem pragmatičen človek. Ko sem videl, da tam ne bo nič, smo se razšli,« je povedal o pogajanjih z NSi, s katero se je petorček (LMŠ, SD, SMC, SAB in Desus) pogovarjal pred Levico.
 
FOTO: Jože Suhadolnik
FOTO: Jože Suhadolnik

Obregnil se je tudi ob Mateja Tonina. Ponovno je poudaril, da je bil prvak NSi na mesto predsednika državnega zbora izvoljen začasno. »Če ne bi bilo mojega prvega podpisa, tudi njegove izvolitve ne bi bilo,« je novopečeni premier odvrnil na to, da je bil Tonin izvoljen s prepričljivo večino, saj sta poleg petorčka zanj glasovali tudi NSi in SDS.
 
Šarca čaka oblikovanje seznama ministrskih kandidatov. Najtežje bo, kot kaže, najti novega ministra za zdravje. Ta resor bo prevzela stranka LMŠ. Šarec je povedal le, da imajo v igri nekaj imen, ki pa jih ni razkril. »Idealnega človeka ne bo. Idealno bi bilo, da bi imel politično znanje, strokovno znanje, da bi bil trd pogajalec,« je opisal, kakšnega ministra bi si želel.
 
»S SDS bomo sodelovali, če bo to potrebno. Če smo v koaliciji, ne pomeni, da smo sovražniki, v parlamentu se nihče ne sovraži,« je povedal o morebitnem sodelovanju z relativno zmagovalko volitev 3. junija, stranko Janeza Janše.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije