NAŠA AKCIJA

Izberite naj gasilko: spoznajte Moniko Kastelic

Objavljeno 11. julij 2018 09.12 | Posodobljeno 11. julij 2018 09.12 | Piše: B. K. P.
Danes predstavljamo prvo izmed 12 finalistk našega natečaja. Monika Kastelic, mati dveh otrok, je prostovoljka od osmega leta.
Monika Kastelic je članica PGD Šmarje - Sap. FOTO: Osebni Arhiv
LJUBLJANA – Še dober mesec nas loči od razglasitve naj gasilke in v tem času boste bralci na straneh Slovenskih novic lahko podrobneje spoznali finalistke, pogumna dekleta, ki se ne prestrašijo požarov, prometnih nesreč in drugih dogodkov, ob katerih navadnim smrtnikom zledeni kri v žilah. Katera bo na koncu postala naj gasilka, boste odločili vi, spoštovani bralci, za svojo favoritko lahko glasujete po končanih predstavitvah. Zmagovalko bomo razkriti 14. avgusta v časopisu Slovenske novice, prejela bo darilni bon za razvajanje, gasilsko društvo, iz katerega prihaja, pa bo iz Sklada Ivana Krambergerja prejelo donacijo 5000 evrov.

5000 evrov bo prejelo društvo, iz katerega prihaja zmagovalka.

V našo redakcijo je od začetka poletja prispelo 35 predlogov, katera bi si zaslužila postati naj gasilka, nato pa je petčlanska strokovna žirija v sestavi predstavnikov Gasilske zveze Slovenije (GZS) Janje Kramer Stajnko, namestnice predsednika GZS, Elizabete Čampa, predsednice sveta članic pri GZS, Alojza Jalovca, člana Upravnega odbora GZS, ter predstavnika uredništva Slovenskih novic Dušana Malovrha in predstavnice marketinga časopisne hiše Delo Nine Mijošek izbrala 12 finalistk. Mednje so se uvrstile tiste gasilke, ki so člane komisije najbolj prepričale z opisom vrednot, zaslug in delovanja v gasilskem društvu.

Monika dela v Regijskem centru za obveščanje Ljubljana, in to kot edina ženska.

In ena teh je Monika Kastelic, članica PGD Šmarje - Sap, ki jo je za gasilstvo pri rosnih osmih letih navdušil oče, tudi sam predan gasilec. Kar se je začelo kot zabavno preživljanje prostega časa, sklepanje novih prijateljstev in druženje z vrstniki, je 33-letni mamici dveh otrok hitro zlezlo pod kožo in zdaj si težko predstavlja življenje brez gasilske uniforme. Čeprav je bilo med intervencijami, ki so se v vseh teh letih zvrstile, tudi nekaj tragičnih, kar dvakrat je denimo sodelovala pri reanimaciji občanov, ki pa se nista srečno končali, pravi, da jo gasilstvo veseli, saj rada pomaga sočloveku. Tudi njen poklic ni daleč od delovanja v gasilskem društvu, saj Monika dela kot operaterka v Regijskem centru za obveščanje Ljubljana, in to kot edina ženska. »Je srčna, predana in zavestna gasilka, dobra mama in pozorna partnerica. Veliko ji pomeni družina, tudi gasilstvo ima v njenem življenju veliko težo, saj ni prostovoljna gasilka le ona, temveč tudi njen partner,« pa o svoji kolegici Moniki Kastelic pravijo fantje iz PGD Šmarje - Sap, ki so jo tudi prijavili na izbor.

image
Monika je predana mamica in gasilka, gasilec je tudi njen partner. FOTO: Osebni Arhiv
Deli s prijatelji